Politologas: sankcijų Baltarusijai suspendavimas rodo ES sutrikimą

  • Teksto dydis:

Suspenduodama sankcijas Baltarusijai, Europos Sąjunga (ES) atsitraukia nuo ankstesnės principais ir morale grįstos pozicijos, teigia Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Vytis Jurkonis.

„Sprendimas nėra netikėtas – apie tai jau buvo kalbama gana seniai, santykiai taip pat šiltėjo jau anksčiau – netgi prieš Baltarusijos prezidento rinkimus. (...) Tendencija yra tokia, kad nuo iš dalies principingos ir moralinės pozicijos šiek tiek traukiamasi ir turint omenyje geopolitinę situaciją regione, ir Briuselio pasimetimą tam tikrą, ką gi reikėtų daryti su Baltarusija, bandoma desperatiškai ieškoti išeičių rodant šiokį tokį palankumą“, – BNS ketvirtadienio vakarą sakė V.Jurkonis.

Pasak jo, ES blaškosi spręsdama, kokios politikos reikėtų laikytis Baltarusijos atžvilgiu, o šis žingsnis yra signalas Baltarusijai, jog Europa yra pasiruošusi bendradarbiauti.

„Čia daroma viena fundamentali klaida – tas signalas turėtų ateiti iš Minsko, o ne iš Briuselio“, – mano politologas.

V.Jurkonis sako, kad masinių neramumų nebuvimas po rinkimų vargiai gali būti laikytinas Minsko nuopelnu ir tiesiog rodo Baltarusijos opozicijos ir pilietinės visuomenės pasyvumą bei baimę.

„Žmogaus teisių ir laisvių situacija Baltarusijoje yra stabiliai prasta. Kuomet ta situacija yra dugne, visad galima klausti, o kaip blogiau dar galėtų būti? Žinoma, galėtų būti daugiau politinių kalinių, daugiau sulaikymų ir panašiai. Bet klausimas, ar Aleksandrui Lukašenkai šiuo momentu, pirma, reikėtų to imtis, ar yra kokia nors grėsmė, ir matyt, kad ne. Antra, ar yra kažkokių išorės grėsmių? Kol kas sambūvis su Kremliumi yra patenkinamas, o kitų grėsmių, dėl ko situacija turėtų dramatiškai keistis – nematyti“, – teigė jis.

Europos Sąjunga ketvirtadienį oficialiai pristabdo daugumos sankcijų Baltarusijai galiojimą ir pažymi „gerėjančius santykius“, kai prezidentas Aleksandras Lukašenka paleido visus politinius kalinius.

ES šalių vyriausybės keturiems mėnesiams suspendavo lėšų įšaldymo ir kelionių draudimo sankcijas, 170 fiziniams asmenims ir lėšų įšaldymą trims Baltarusijos organizacijoms.

Sankcijos tebegalios keturiems saugumo tarnybos pareigūnams, susijusiems su neišaiškintais žmonių dingimais Baltarusijoje; jų pavardės bus paskelbtos penktadienį ES oficialiajame žurnale; ES embargas ginklams taip pat liks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NETIESA

NETIESA portretas
Baltarusija šiuo atveju ne esminis tikslas. Esmė - rusijos fašizmas. O putlerio naciai žaidžia be moralės ir taisyklių. Tad ES galų gale suvokė, kad kovojant su amorališku fašizmu taip pat reikia gudraus žaidimo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių