A. Pranckevičius: populistai, Rusija ir teroristai bando sugriauti Europą

Europos Sąjunga (ES) šiuo metu patiria spaudimą iš populistų, Rusijos ir „Islamo valstybės“ grupuotės, kurie nori sukurti baimės ir chaoso atmosferą, sako Europos Komisijos atstovas Lietuvoje Arnoldas Pranckevičius.

Interviu BNS pareigūnas teigė, kad dėl naujų grėsmių ir geopolitinės situacijos ES artimiausiais metais turės stiprinti savo gynybą.

A.Pranckevičiaus teigimu, Briuselio perspėjimą dėl kitų metų biudžeto naujoji Lietuvos valdžia turėtų vertinti kaip pagalbą ir draugišką priminimą.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje naujasis vadovas taip pat pakomentavo situaciją dėl pabėgėlių, ES ir JAV laisvos prekybos sutarties, projekto „Rail Baltica“, Astravo atominės elektrinės, žemės pardavimo užsieniečiams ir ES paramos Lietuvai po 2020 metų.

– Pastaruoju metu auga nerimas dėl ES ateities – vieni perspėja dėl dezintegracijos, kiti tikisi, kad krizė tik sustiprins ES pamatus. Kaip apibūdintumėt dabartinę ES būklę?

– ES šiuo metu reikia apibrėžti tolesnę kryptį ir rasti veiksmingą, greitą ir efektyvų atsaką į visas išorės ir vidaus grėsmes – nuo migracijos krizės ir Rusijos agresijos Ukrainoje iki vis didesnę grėsmę keliančio terorizmo ir Europoje plintančios populizmo ir ksenofobijos bangos.

Reikia nuraminti žmones, kad nėra kuriama ES kariuomenė, kuri pakeistų nacionalines kariuomenes.  Dabar kalbama apie bendrą vadavietę, geresnę karinių dalinių koordinaciją, pakrančių apsaugos stiprinimą, kovą su nelegalia kontrabanda ir migracija, terorizmu.

– Ar Europos Komisija pajėgi pasiūlyti tą atsaką? Ji dar populiari Lietuvoje, bet vis labiau nemėgstama kitose ES šalyse.

– Europos Komisija turi iniciatyvos teisę, finansinių ir kitų instrumentų vykdyti europinį veiksmą. Pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris  (Žanas Klodas Junkeris) mato galimybę siūlyti žingsnius, kurie koncentruotų valstybių narių dėmesį ties esminiais prioritetais, tokiais kaip energetinės sąjungos, skaitmeninės rinkos kūrimas, investicijų plano įgyvendinimas, darbo vietų kūrimas, ekonomikos augimo skatinimas, efektyvesnė kaimynystės politika rytuose ir pietuose, geriau koordinuota migracijos, prieglobsčio politika. Bet vien Komisijos vaidmens neužtenka, nes esminis veiksnys yra valstybių narių politinė valia, sostinių duotas mandatas. Dažnai matome, kad būtent sostinėse trūksta ne tik politinės valios, bet ir vizijos, kokią ES norėtų matyti valstybės narės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Negalima išvengt to kas neišvengiama: pergyvenom Sojuzą, sulauksim ir Uniono pabaigos.

pb

pb portretas
manau,kad Europos Sąjungos vadovybėje ir komisijoje yra nemaža darbuotojų kurie neturi reikiamos kompetencijos ,todėl yra sunku kalbėti apie ES gerą ir profesionalų VALDYMĄ :- vidaus ir užsienio politikoje.Susidaro įspūdis,kad dėl priimtų sprendimų,ES sutarties NERYŽTINGO vykdymo- įgyvendinamo--tarpusavio RIETENŲ , Europos Sąjunga gali subyrėti ir be išorinių jėgų poveikio.

NA NA

NA   NA portretas
galima pagalvoti ,kad daugiau informacijos nėra iš kur gauti ______kiek galima klausytis, karo kurstytojų ir agresijos iš vadinamų politologų populistų ,,,,sėkmės ,nešaukit karo ,o tai gali ir atsiliepti ,,,puikiai suprantam ,kodėl amerikiečiai praktikuojasi Lietuvoje ir žaidžia karą ,,,,,
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių