Prašoma į Seimo darbotvarkę įtraukti klausimą dėl fizinių bausmių vaikams

  • Teksto dydis:

Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) prašys seniūnų sueigos į ketvirtadienio darbotvarkę įtraukti projektą, kuriuo uždraudžiamos fizinės bausmės vaikams.

Tokį sprendimą komiteto nariai trečiadienį priėmė vienbalsiai, apsvarstę Savižudybių prevencijos komisijos parengtas Vaiko teisių pagrindų įstatymo pataisas. Jomis būtų nustatoma, kad visų formų – fizinis, emocinis, seksualinis – smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, yra draudžiamas.

Kaip smurtas apibrėžiama ir nepriežiūra – nuolatinis nepakankamas pagrindinių vaiko fizinių, emocinių, socialinių poreikių tenkinimas ar netenkinimas, keliantis grėsmę vaiko sveikatai, raidai ar orumui.

Komiteto posėdyje dalyvavusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pabrėžia, kad tai – svarbi žinia visai visuomenei, nes kai kurie suaugusieji net nesuvokia, kad smurtauja prieš vaikus. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė vylėsi, kad pagaliau ne kartą Seime atmestas siūlymas uždrausti fizines bausmes bus įtvirtintas.

„Tai svarbi žinia tiek visuomenei, kad negalima vaikų mušti, jokiu tikslu, nei auklėjimo tikslais, tai yra nepateisinama, tai nėra priemonė, kuria galima vaikus auklėti, ir tai svarbi žinia visiems, taip pat ir mokytojams, kad negalima vaiko žeminti“, – BNS sakė E.Žiobienė.

Tai svarbi žinia tiek visuomenei, kad negalima vaikų mušti, jokiu tikslu, nei auklėjimo tikslais, tai yra nepateisinama, tai nėra priemonė, kuria galima vaikus auklėti, ir tai svarbi žinia visiems, taip pat ir mokytojams, kad negalima vaiko žeminti.

Anot jos, labai svarbu, kad įstatymo projektu ne tik draudžiamos kūno bausmės, bet ir bet koks smurtas. „Psichologinį smurtą iki šiol, ypatingai vaikų atveju, įrodyti be galo sunku. Ypatingai vaikus ugdydami treneriai, mokytojai, net nesuvokia, kad jie šaukia ant vaiko, jie tokiu būdu stabdo ir vaiko raidą, vystymąsi ir daro ypatingą žalą jų ateičiai“, – kalbėjo kontrolierė.

„Kovos (dėl tokio draudimo įteisinimo) buvo labai ilgos, bet kažkuria prasme tai ne tik mentaliteto, bet ir kartų pasikeitimas. Reikia pripažinti, ypatingai vyresnės kartos žmonės teigia, kad nieko tokio, kad juos mušė, kadangi nematė kitokio auklėjimo būdo. Šiuo metu jau yra užaugusi kita karta žmonių, kurie gal ir gavo mušti, bet žino, kad gali būti ir kitaip“, – reziumavo E.Žiobienė.

Viena pataisų iniciatorių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovė Dovilė Šakalienė sako, kad uždraudusi bet kokį smurtą prieš vaikus, bausti juos fizinėmis bausmėmis, Lietuva pagaliau galutinai pereitų iš sovietinės erdvės į Vakarų pasaulį.

„Pagaliau mus nustos tarkuoti tarptautinės institucijos nuo Jungtinių Tautų iki Europos Tarybos, bet kas dar svarbiau, mes parodysime, kad mes peržengėme tą raudoną ribą iš sovietmečio į Vakarų erdvę, kad mes pradėjome galvoti apie savo vaikus progresyviai, ne kaip apie daiktus, objektus, o kaip apie žmones, kurie nusipelnė, kad su jais būtų elgiamasi pagarbiai“, – BNS sakė D.Šakalienė.

Parlamentarė taip pat pabrėžė, kad nereikia baimintis, jog dėl šių pataisų pretekstu atimti vaikus iš tėvų taps skurdas, dėl esminių vaiko poreikių netenkinimo. Šiuo atveju, pasak D.Šakalienės, savivaldybės turės padėti su sunkumais susiduriančioms šeimoms, o įstatymas leis reaguoti į atvejus, kai neblaivūs tėvai nesirūpina vaikais, nors tiesioginio fizinio smurto ir nėra.

Kalbame apie tuos atvejus, kai kominės būklės alkoholikai tėvai voliojasi po stalu, o alkanas sušalęs neprižiūrėtas kūdikis lovytėje klykia badaudamas.

„Kai mes kalbame apie nepriežiūrą ar apleistumą kaip smurto formą, tai yra ta smurto forma, kurią Lietuvoje patiria daug vaikų. Ir mes čia kalbame ne apie skurdą, mes nekalbame apie tai, kai šeima, neturėdama lėšų, negali užtikrinti vaiko vystymuisi reikalingų sąlygų, bet kalbame apie tuos atvejus, kai kominės būklės alkoholikai tėvai voliojasi po stalu, o alkanas sušalęs neprižiūrėtas kūdikis lovytėje klykia badaudamas. Tokios yra kasdien matomos situacijos daugybei socialinių darbuotojų ir vaiko teisių apsaugos specialistų. Iki šiol jie sakydavo – vaikas nesumuštas, ką mes galime dabar padaryti. Dabar mes jiems duodame įrankį“, – kalbėjo D.Šakalienė.

Savižudybių prevencijos komisijos vadovas Mykolas Majauskas vylėsi, kad projektas bus priimtas jau ketvirtadienį, ypatingos skubos tvarka. „Žinau anksčiau Seime vykusias diskusijas, kai sakydavo – mane mušė, bet žiūrėk, užaugau ir tapau Seimo nariu, ir gal visai neblogas išėjau. Bet mes gal perėjome tą etapą ir galime drąsiai pasakyti, kad galime užauginti jaunus, gražius, laisvus ir kūrybingus vaikus jų nemušdami, šitas įstatymas būtent tai ir pasako“, – BNS sakė M.Majauskas.

Seimo Savižudybių prevencijos komisija gruodį inicijavo ir Seimui pateikė Vaiko teisių pagrindų įstatymo pataisas, kad visų formų – fizinis, emocinis, seksualinis – smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, yra draudžiamas.

Ankstesnių kadencijų parlamentarai taip pat svarstė iniciatyvas uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes, tačiau jos taip ir nebuvo priimtos. Pataisų kritikai paprastai argumentuodavo, kad tai būtų kišimasis į šeimos gyvenimą, neleisiantis tėvams savo nuožiūra auklėti vaikų.

Praėjusią kadenciją Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikė naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektą, kuriame, be kita ko, uždraudžiamos fizinės bausmės vaikams, tačiau jį Seimas grąžino tobulinti.


Šiame straipsnyje: vaikaifizinės bausmėsSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietė

pilietė portretas
Brangieji, tame įstatyme kalba ne tik apie fizines bausmes, bet ten tiek dalykėlių prirašyta, kad ohoho. Dabar galiojantys įstatymai leidžia paimti vaikus iš tėvų, kurie prieš juos smurtauja, bet deja niekas jų neima, kol nesumėto į šulinius ar dar kur. Taigi VYKDYTI REIKIA ĮSTATYMUS ESAMUS, o ne kurti naujus nežinia kam reikalingus

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Kad taupyti laiką, siūlau praplėsti numatomą uždraudimą:Uždrausti mušti vaikus, moteris, invalidus, pensininkus, ir likusius vyrus ir moteris, šunis, kates, karves, arklius (ypač su botagais), avis, paukščius, žvėriukus mažus, elnius, briedžius, žuvis ir kitus naudingus Dievo sutvėrimus. Taip pat uždrausti alkoholį, tabaką, narkotikus, neištykimybęs, svetimamoteriavimą, vaikščioti be atšvaitų, viršyti greitį, šaudyti į praeivius, mėtyti į žmones akmenimis, ragatkes uždrausti, kilnoti moterims sijonus.......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių