Kinai kartoja: Lietuva padarė baisią klaidą, o Kinija imsis visų priemonių savo interesams ginti

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę Vilniuje atidaryta taivaniečių atstovybė. Kai Lietuvos valdžia leido atidaryti atstovybę, pavadintą Taivano vardu, Lietuva sulaukė didžiulio dėmesio iš viso pasaulio ir įsiūčio iš Kinijos, praneša LNK.

Prieš Lietuvą imsis visų priemonių

Taivanas siekia nepriklausomybės, bet Kinija laiko Taivaną savo dalimi. Kiniją supykdė Vilniuje atsiradęs žodis „taivaniečių“. Kinai reikalauja vadinti atstovybę Taipėjaus vardu. Iki šiol pasaulis taip ir darė. Kai Lietuvoje atidaryta taivaniečių atstovybė, kinai kartoja: Lietuva padarė baisią klaidą, o Kinija imsis visų priemonių savo interesams ginti.

„Kinijai dabar labai svarbu parodyti, kad Lietuva po tokio žingsnio labai stipriai nukentės“, – sakė buvęs premjeras Gediminas Kirkilas.

Trečiadienį – ypač retas įvykis Vilniuje. Kinijos ambasada surengė spaudos konferenciją. Lietuvos žurnalistams leista ateiti, bet ne filmuoti. Filmavo tik Kinijos naujienų agentūra. Lietuviams pasisakymą leista įrašyti tik į diktofoną. Kalbėjo laikinasis Kinijos reikalų patikėtinis, nes ambasadorių kinai iš Vilniaus jau atšaukė, išvykti iš Kinijos nurodė ir Lietuvos ambasadorei Kinijoje.

„Mes prieštaraujame, kad naudojamas pavadinimas „Taivanas“ ar „taivaniečių“. Tai labai rimtas klausimas. Tai tikrai žeidžia Kinijos žmonių jausmus ir daro žalą šalių santykiams“, – teigė laikinasis Kinijos reikalų patikėtinis Qu Baihua.

Kinija nusprendė nenutraukti diplomatinių santykių su Lietuva, tačiau jų lygis oficialiai sumažintas iki žemiausio – reikalų patikėtinio.

Jūsų valdžia gali pakeisti savo elgesį. Imsimės visų žingsnių ir priemonių.

„Jūsų valdžia gali pakeisti savo elgesį. Imsimės visų žingsnių ir priemonių. Negaliu apibūdinti, kas atsitiks vėliau“, – šnekėjo Q. Baihua.

Apie dvi valandas kalbėjęs Kinijos reikalų patikėtinis svarstė, kodėl Lietuvoje atidaryta pirmoji taivaniečių atstovybė pasaulyje. Anot jo, Lietuvos užsienio reikalų, ekonomikos ministrai – energingi.

„Ypač pastebėjome, kad kai kurie jūsų politikai – labai jauni ir energingi“, – tvirtino Q. Baihua.

Kinai reikalauja, kad atstovybės pavadinime žodis „taivaniečių“ būtų pakeistas į „Taipėjaus“.

„Mes turime teisę plėtoti ekonomikos ryšius su viena iš inovatyviausių teritorijų šiame regione“, – komentavo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Lietuvai – palaikymas iš JAV

Taip pat kinai reikalauja, kad Lietuva nebepalaikytų ryšių su Taivano politikais, kurie savo ruožtu dėkoja Lietuvos politikams.

„Dėkojame Lietuvai už Taivano ir laisvos demokratijos rėmimą. Palaikymą Lietuvos sprendimui išreiškė ir JAV bei Europos Sąjunga“, – sakė Taivano ekonomikos ministrė Wang Mei-hua.

Niekada neleisime užsidirbti pinigų įmonėms, kurios teikia finansinę paramą Taivano nepriklausomybės elementams.

Kinija nekomentavo, ko dar imsis, jei Lietuva toliau neatsižvelgs į jų reikalavimus. Lietuvos įmonių verslai su Kinija jau stringa. Kinija skelbė, kad baus įmones, kurios dirba su Taivanu.

„Niekada neleisime užsidirbti pinigų įmonėms, kurios teikia finansinę paramą Taivano nepriklausomybės elementams“, – sakė Kinijos vyriausybės atstovė Zhu Fenglian.

Neabejojama, kad Lietuva sulauks dar didesnio JAV palaikymo. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis šiuo metu vėl vieši JAV.

„Mes esame pirmi iš visos Europos Sąjungos šalių, pasirašę strateginę partnerystę su Amerika dėl bendradarbiavimo Kinijos ir Ramiojo vandenyno regione“, – teigė Ž. Pavilionis.

Iki pandemijos į Lietuvą keliavo vis daugiau turistų iš Kinijos. Anot kinų diplomatų, dabartinė įtaka palies ir turizmo sektorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gerai

gerai portretas
kad si klana subalamutyno povilsaika patys iklimpe iki ausu politpliurpalizme tai gal kinai pades apsivalyt nuo jav zydisko svabgenocido?===

Darius

Darius portretas
Aš ne prieš Taivano nepriklausomybę, bet esu prieš esamą buržuazinę santvarką Lietuvoje, tegu Kinija numuša "buržuazinę musę" nuo Lietuvos veido, paskui galbūt atkursime tai už ką kovojome.

Anonimas

Anonimas portretas
Kazkodel Kinija pradejo per daug pliurpti bet veiksmo nematyti. Kinija sunaikink pi.de.ra.si.ne fasistine lietuva. Rusija beviltiskai parsidavusi Washingtono fasistinei zydu gaujai. Sulaukti issigelbejimo su Rusijos pagalba nera jokiu vilciu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių