„Socialdarbiečiams“ – prezidentės smūgis: vetavo pataisas dėl dotacijos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo partijų finansavimo tvarką keičiančias pataisas, taip pat korekcijas dėl biudžeto, numačiusias galimybes dar šiemet Vyriausybei skolintis lėšų rinkimuose nedalyvavusioms parlamentinėms partijoms finansuoti.

Šios įstatymų pataisos būtų leidusios jau šiemet skirti valstybės dotaciją valdančiajai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP).

Prezidentės nuomone, rinkimuose nedalyvavusios, bet atstovų Seime turinčios partijos turi teisę gauti finansavimą, tačiau tai turi būti daroma ne skolinantis, o numatant lėšų joms kitų metų biudžete, žurnalistams sakė prezidentės patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė.

Anot jo, prezidentės siūlymu, partijų įstatymo pataisos su jos teikiamomis korekcijomis įsigaliotų nuo kitų metų sausio, o ne nuo pasirašymo datos, kaip to siekė valdantieji.

D. Grybauskaitė taip pat nepritaria biudžeto pataisoms, apjungusioms galimybes skolintis tiek gynybos biudžetui didinti, tiek LSDDP dotacijai, sakydama, kad „gynybos poreikiai negali tapti partijų finansavimo įkaitu“.

Pasak M. Lingės, grąžindama tobulinti Politinių partijų įstatymo pataisas dėl rinkimuose nedalyvavusių parlamentinių partijų veiklos finansavimo prezidentė siūlo tris saugiklius, kurie neleistų piktnaudžiauti dotacijomis.

„Tokios dotacijos būtų mokamos tik iki artimiausių Seimo rinkimų, kol partija įgautų galimybę pretenduoti į įprastą biudžetinį finansavimą. Taip pat siūloma nutraukti dotacijos mokėjimą partijai, jei ji susijungia su kita valstybės finansuojama partija, kuri gauna dotaciją, paskaičiuojamą pagal rinkėjų balsus“, – teigė M. Lingė.

Prezidentė taip pat siūlo, kad partijai už šiurkščius pažeidimus praradus dotaciją, valstybės finansavimo negautų ir jos pagrindu įkurti nauji politiniai vienetai.

Šalies vadovė siūlo, kad pataisos įsigaliotų ne nuo jų pasirašymo, o nuo 2019-ųjų. Tai užkirstų kelią LSDDP gauti dotaciją iškart, tad prasmės netektų ir kitas Seimo patvirtintas projektas, kuriuo numatyta galimybė Vyriausybei skolintis ne tik gynybos biudžetui didinti, bet ir rinkimuose nedalyvavusioms partijoms finansuoti.

Nuo Socialdemokratų partijos atskilusių politikų įsteigta Socialdemokratų darbo partija šiuo metu kaip nedalyvavusi rinkimuose iš viso negauna dotacijos. Premjero Sauliaus Skvernelio teigimu, jiems priklausytų per 200 tūkst. eurų.

D. Grybauskaitė taip pat siūlo atsisakyti, jog nuo 2020-ųjų būtų panaikinama vadinamoji procentinė rinkėjų balsų kartelė, nes tai leistų gauti dotacijas visoms 22 registruotoms partijoms. Prezidentūros teigimu, tai reikštų, kad mokesčių mokėtojų pinigais būtų finansuojami „net vienadieniai politiniai dariniai“.

Šiuo metu teisę gauti dotacijas turi tik tos partijos, kurios per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų ir Europos Parlamento rinkimus, yra surinkusios ne mažiau kaip 3 proc. rinkėjų balsų.

Prezidentė ragina išlaikyti kartelę, tačiau ją leistų nuo 3 proc. sumažinti iki 2 proc. – dotacijas tokiu atveju galėtų gauti daugiau partijų.

D. Grybauskaitės teigimu, politinė sistema „išgyvena pasitikėjimo krizę“, nes partijomis pasitiki tik 6 proc. žmonių, o siūlomas modelis „dar labiau mažina kokybės standartus“ ir sukuria prielaidas „neatsakingai švaistyti valstybės biudžeto lėšas“.

Kalbėdamas apie prezidentės sprendimą grąžinti tobulinti biudžeto pataisas, M. Lingė sakė, kad šalies vadovės nuomone, lėšos partijoms finansuoti negali būti prilyginamos „strateginiams valstybės tikslams“, todėl turėtų būti planuojamos 2019-ųjų biudžete.

„Gynybos poreikiai negali tapti politinių partijų finansavimo įkaitu. Prezidentės įsitikinimu, nenumatytos išlaidos partinei veiklai negali būti prilygintos ypatingos svarbos strateginiams valstybės tikslams. Todėl 2018 metų valstybės biudžeto įstatyme siūlo palikti tik pataisas, numatančias trūkstamas lėšas gynybos poreikiams finansuoti, kad būtų įgyvendinti tarptautiniai Lietuvos įsipareigojimai“, – pridūrė M. Lingė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija šią savaitę konstatavo, jog Seime priimant biudžeto pataisą dėl galimybės skolintis naujų partijų finansavimui padarytas Seimo statuto pažeidimas.

G. Kirkilas ir R. Karbauskis: atmesime prezidentės veto

Valdančiosios Socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) vadovas Gediminas Kirkilas sako, kad Seimas atmes prezidentės veto, kuriuo užkertamas kelias LSDDP jau šiemet gauti valstybės dotaciją.

„Atmesime veto. Jei užteko balsų priimti pataisas, užteks ir atmesti veto“, – BNS penktadienį sakė G. Kirkilas.

Atmesime veto. Jei užteko balsų priimti pataisas, užteks ir atmesti veto.

Šalies vadovės veto atmesti reikia ne mažiau nei 71 parlamentaro balso iš 141.

„Nesistebiu todėl, kad prezidentė visada arčiau dešiniųjų partijų buvo. Mes priėmėme tą įstatymą pagal prezidentės pasiūlymą“, – teigė LSDDP lyderis Seimo vicepirmininkas G. Kirkilas.

Tačiau jis nekonkretizavo, ką turįs omeny kalbėdamas apie pataisas prezidentės siūlymo pagrindu.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad Seimas sieks atmesti prezidentės Dalios Grybauskaitės veto dėl pataisų, jau šiemet turėjusių atverti kelią gauti valstybės dotaciją Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP).

„Aš net neabejoju, kad veto bus atmetinėjamas. Jeigu visi kolegos bus Seime, neišvažiavę, mums tai padaryti pavyks“, – BNS penktadienį sakė R. Karbauskis.

Šalies vadovė vetavo abu įstatymus, susijusius su dotacija LSDDP.

Vienas teisės aktas keitė partijų finansavimo modelį apskritai, o kitas būtų leidęs Vyriausybei šiemet pasiskolinti pinigų šiai dotacijai išmokėti.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas stebėjosi, kodėl prezidentė atmetė naują partijų finansavimo modelį, nors anksčiau jį palaikė.

„Mes negalime priklausyti nuo prezidentės norų pasikeitimo. Vieną dieną ji sako viena, kitą dieną vetuoja tai, ką siūlė pati“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jis tvirtino, kad D. Grybauskaitė palaikė būtinybę parlamentinėms partijoms gauti valstybės dotaciją, tik priešinosi, kad dotacija LSSDP būtų paskirta Gintauto Palucko socialdemokratų dotacijos sąskaita, o tokių ketinimų galiausiai ir buvo atsisakyta.

Prezidentės nuomone, rinkimuose nedalyvavusios, bet atstovų Seime turinčios partijos turi teisę gauti finansavimą, tačiau tai turi būti daroma ne skolinantis, o numatant lėšų joms kitų metų biudžete.

Prezidentūra penktadienį pranešė, kad šalies vadovė taip pat ragina negriauti partijų finansavimo sistemos atsisakant procentinės rinkėjų balsų kartelės, tačiau pasiūlė ją sumažinti iki 2 procentų.

D. Grybauskaitė taip pat nepritaria biudžeto pataisų projektui, apjungusiam galimybes skolintis tiek gynybos biudžetui didinti, tiek LSDDP dotacijai, sakydama, kad „gynybos poreikiai negali tapti partijų finansavimo įkaitu“.

R. Karbauskis tvirtino, kad visos biudžeto pataisos Seime svarstomos bendrai, todėl atskirų projektų dėl gynybos finansavimo ir dotacijos LSDDP būti negalėjo.

„Opozicija puikiai supranta, kad nors ir galima pateikti du projektus, komitetuose jie bus sujungti į vieną“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Pasak jo, vetuodama pataisas šalies vadovė „vengė prisiimti atsakomybę“.

Pagal Seimo priimtas pataisas, LSDDP pretenduotų į maždaug 200 tūkst. eurų dotaciją.

V. Pranckietis ragina apsvarstyti

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis penktadienį paragino Seimą apsvarstyti prezidentės Dalios Grybauskaitės veto ir pasiūlymus dėl dotacijų partijoms.

Parlamento vadovas sako, kad reikia rasti skaidrų būdą finansuoti naujai susikūrusią Lietuvos socialdemokratų darbo partiją (LSDDP)

„Iš principo manau, kad veto turi būti svarstomas ir dar turime įsigilinti į pasiūlymus“, – BNS sakė parlamento vadovas.

D. Grybauskaitė penktadienį vetavo abu įstatymus, susijusius su dotacija LSDDP.

Vienas teisės aktas keitė partijų finansavimo modelį, o kitas būtų leidęs Vyriausybei šiemet pasiskolinti pinigų šiai dotacijai išmokėti.

Seimo pirmininkas sakė iš anksto tikėjęsis, kad prezidentė įstatymus vetuos, nes biudžeto pataisa dėl galimybės skolintis LSDDP dotacijai buvo sujungta su papildomu finansavimu gynybai.

„Iš anksto kalbėjau, kad turi būti du projektai atskiri, bet dabar jau tai yra patvirtinta kaip vienas projektas“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Prezidentė pasiūlė, kad dotacija socialdarbiečiams būtų skiriama nuo kitų metų.

Prezidentūra penktadienį pranešė, kad šalies vadovė taip pat ragina negriauti partijų finansavimo sistemos atsisakant procentinės rinkėjų balsų kartelės, tačiau pasiūlė ją sumažinti iki 2 procentų.

V. Pranckietis sakė dar norintis įsigilinti į šiuos pasiūlymus.

„Aš turėsiu dar įsigilinti ir nuspręsti, ar tai yra teisingas, ar neteisingas kelias, bet partijos turi būti finansuojamos skaidriai. Ieškokime gero kelio“, – teigė Seimo pirmininkas.

Valdančiųjų „valstiečių“ ir LSDDP vadovai žada, kad veto bus atmestas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasigamino gudručiai

Pasigamino gudručiai portretas
sau patogią finansavimo sistemą..Krc.1.Rinkimus privalo finansuoti valstybė.Pinigus duoti tik partijoms, komitetams, judėjimams ir etc.,praėjusiems tam tikrą r.reikalavimų komisiją(ji irgi turi būti nepartinė ir nešališka); 2.Seimo nariai nelankantys ar neišbūnantys posėdžiuose be pateisinančios priežasties, privalo negauti už tą pravaikštos dieną jokio atlyginimo.Viskas.

kodėl aš per dotacijas turiu remti

kodėl aš per dotacijas turiu remti  portretas
tas partijos , kurių parlamentarai NEINA Į DARBĄ - POSĖDŽIUS ? kodėl turiu remti konservatorius , liberalus ir paluckininkus ? Kodėl prezidentė prieštaravo , kad socialdemokratų dotaciją reikia dalintis su socialdemokratų darbo partija ? :) Kodėl ? Kodėl vieni " geri " , o kiti ,atskilę iš TOS PAČIOS rinkimuose dalyvavusios partijos ir papuolę į seimą , yra "blogi " ? Kirkilas "blogas" , o Sysas , Olekas ir kiti "geri " ? Manau eiliniai dvigubi standartai ir noras skaldyti bei valdyti . Bjauru .

rinkėja

rinkėja portretas
JEI BUVO VIENA PARTIJA SKILO Į DVI DALIS TAI IR DOTACIJOS PINIGAI TURI SKILTI Į DALIS IR NEREIKĖS PAPILDOMŲ FINANSŲ
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių