Politologė apie rinkimus: didmiesčiuose valdžia labiau tolsta nuo gyventojų

Savivaldos rinkimuose dalyvavo 47,8 proc. rinkėjų – šiek tiek daugiau nei per ankstesnius rinkimus, pranešė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Sekmadienį prie balsadėžių atėjo 41,5 proc. rinkėjų, dar 6,3 proc. balsavo iš anksto.

„Matome, aktyvumas rinkėjų išaugęs, tendencija prasidėjo išankstiniame balsavime, ji liko ir rinkimų dieną. Kai kuriuose apylinkėse turėjome ir eilučių, rinkėjams teko ir palaukti“, – sekmadienio vakarą spaudos konferencijoje sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

2015 metų savivaldos rinkimuose dalyvavo 47,2 proc. rinkėjų, 2011 metais – 44 proc.

Mykolo Romerio universiteto politologės Rimos Urbonaitės teigimu, šie rezultatai rodo, jog esminių pokyčių šiuose rinkimuose aktyvumo prasme nebuvo.

„Kol kas matyčiau, kad yra kai kurios tendencijos besitęsiančios: aktyvumas didžiausias yra tose pačiose savivaldybėse, didmiesčiai dar labiau yra kritę. Matyt, didmiesčiuose matome tendenciją, kad valdžia labiau tolsta nuo gyventojų“, – BNS sakė politologė.

Aktyvumas didžiausias yra tose pačiose savivaldybėse, didmiesčiai dar labiau yra kritę.

Aktyviausi rinkėjai buvo Birštone (67,9 proc.), Lazdijų rajone (62,3 proc.), Pagėgiuose (61,5 proc.) ir Širvintose (60,8 proc.).

Vangiausiai balsavo Klaipėdos miestas (38,7 proc.), Klaipėdos rajonas (39,98), Šiaulių rajonas (39,7 proc.) ir Panevėžio rajonas (39,8 proc.).

Policija: pažeidimų mažiau

Policija teigia, kad pranešimų apie galimus pažeidimus šiuose rinkimuose buvo beveik dukart mažiau nei prieš ketverius metus, sekmadienį pradėti keturi ikiteisminiai tyrimai.

„Grubių pažeidimų neužfiksuota, šis dalykas džiuginantis, vertinant iš policijos perspektyvos. Darbo turėjome mažiau, reiškia rinkėjai buvo sąmoningesni“, – sakė E. Šileris.

„Baltųjų pirštinių“ vadovė Marija Šaraitė sakė, kad ši organizacija daugiausia pranešimų gavo dėl politinės reklamos ir agitacijos pažeidimų. 

Vietos politikai savivaldos rinkimuose varžosi dėl 1502 mandatų tarybose, iš jų 60 – merų.

Rinkimuose kandidatų sąrašus kelia 14 partijų ir 90 visuomeninių rinkimų komitetų, sudaryta 14 partijų koalicijų.

Pirmiausiai sekmadienio vakarą rezultatai turėtų pasirodyti iš mažiausių savivaldybių, didmiesčių duomenys paprastai ateina vėliausiai.

 

 

Žemėlapiai sukurti UAB "HNIT-BALTIC" naudojant Esri ArcGIS Online technologiją



NAUJAUSI KOMENTARAI

'valdzia'

'valdzia' portretas
pradejo tolti nuo Tautos dar nuo Baltijos kelio ,kai 'dedule' pradejo i valdzia savo partiecius 'statyt' ir prixvatint Lietuvos turta sau,pazeisdami Lietuvos Respublikos Konstitucija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių