Politologas: TS-LKD kandidatų trūkumai neleidžia nuspėti, kas laimės

  • Teksto dydis:

Du pagrindiniai kandidatai gali užimti partijos Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) pirmininko kėdę – Gabrielius Landsbergis arba Irena Degutienė, bet prognozuoti tiksliau sunku, tvirtina politologai. Bernaro Ivanovo nuomone, taip yra todėl, kad abu kandidatai turi trūkumų: G. Landsbergis – per daug liberalus, I. Degutienė – pažįstama.

„Kandidatas iš praeities gali būti problema rinkimuose, nes žmonės, regis, laukia naujų vėjų, – apie I. Degutienę kalba politologas B. Ivanovas. – Šia prasme tai – tikrai ne pati lengviausia užduotis. Turbūt prognozuoti [...] būtų labai sudėtinga.“

L. Bielinis: kandidatai nesikuklina kalbėti apie problemas

Politologas Lauras Bielinis pabrėžia, jog būtina suprasti, kokie svarbūs šie rinkimai konservatoriams, nes šiuo atveju lyderio keitimas tampa ne tik asmens pakeitimu, bet ir visos partijos pagrindiniu veiklos akcentu. Jis prognozuoja, kad, pakeitus TS-LKD pirmininką, turėtų būti matoma ir partijos veiklos kaita. „Kandidatai, kalbėdami apie savo norą tapti lyderiais, demonstruoja ir kalba apie labai aštrias problemas, iškilusias konservatoriams“, – pastebi L. Bielinis.

Į tai dėmesį atkreipia ir B. Ivanovas. Jo teigimu, akivaizdu, kad partija nesusitvarko su daugybe problemų, kurias būtina spręsti ir kurios buvo atidėtos per praeitus partijos pirmininko rinkimus. Politologas primena, kad tuomet taip pat vyko arši kova.

„Tai kad pirmininku tapo Andrius Kubilius, regis, neišsprendė problemų, bet jas atidėjo. Dabar situacija tokia, kad daugelį dalykų tenka peržiūrėti. Dialogas ar diskusija partijoje vyksta gana pakeltu tonu. Tai išties gali turėti nebūtinai teigiamų pasekmių. Turiu omenyje, kad yra kalbų ir apie tai, jog gali tam tikros partijos dalys tarsi ir neatlaikyti to vienybės išbandymo“, – teigia B. Ivanovas.

Politologų nuomone, partijos pirmininko rinkimuose galima išskirti du pagrindinius kandidatus: I. Degutienę ir G. Landsbergį. L. Bielinio tvirtinimu, viešai deklaruojamos šių kandidatų pozicijos yra nugludintos ir korektiškos, bet partijos viduje vyksta planų stumdymas.

„Tiesą sakant, nedrįsčiau prognozuoti, kuris laimės. Tai – gana sudėtinga procedūra. Matome, kad partijoje iš tiesų yra daug tarpusavyje nesutariančių žmonių. Dėl tos priežasties galime girdėti daug visokių komplimentų ir vieno, ir kito kandidato atžvilgiu“, – sako L. Bielinis.

V. Landsbergis: partijai būti išvengti susipriešinimo

Kas galėtų užimti TS-LKD pirmininko kėdę, nesiryžta prognozuoti ir B. Ivanovas. Jo nuomone, G. Landsbergio atėjimas į partiją galbūt sąlygotų liberalesnę jos raidą. Tai turėtų įtakos ir komunikacijai su rinkėjais. Tačiau politologas akcentuoja, kad tai gali būti nepriimtina ne tokiems liberaliems partijos nariams.

„Kandidatas iš praeities gali būti problema rinkimuose, nes žmonės, regis, laukia naujų vėjų, – apie kitą kandidatę – I. Degutienę – kalba B. Ivanovas. – Šia prasme tai – tikrai ne pati lengviausia užduotis. Turbūt prognozuoti [...] būtų labai sudėtinga.“

Politologas pabrėžia, kad partijai labai svarbu likti tvirtai ir vieningai, nes Lietuvai svarbu išlaikyti tokią ideologinę politinę struktūrą, kuri, anot B. Ivanovo, nusako šalies politinės kultūros esmę ir kokybę.

Partijos pirmininko rinkimuose jau balsavęs TS-LKD garbės pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis sutinka su politologais, pabrėždamas, kad didžiausia problema, kurios partijai reikėtų išvengti, – susipriešinimas, tačiau plačiau rinkimų politikos komentuoti nesutinka tol, kol rinkimai nėra pasibaigę.

„Apie tuos rinkimus nenoriu kalbėti. Ir anksčiau to vengdavau. Juo labiau kad jau vyksta balsavimas. Kai kurie žmonės turbūt jau ir neleistinu laiku dar užsiima agitacija. Nenoriu būti matomas panašiai. Didžiausia problema, kurios reiktų išvengti, – susipriešinimas“, – teigia V. Landsbergis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ponė

Ponė portretas
Nuo tulžies yra toks vaistas Ranitidin...:) O šiaip tulžies perteklius labai kenkia sveikatai :)

arte

arte portretas
ko gero pirmą kartą pradėjau gerbti Kubilių, kad laiku pasitraukė iš pareigų. Netgi galima numatyti kodėl. Na, o apie Landsbergį net kalbėti nesinori, iš kart tulžis sukyla.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių