Po Europos Parlamento rinkimų „tvarkiečiams“ liko beveik 1 mln. litų skola

  • Teksto dydis:

Dvi vietas Europos Parlamente (EP) gavusi partija „Tvarka ir teisingumas“ liko su beveik 1 mln. litų skola, rodo Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikta finansinė ataskaita.

Pirmadienis yra paskutinė diena, kai partijos, dalyvavusios EP rinkimuose, ir kandidatai į prezidentus privalo pateikti finansines ataskaitas.

Pagal VRK skelbiamus duomenis, „tvarkiečiai“ Europos Parlamento rinkimams surinko 1,08 mln. litų aukų. Didžiąją dalį sumos - 660 tūkst. - rinkimams partija skyrė iš savo lėšų, 390 tūkst. litų panaudoti iš biudžeto dotacijos.

Tačiau „Tvarka ir teisingumas“ agitacijai išleido 2,01 mln. litų. VRK pateiktoje ataskaitoje nurodyta 929,9 tūkst. litų skola.

„Tvarkiečių“ centrinio rinkimų štabo vadovas Kęstas Komskis BNS sakė, kad skola susidarė dėl atsiradusių neplanuotų išlaidų, tačiau jos esą nebuvo netikėtos.

„Mes ir skaičiavome, kad išleisime 1,5-2 mln. litų. Na, šiandien mes tų pinigų neturime sukaupę, bet gausime iš valstybės subsidiją ir atiduosime“, - sakė jis.

Pasak K.Komskio, šiuo metu skola paslaugas rinkimų kampanijos metu teikusiems subjektams šiuo metu yra atiduodama dalimis, tariamasi dėl jos grąžinimo terminų.

„Kadangi subsidijos bus skiriamos spalio mėnesį, tikimės, kad iki Naujųjų metų atsiskaitysime“, - sakė jis.

Taip pat du mandatus laimėjęs Liberalų sąjūdis irgi po rinkimų turi skolų. Jos siekia 218,4 tūkst. litų. Iš viso liberalai agitacijai surinko per 1,4 mln. litų, išleido daugiau kaip 1,6 mln. litų.

Valdančiajai koalicijai priklausanti Darbo partija Europarlamento rinkimams surinko 1,131 mln. litų, o išleido 1,156 mln. litų. Liko nedidelė beveik 25 tūkst. litų skola.

Valdančioji Lietuvos socialdemokratų partija ir opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai Europos Parlamento rinkimams surinko kiek daugiau nei po 1 mln. litų, tiek pat ir išleido. Skolų jos neturi.

Po rinkimų įsiskolinimų dar turi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Ji liko skolinga per 108 tūkst. litų.

Tarp kandidatų į prezidentus turtingiausias buvo socialdemokratas Zigmantas Balčytis. Jis iš viso buvo surinkęs 2,46 mln. litų aukų. Didžiąją sumos dalį - 2,34 mln. litų - jam pervedė Lietuvos socialdemokratų partija iš valstybės biudžeto asignavimų. 117 tūkst. litų rinkimams skyrė pats kandidatas. Visas surinktas lėšas Z.Balčytis išleido.

Antras pagal turėtas lėšas tarp kandidatų į prezidentus buvo Darbo partijos keltas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas. Jam paaukota beveik 844,3 tūkst. litų, bet jo išlaidos viršijo milijoną litą. A.Paulauskas liko skolingas 222,2 tūkst. litų.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Bronis Ropė prezidento rinkimams gavo ir panaudojo 583,5 tūkst. litų. Vilniaus meras Artūras Zuokas sulaukė 446,4 tūkst. litų aukų, bet išleido daugiau - 673 tūkst. litų. Jo ataskaitoje nurodyta 226,7 tūkst. litų skola.

Dalia Grybauskaitė prezidento rinkimus laimėjo su 355 tūkst. litų. Jie beveik visi buvo išleisti.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis prezidento rinkimams gavo 258,4 tūkst. litų, jo išlaidos siekė 467,5 tūkst. litų.

Nepriklausomo kandidato Naglio Puteikio rinkimų kampanijos pajamos ir išlaidos vos viršijo 55 tūkst. litų.

Prezidento ir Europos Parlamento rinkimai vyko gegužę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių