Politikų patarėjai: kas jie tokie ir kokia jų įtaka?

Seimo kanceliarijoje dirbantis politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojas – ne tik įrašas darbo biografijoje ar leidimas į Seimą. Visos šios pareigos – tai, visų pirma, pažintys, ryšiai, kontaktai ir galimybė atstovauti politikų vardu. „Manau, kad pribrendo reikalas viešinti ne tik politikų susitikimus, bet ir tai, ką dirba, su kuo susitinka jų patarėjai“, – sako „Transparency International“ Lietuvos biuro vadovas Sergejus Muravjovas.

Skandalas – dėl „valstiečių“ referentės

Lietuvos Seime – karšta. Antrą kartą per vienerius metus verda aistros dėl moterų. Sausio mėnesį kilęs skandalas dėl tuometinės Seimo narės, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovės panevėžietės Gretos Kildišienės vairuojamo automobilio, dėvimo žinomo dizainerio palto ir brangių kailinių baigėsi politikės atsistatydinimu iš parlamento narių.

Tačiau jau lapkritį Seimas vėl ūžė. Šįkart politiniams oponentams užkliuvo didžiausios Seimo frakcijos – LVŽS – seniūno Ramūno Karbauskio Seime įdarbinta referentė. Tiesa, skandalas kilo tik beveik po metų nuo moters įdarbinimo, o žinia apie Seime įdarbintą, bet jame esą nesirodančią „valstiečių“ frakcijos padėjėją buvo paskelbta vienoje žiniasklaidos priemonėje.

„Kas pasiklydo tarp trijų pušų: R. Karbauskis tarp savo referenčių ar žurnalistai, ieškodami R. Karbauskio draugių tarp jo referenčių?“ – laidos „Specialus tyrimas“ žurnalistai be užuolankų paklausė LVŽS frakcijos seniūno, Seimo nario R. Karbauskio.

Atsakydamas į tai, politikas tvirtino, kad „pasiklydo tie, kurie bandė išpūsti skandalą iš nieko.“

Kas pasiklydo tarp trijų pušų: R. Karbauskis tarp savo referenčių ar žurnalistai, ieškodami R. Karbauskio draugių tarp jo referenčių?

R. Karbauskio kolega Seime, buvęs LVŽS frakcijos narys, šios politinės partijos dėka patekęs į Seimą, dabartinis Seimo Mišrios grupės seniūnas panevėžietis Bronislovas Matelis sako, kad gražios moterys yra gerai, tačiau problema yra ta, kad R. Karbauskis turi norą kiekvieną savo moterį atsivesti į Seimą ir ją išlaikyti iš mokesčių mokėtojų pinigų.

Pasak B. Matelio, jis spėja ir įtaria, kad įdarbintos referentės gaunamas atlyginimas galimai galėjo keliauti ne jai pačiai, o iš Seimo pasitraukusiai G. Kildišienei už atliktas tam tikras paslaugas.

„Kai neturi kuo kitaip man įkąsti, prigalvoja tokių štai kliedesių“, – LRT laidai piktinosi R. Karbauskis.

Politika ir erotika. Viešųjų ryšių prasme – bene stipriausias užtaisas skandalui, kuriame lietuviai – tikrai ne pirmieji. Tačiau Lietuvos politikai kartas nuo karto „sublizga“.

Ko vertos ankstesnės istorijos: tuometinis Seimo narys konservatorius Saulius Stoma, užkibęs ant „žaliaakės Rūtos“ jauko, liberalas parlamento narys Gintaras Steponavičius, po tuometinio partijos lyderio Eligijaus Masiulio gimtadienio vakarėlio į viešbučio kambarį trumposiomis žinutėmis viliojęs Mildą Bartašiūnaitę...

Referentę Mileną gerai pažįstantis panevėžietis fotomenininkas Stanislovas Bagdanavičius sako, kad neretai politika ir erotika – tarsi dvi vieno obuolio pusės.

Žiniasklaidos išgarsinta ir politikų užsipulta Seimo referentė neištvėrė – pareiškė paliekanti darbą Seime.

Patarėjų – kelis kartus daugiau nei politikų

479 etatai, kuriuose dirba 531 asmuo! Tiek politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų dirba Seimo kanceliarijoje ir patarinėja 141 Seimo nariui.

Padėjėjai, sekretorės, referentės, visuomeniniai konsultantai ir patarėjai. Visi šie asmenys privalo deklaruoti savo viešuosius ir privačius interesus – tam, kad būtų užkirstas kelias piktnaudžiauti valdžia ir politine įtaka.

Tik ar visi to laikosi? O kaip tuomet su politine etika? Ar politinės partijos ir pažiūros – nesvarbu?

Štai, pavyzdžiui, „valstiečio“ Seimo vicepirmininko Arvydo Nekrošiaus padėjėja dirba buvusi parlamentaro Naglio Puteikio Centro partijos kandidatė į Seimą Žydrūnė Balsytė.

Dar viena tos pačios Centro partijos buvusi kandidatė į parlamentą Rūta Zabielienė patarinėja „valstiečiui“ Aurelijui Verygai.

Netrūksta ir giminaičių, patarinėjančių skirtingiems skirtingų politinių partijų Seimo nariams.

„Valstiečiui“ Andrejui Stančikui patarinėja buvusio socialdemokrato Petro Papovo žmona Audronė Popovienė, o pats P. Papovas patarinėja socialdarbiečiui Juozui Bernatoniui.

Jų marti Raminta Popovienė – Seimo narė, socialdemokratė. Lenkų rinkimų akcijos atstovei patarinėja Justyna Buinicka ir Marijanas Buinickas.

Padėjėjas Egidijus Elijošius patarinėja net dviem „valstiečiams“ – Stasiui Tumėnui ir Arūnui Gumuliauskui. Tam pačiam A. Gumuliauskui patarinėja ir Tautvydas Elijošius. O tam pačiam S. Tumėnui – Aida Gumuliauskienė.

Liberalui Jonui Liesiui – Ieva Norvilienė ir Aušra Norvilienė.

O Simona Jucienė tuo pačiu metu padeda ir tėvui liberalui Eugenijui Gentvilui, ir jo sūnui liberalui Simonui Gentvilui.

Yra ir itin įdomias biografijas turinčių Seimo narių padėjėjų. Pavyzdžiui, socialdarbiečiui iš Jonavos Rimantui Sinkevičiui padeda Seime įdarbinta Jonavos savivaldybės tarybos narė Birutė Gailienė. Jos, tuomet dar mergautine Steponavičiūtės pavarde, biografijoje – ir teistumas baudžiamojoje byloje už tai, kad dirbdama lažybų tarpininke ne tik pati dalyvaudavo lažybose, bet ir klastojo lažybų rezultatus savo naudai.

Politikų padėjėjai – įtakingesni nei atrodo?

„Seimo narių padėjėjai yra labai svarbūs ir įtakingi asmenys, kartais gal net nesuprantame, kiek svarbūs. Juk jie kasdien šalia politikų, susitikinėja su įvairiais žmonėmis, kartais suinteresuotų grupių atstovais, tad tikimybė, kad gali daryti įtaką politikams, tikrai yra. Aš manau, kad pribrendo reikalas viešinti ne tik politikų susitikimus, bet ir tai, ką dirba, su kuo susitinka jų patarėjai“, – sako „Transparency International“ Lietuvos biuro vadovas Sergejus Muravjovas.

Dar įdomiau yra su politikų visuomeniniais patarėjais ar konsultantais, kuriems oficiali alga nėra mokama. Tačiau net ir tie Seimo nariai, kurie prisipažįsta jų turintys, apie tai ne visuomet viešai informuoja savo rinkėjus.

Aukščiausios – 12-tos – kategorijos asmeninio politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas „ant popieriaus“ per mėnesį uždirba 744 eurus. Į rankas – nepilnus 600 eurų. Ar tai yra svajonių darbas? Kokios kvalifikacijos padėjėją gali nusisamdyti Seimo narys už prekybos centro kasininkės atlyginimą? Ne paslaptis, kad neretai padėjėjai dirba pas keletą Seimo narių ar frakcijose arba tiesiog ateina į Seimą vos kelioms valandoms.

LRT laida „Specialus tyrimas“ skelbia ir Seimo rekordininkus, turinčius – nepatikėsite – dešimt, devynis, aštuonis, septynis padėjėjus, konsultantus ir patarėjus.

Daugiausia – net dešimt (5 etatinius padėjėjus Seime, 3 visuomeninius konsultantus ir 2 visuomeninius padėjėjus) turi „valstiečių“ frakcijos atstovė Virginija Vingrienė.

Po aštuonis politinio (asmeninio) pasitikėjimo pagalbininkus turi „valstietė“ Aušra Papirtienė ir Centro partijos pirmininkas, Seimo narys Naglis Puteikis.

Po septynis – socialdemokratė Raminta Popovienė, „valstietis“ Dainius Gaižauskas ir jo kolega Arvydas Nekrošius. Po šešis – 15 Seimo narių. Trys parlamentarai nurodo turintys po vieną padėjėją.

Ar tikrai būtina ir – svarbiausia – ar moralu tokią padėjėjų armiją išlaikyti mokesčių mokėtojų lėšomis?

Plačiau žiūrėkite reportaže.


Šiame straipsnyje: politikaipatarėjaiSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Maryte

Maryte portretas
Ir nuo kada kauno diena spausdina aferistes ir vagies vilmos danauskienes medziaga??? Jau kad lrt nusivaziavo iki tokiu "zurnalistu" tai geda .bet nejau ir kauno dienos tokia ateitis?!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių