Premjeras apie smulkiųjų ūkininkų apmokestinimą: mokesčius turi mokėti visi

Finansų ministerijai keičiant poziciją dėl smulkiųjų ūkininkų apmokestinimo, premjeras to nevadina atsitraukimu. Anot Sauliaus Skvernelio, kol kas diskutuojama dėl kai kurių mokesčių pakeitimų, išklausant suinteresuotas puses, tačiau jis pabrėžė, kad mokesčius turi mokėti visi.

„Mes nesitraukiame niekur, mes, kai paskelbėme gaires mokestinės pertvarkos, pasakėme labai atvirai, kad laukiame diskusijų, pasiūlymų. Mes turime pakankamai daug pasiūlymų iš ūkininkų, turime iš kitų suinteresuotų grupių asocijuotų, tame tarpe viešbučių asociacijos, tai yra natūralus procesas. Manau, kad turime girdėti ir vienus, ir kitus, bet laikomės pozicijos, kad teisingumas šitoje srityje, efektyvumas, pagrįstumas, jis turi būti. Ir to laikysimės toliau, mokesčius reikia mokėti visiems“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.

„Mūsų pasiūlyme bus tie dalykai labai aiškiai apibrėžti, priklausomai nuo gaunamo pelno. Nelabai didelis skirtumas yra, kokia veiklos rūšimi tas pelnas yra gaunamas“, – pridūrė Vyriausybės vadovas.

Finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitete teigė, kad ministerija linkusi pritarti, jog ūkininkai, kurių apyvarta per metus nesiektų 25 tūkst. eurų, būtų atleisti nuo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įmokų. Anot jos, tokių ūkininkų galėtų būti apie 160 tūkst.

Teisingumas šitoje srityje, efektyvumas, pagrįstumas, jis turi būti. Ir to laikysimės toliau, mokesčius reikia mokėti visiems.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas nori, kad tokie ūkininkai nemokėtų nei „Sodros“, nei sveikatos draudimo įmokų arba pusę jų dengtų valstybė. Jis norėtų, kad ir šie mokesčiai, ir GPM būtų skaičiuojami nuo bendrų produkcijos pardavimų.

Vyriausybė siūlo nuo 2018 metų žemės ūkio apmokestinimą suvienodinti su kitais sektoriais, atsisakant išskirtinių pelno ir GPM tarifų. Dabar žemdirbių pelno mokestis siekia 5 proc., o žemdirbių pajamos neapmokestinamos, jei jie nėra PVM mokėtojai (jų pajamos per 12 mėnesių neviršija 45 tūkst. eurų).

Vyriausybė siūlo žemės ūkio įmonių pelną apmokestinti bendra tvarka, priklausomai nuo įmonės dydžio. 5 proc. tarifas toliau būtų taikomas smulkioms įmonėms (metinė apyvarta iki 300 tūkst. eurų, vidutinis darbuotojų skaičius - iki 10) ir kooperatyvams. Kitos įmonės mokėtų 15 proc. pelno mokestį. Žemdirbių pajamas taip pat ketinama apmokestinti bendra tvarka, įtraukiant jas į naują individualios veiklos progresinio apmokestinimo schemą.

Birželio pradžioje oficialiai pristatytame mokesčių pertvarkos plane Vyriausybė pasiūlė atsisakyti lengvatinio 9 proc. PVM viešbučiams. Viešbučių asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė tuomet teigė, jog tai gali stabdyti tarptautinių tinklų investicijas, o viešbučiai gali tapti nekonkurencingi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu tai

Nu tai portretas
aišku, kad mokesčius turi mokėti visi, išskyrus kaliūzninkus! Bet kai biedniokai sumoka daugiau už bankininkus, kažkaip labai jau kreivai atrodo...

Anonimas

Anonimas portretas
visas verslas turėtu būti lygus ir visi mokėti vienodus mokesčius kokie čia išskirtiniai

stebiuosi

stebiuosi portretas
Tikras gyvulių ūkis, vieni lygesni už kitus. Kodėl kažkas nemoka sodros, gpm, naudoja pigesnius degalus ir turi dar daugybę lengvatų, o viešbučiai taiko lengvatinį PVM? Pasirodo, tik daugiabučiuose gyvena turtuoliai, ką ir rodo antstolių statistika-masiškai metami iš butų nesugebantys išlysti iš skolų daugiabučių gyventojai ir tie skaičiai didėja. Bet, pagal valdžiažmogius, juose gyvena turtingiausias Lietuvos sluoksnis, galintis išvežti ant savo kupros visus lengvatininkus..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių