Politikai įvertino V. Putino grasinimus: nauji ginklai – blefas

Lietuvos politikai įtariai vertina kovo 1-ąją perskaitytą Rusijos prezidento Vladimiro Putino metinį pranešimą, kuriame Kremliaus šeimininkas didžiąją laiko dalį skyrė kalboms, apie, pasak jo, sukurtus neatremiamus ir neperimamus strateginius branduolinius ginklus, galinčius sunaikinti Vakarus.

Anot Lietuvos politikų, V. Putino pareiškimai, tikėtina, yra tiesiog perdėtas ir realybės neatitinkantis jėgos demonstravimas. Rusija, kalbėdama apie modernius ginklus, kol kas niekuo negali pasigirti ekonomikoje, todėl valstybė yra neišvengiamai pasmerkta pralošti pačios inicijuojamas galios varžybas.

Tačiau yra ir dėl ko sunerimti. Po tokių V. Putino pareikšimų, sekmadienį „Info TV“ laidoje „Savaitės panorama“ akcentavo konservatorius Žygimantas Pavilionis, paprastai kažkas įvyksta. Konservatoriaus nuomone, nerimą jau dabar kelia tai, kad Maskva stiprina savo karines pozicijas aplink Ukrainą.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius V. Putino kalbą įvertino kaip įrodymą, kad dialogas su Rusija yra tiesiog neįmanomas. Ministras pabrėžė, kad tik kieta linija turi būti tęsiama kalbantis su Maskva ir kartu toliau stiprinami NATO šalių gynybiniai pajėgumai.

„Skeptikai turėtų dar kartą pamatyti, kad yra neteisūs, kurie mano, kad galima kažkokiu lanksčiu būdu, nuolaidomis, užsitarnauti tą patį elgesį iš kitos pusės. Vyksta visiškai priešingi dalykai“, - kalbėjo L. Linkevičius.

Tuo tarpu buvęs Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas, vertindamas pastaruoju metu itin aštrią ir agresyvią Rusijos retoriką, akcentavo, kad galia, kuria V. Putinas siekia bauginti pasaulį, nėra tvari.

Anot V. Ušacko Rusijos karinė ir ekonominė galia atsilieka nuo NATO ir Vakarų pasaulio dešimteriopai. Todėl Rusija, kurioje nevykdomos struktūrinės reformos, anot V. Ušacko, nėra tvari politinė ir ekonominė sistema. Politikas akcentavo, kad karinės modernizacijos nepakanka, siekiant būti galingam. Tai, „Info TV“ kalbėjo politikas, parodė istorija, kuomet Rusija pralošė vadinamąsias „Žvaigždžių karo“ ginklavimosi varžybas.

„Rusija yra pasmerkta pralošti“, - pabrėžė V. Ušackas. Todėl, svarstė politikas, V. Putino pasakyta kalba veikiausiai turėjo tik tris tikslus - mobilizuoti rusus šalies viduje, įbauginti kaimynus ir Vakarų valstybes ir nusiųsti JAV prezidentui Donaldui Trumpui žinutę, kad su Rusija laikas kalbėtis.

Lietuvos socialdemokratų ir darbo frakcijos nario Gedimino Kirkilo vertinimu, vienokio ar kitokio lygio naują ginkluotę Rusija turi. Į tai, neabejojo politikas, Vakarai tikrai sureaguos. Tuo tarpu jo frakcijos kolega, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis svarstė, kad pareikšti Rusijos prezidento grasinimai rodo tik tam tikrą silpnumą. Politikas atkreipė dėmesį, kad V. Putino kalba buvo prieštaringa, nes, viena vertus, kalbėta apie tokius ginklus, kurių niekas neturi, o, kita vertus, pabrėžta, kad didžiausias šalies problema yra technologijų atsilikimas.

Panašiai samprotavo ir konservatorė Rasa Juknevičienė. Politikė abejojo, ar tikrai Rusija gali turėti tokių ginklų, kurių neatremtų NATO ir JAV. Politikei daug įtarimų, leidusių suabejoti V. Putino kalbų pagrįstumu, sukėlė metinio pranešimo metu rodyti 11 metų senumo filmukai, kuriuose buvo pavaizduotos naujausių Kremliaus ginklų galimybės.

Rusijos prezidentas V. Putinas kovo 1 d., perskaitė savo metinį pranešimą, kuriame didžiausią laiko dalį skyrė Rusijos turimų naujausių ginklų pristatymui. Po pranešimo JAV išreiškė pasipiktinimą V. Putino pristatymu, kuriame rodytos raketos, skriejančios virš JAV teritorijos. Kartu Vašingtonas apkaltino Maskvą atvirai pažeidžiant Šaltojo karo laikų sutartis ir pridūrė, kad JAV šiuo metu karinėje srityje neturi konkurentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
As asmeniskai, nemaciau jokios JAV vaizduojamos Putino kalboje. Skriejo raketos aplink zemes rutuli ar kazkokia tai planeta. Niekur nebuvo jokio uzraso USA, taip kad neiskraipykit faktu. O ka ten Valodia turi ko ne, pagyvensim pamatysim. Zinant rusu praktika su vaizdais is kompiuteriniu zaidimu, tai bijoti nera ko...

pries beretnyku pezalus ir bezdalus

pries beretnyku pezalus ir bezdalus portretas
visi ginklai zaisliniai...

Cha cha cha

Cha cha  cha  portretas
Kim Jong Unas ir Putinas – mieli žmogeliukai. Vis prajuokina Pasaulį.
VISI KOMENTARAI 60

Galerijos

Daugiau straipsnių