Politikai suskubo taisyti klaidą dėl biudžetininkų algų

  • Teksto dydis:

Nuo sausio susidarius teisiniam vakuumui, parlamentas skubiai priiminėja biudžetininkų atlyginimų skaičiavimo tvarką reguliuosiantį įstatymą.

Tai bus pirmas toks įstatymas, nes iki šiol biudžetininkų algos mokėtos remiantis Vyriausybės nutarimu.

Ketvirtadienį Seimas iš esmės baigė derinti įstatymo straipsnius, tačiau išsiskyrus nuomonėms dėl trenerių atlyginimų koeficientų, viso teisės akto priėmimas atidėtas antradieniui.

„Žmonės liko be teisinio pagrindo jiems mokėti algas, šiandien mes skubos tvarka taisome šitą klaidą. Vyriausybės nutarimas nebegalioja nuo sausio. Skubame, kaip galime“, – žurnalistams Seime sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vicepirmininkas „valstietis“ Tomas Tomilinas.

Konstitucinis Teismas pareiškė, kad pagal darbo sutartis valstybės ir savivaldybių įstaigose, įmonėse dirbančių asmenų darbo užmokestis turi būti skaičiuojamas ne pagal Vyriausybės nutarimą, o įstatymą. Sausio 1-ąją Vyriausybės nutarimas nustojo galioti.

Žmonės liko be teisinio pagrindo jiems mokėti algas, šiandien mes skubos tvarka taisome šitą klaidą. Vyriausybės nutarimas nebegalioja nuo sausio. Skubame, kaip galime.

„Nėra jokios grėsmės, kad negaus algų nėra. Galioja darbo sutartys, jos leidžia biudžetininkams mokėti algas. Jos bus skaičiuojamos pagal seną tvarką. Antradienį tikrai priimsime įstatymą“, – garantavo valdančiųjų atstovas.

Reikės sutarti dėl bazinio dydžio

„Įstatymas liečia visus iš biudžeto išlaikomus žmones, išskyrus valstybės tarnautojus. Tai yra socialiniai, kultūros darbuotojai, mokytojai, mokytojų padėjėjai, treneriai, psichologai, savivaldybių darbuotojai, kurie nėra valstybės tarnautojai“, – vardijo T.Tomilinas.

Naujas įstatymas palies beveik 100 tūkst. žmonių.

Ir T.Tomilinas, ir kitas komiteto narys konservatorius Rimantas Dagys tvirtino, kad į įstatymą iš esmės perkeltas buvęs Vyriausybės nutarimas, todėl didelių permainų skaičiuojant biudžetininkų algas nėra.

„Realiai beveik niekas nesikeis, stengtasi palikti, kaip dabar yra. Toks buvo sutarimas. Jeigu dabar pradėtume derinti visas interesų grupes, būtų labai sudėtinga. Pakoreguoti tik tie dalykai, pakeliant pažadėtas algas“, – sakė R.Dagys.

Pagal projektą, biudžetinių įstaigų darbuotojų pareigybės suskirstomos į keturis lygius bei tris grupes. Darbo užmokestį sudarys pareiginė alga su pastoviąja ir kintamąja dalimis, priemokos, išmokos už darbą poilsio ir švenčių dienomis, naktimis, viršvalandžius bei premijos.

Viena pagrindinių naujovių – kad pastovioji darbo užmokesčio dalis bus nustatoma pareiginės algos koeficientą dauginant iš pareiginės algos bazinis dydžio. Šis bus nustatomas nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje.

„Įstatymas suponuoja derybas tarp visiems biudžetininkams atstovaujančių profsąjungų ir Vyriausybės. Iki šiol bazinis dydis buvo keičiamas labai vangiai, nors augo ekonomika, grįžo valstybės tarnautojų algos, biudžetininkams pritrūkdavo dėmesio“, – teigė T.Tomilinas.

Šiemet galiotų valstybės tarnautojas Seimo jau nustatytas bazinis dydis – 130,5 euro.

Dar viena naujovė – skaičiuojant atlyginimus įvedama kintamoji dalis. Ji priklausys nuo darbuotojo praėjusių metų veiklos vertinimo. Ši dalis bus nustatoma vieniems metams ir galės siekti iki 50 proc. pareiginės algos pastoviosios dalies.

Įstatyme numatyta, kad konkrečius pareiginės algos kintamosios dalies dydžius nustatys biudžetinės įstaigos vadovas.

Mokytojams ir darbininkams pareiginės algos kintamoji dalis nebus nustatoma.

Liberalas Gintaras Steponavičius pasipiktino, kad mokytojai uždirbs tiek pat, kiek darbininkai. Tuo metu T.Tomilinas tvirtino, kad tai laikinas sprendimas, dėl to pedagogų darbo užmokestis nemažės.


Šiame straipsnyje: Seimasbiudžetininkaialgos

NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kas taisys ju /klaidas/ samoningas del pensiniku ismoku juk vel apmove vietoi 20e kai kas gavo vos 12... biurokratiniai nieksai ne daugiau....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių