Politologas: socialdemokratų reitingai gali ir toliau mažėti

  • Teksto dydis:

Socialdemokratų reitingai gali ir toliau mažėti, perspėja politologas Mažvydas Jastramskis paaiškėjus, kad šios valdančiosios partijos reitingas per mėnesį nukrito 5,5 procento.

„Kai valdančiosios partijos reitingas pagauna kritimo trajektoriją einant iki rinkimų, tai labai nedaug šansų, kad šita trajektorija pasikeis ir pradės didėti. Socialdemokratai daugiausiai apie ką dabar gali galvoti, tai apie stabilizavimą, (...) bet labai tikėtina, kad jis gali dar labiau sumažėti, nes priešrinkiminis laikotarpis valdantiesiems nėra palankus“, - BNS šeštadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas.

Jo teigimu, sumažėti socialdemokratų reitingui buvo keletas priežasčių.

Ekspertas teigė, kad partijos atstovai iki šiol nedavė visuomenei aiškaus atsakymo į vadinamąjį  Vijūnėlės skandalą. Įtakos reitingui kristi taip pat turėjo Druskininkų mero Ričardo Malinausko pasitraukimas iš partijos bei tai, kad aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas neatsistatydino.

Pasak M.Jastramskio, socialdemokratai galėjo būti „mažiau arogantiški“ ir „protingiau pasielgti“ su buvusiu vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu, kuris yra populiariausias šalies politikas.

„Viešųjų ryšių atžvilgiu jie tikrai neturėjo krizės valdymo. (...) Man tai panašu, kad toje partijoje yra pasimetimas nemažas“, - sakė politologas.

Balandžio mėnesį reikšmingai mažėjo ir valdančiosios Socialdemokratų partijos, ir jos vadovo ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus reitingai, rodo šeštadienį dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbiama visuomenės nuomonės apklausa. Tuo metu buvusį vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį prisiviliojusios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos reitingai nuosekliai didėja - ši partija balandį pakilo į antrąją poziciją reitingų lentelėje.

Už socialdemokratus per rinkimus, jeigu jie vyktų kitą sekmadienį, teigė, jog balsuotų 15,7 proc. (kovą - 21,2 proc.) bendrovės „Vilmorus“ apklaustų šalies gyventojų. Vasarį socialdemokratų reitingas siekė 23 procentus. Nepaisant kritimo socialdemokratai išlieka pirmi partijų reitingų lentelėje. Apklausos duomenimis, premjeru balandžio mėnesį pasitikėjo 47,1 proc. apklaustų gyventojų, kovą ministro pirmininko reitingas siekė 50,7 procentus.

Į antrąją vietą valstiečiai šoktelėjo iš šeštos pozicijos, kurioje buvo kovą (7,1 proc.). Balandį už juos nurodė ketiną balsuoti 11,1 proc. respondentų. Už Liberalų sąjūdį balsuotų 9,6 proc. (10,4 proc.) rinkėjų. „Tvarkos ir teisingumo“ partiją rinktųsi 8,4 proc. (7,7 proc.) atsakiusiųjų, Tėvynės sąjungą - Lietuvos krikščionis demokratus 8 proc. (10,2 proc.) rinkėjų, Darbo partiją - 7,7 proc. (6,8 proc.) apklaustųjų. Už Lenkų rinkimų akciją balsuotų 2,5 proc. (3,2 proc.) respondentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių