Politologas: socialdemokratai tenkinasi „mažojo broliu“ vaidmeniu

Praėjus penkioms darbo dienoms po Seimo rinkimų, politologas Vytautas Keršanskas, lygindamas praėjusius Seimo rinkimus, teigia, kad šiemet koalicijos derybos vyksta lėtai. 

2008 m. ir 2012 m. rinkimuose politikai buvo linkę burtis į koaliciją dar balsavimo rezultatų skelbimo naktį.

„Po pirmos nakties turėdavome koalicijos viziją, rėmus, bet šį kartą – kitas scenarijus. Nauja jėga – naujos taisyklės. „Valstiečiai“, apsidžiaugę savo milžiniška pergale, nusprendė pažaisti ir primesti žaidimo taisykles, kurių kai kurios partijos lengvai nepriima. Tik vakar [penktadienį] išryškėjo kontūrai“, – apibendrino politologas, turėdamas omenyje kelias valandas trukusias Socialdemokratų ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijų atstovų derybas, po kurių paskelbta apie galimybę sudaryti valdančiąją koaliciją.

Socialdemokratai, politikos eksperto teigimu, rado galimybę būti valdžioje, nepaisant prastų rinkimų rezultatų ir tenkinasi „mažojo broliu“ vaidmeniu. Tai, kad koalicijos rėmai išryškėjo tik savaitės pabaigoje, V. Keršansko požiūriu, buvo lauktina, atsižvelgiant į laimėjusios partijos lyderių retoriką.

Paklaustas, kodėl koalicijos kūrimo dėlionė buvo taip užtęsta, politologas išskyrė kelis aspektus.

„Pirmiausia, tai lėmė visiems netikėti rezultatai ir iš to kilę sprendimai. „Valstiečiai“ nusprendė užimti labai daug – pagrindinius postus, pagrindines ministerijas ir diktuoti savo sąlygas. Tuo tarpu socialdemokratai ir konservatoriai pajuto, kad negalės diktuoti ar bent jau būti lygiaverčiais partneriais ir dėl to partijų viduje atsirado skirtingų nuomonių – vertėtų ar nevertėtų eiti į koaliciją“, – mąsto politologas.

Daugiau politologo V. Keršansko įžvalgų – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Valstieciai pakeite darbininkus,socdemams bus lengviau ar ne?

Ignas A.

Ignas A. portretas
Visa tai taip, bet... Kiek jau kartų ta "kita Lietuva" baudė "sistemines" partijas, balsuodami vis už kitas partijas-gelbėtojas? Ir ką laimėjo? Ogi nieko. Ar ir dabar, "nušlavę" sisteminius, žalieji valstiečiai sukurs stebuklą - išgelbės "kitą Lietuvą"? Gal to daug kas tikisi, o aš net labai abejoju. Kai matau, ką dabar kalba ir daro Karbauskis, neapleidžia įspūdis, kad triumfatoriai nežino ką daryti su tokia pergale. Gal todėl taip uoliai ieško partnerių, su kuriais galėtų pasidalinti atsakomybės naštą ir, jei patirtų valdymo nesėkmę, gėdą prieš jais pasitikėjusius rinkėjus.

/sizifas/

/sizifas/ portretas
atliko savo vaidmeni ....kas sekantis?... juk tai auksine kede su saukstais....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių