Po balsavimo dėl Partnerystės įstatymo LSDP palieka jaunimo organizacijų aktyvistai

Po to, kai praėjusią savaitę 5 iš 11 Seime esančių Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narių pateikimo stadijoje nepalaikė lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projekto, apie pasitraukimą iš partijos paskelbė aktyviai partijoje veikę jaunimo nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Tačiau LSDP atsakingasis sekretorius Justas Pankauskas tikina, kad pastaruoju metu partijoje kaip tik matomos augimo tendencijos. Visgi jis taip pat sutiko, kad kai kurių Seimo socialdemokratų sprendimas nepalaikyti Partnerystės įstatymo buvo prieštaraujantis programinėms nuostatoms.

Vilniaus socialdemokratų suburtai „Momentum Vilnius“ grupei, kurios tikslas sukurti progresyvų LSDP veidą, anksčiau vadovavęs Povilas Šimonėlis savo feisbuko paskyroje teigė, kad iš partijos pasitraukia dėl socialdemokratų vykdomos dešiniosios politikos bei lyderių, kuriais būtų galima sekti, stokos. Tuo tarpu daugiau nei 10 metų LSDP veikęs Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) pirmininkas Artūras Rudomanskis tvirtino, kad balsavimas dėl Partnerystės įstatymo buvo „paskutinis lašas“, paskatinęs palikti partiją.

„Partnerystės įstatymo projekto pateikimo kontekste supratau, kad didesnei daliai LSDP narių, nuoširdžiai remtiems atstovams Seime, esu mažiau žmogus. LSDP, kuri save priskiria Europos progresyviųjų komandai, balsuodami pralenkė net konservatoriai. Man gėda ir apmaudu, nes išpažįstantys tikrąsias kairiąsias vertybes dešimtmečiais nediskutuoja dėl žmogaus teisių“, – savo feisbuko paskyroje rašė A. Rudomanskis.

Prieš 10 metų partijoje vyravo homofobinės nuotaikos

Kaip teigia Tolerantiško jaunimo asociacijos pirmininkas, atėjus į partiją jis buvo pasitiktas homofobiškomis nuotaikomis, tačiau A. Rudomanskis pabrėžia, kad,nepaisant to, jis visą laiką tvirtai siekė populiarinti socialdemokratines vertybes LSDP.

„Išeinu iš LSDP partijos. Daugiau negu 10 metų aktyvios veiklos, nepaisant homofobiško sutikimo jau pirmąją priėmimo į organizaciją dieną. Būdamas partijoje nuosekliai skatinau partijos kolegas atrasti ir suprasti socialdemokratines vertybes – laisvę, lygybę ir solidarumą“, – teigė TJA pirmininkas.

Pasak jo, partijos pirmininku tapus Gintautui Paluckui, situacija partijoje ėmė gerėti, tačiau pastarajam atsistatydinus, persilaužimas partijoje galiausiai vis vien neįvyko.

Tokios tendencijos, kad iš partijos labai išeidinėtų žmonės nėra.

Leonardas Marcinkevičius„Man asmeniškai ne kartą teko atlaikyti mano ar man brangių žmonių atžvilgiu skleidžiamą neapykantą, šlykščias apkalbas, tyčinius blokavimus siekiant įgyvendinti veiklą partijoje ir pan. Gintautui Paluckui tapus pirmininku, kultūra partijoje pradėjo gerėti, tačiau, deja, persilaužimas neįvyko“, – mano A. Rudomanskis.

LSDP atsakingasis sekretorius: programinių nuostatų nesilaikymas – netoleruotinas

Komentuodamas pastaruosius partijos narių pasitraukimus, LSDP atsakingasis sekretorius J. Pankauskas gailėjosi, kad šiuo metu kai kurie asmenys pasirinko pasitraukimą. Jis sutiko, kad pasitraukę asmenys buvo nuoseklūs, kairiąsias vertybes ginantys socialdemokratai, tačiau tuo pačiu išreiškė viltį, kad visi partijoje esantys nariai prie partijos nusprendė prisijungti dėl idėjos.

„Iš tikrųjų buvo keletas narių, kurie pareiškė viešai, kad išstoja iš partijos. Aišku, pirmiausia tai labai gaila dėl idėjinių narių. Tačiau aš tikiuosi ir viliuosi, kad visi 15 tūkst. į mūsų partiją atėjusių narių prisijungė dėl idėjos ir kairumo. Tie keletas žmonių, kurie išstojo, yra puikiai pažįstami. Labai gaila, kad išstojo ir pasirinko šiuo momentu tokį kelią“, – Eltai kalbėjo J. Pankauskas.

LSDP atstovas pažymėjo, kad nepaisant kelių asmenų pasitraukimo, jis įžvelgia priešingas tendencijas – prie partijos po europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės pergalės prisijungė daugiau žmonių negu ją paliko.

„Tokios tendencijos, kad iš partijos labai išeidinėtų žmonės nėra. Atvirkščiai, po pastarųjų pirmininko rinkimų, kada buvo išrinkta Vilija Blinkevičiūtė, pamatėme, kad per pastarąją savaitę į partiją įstojo trylika žmonių“, – tvirtino J. Pankauskas.

Jis patikino, kad dalis žmonių iš partijos pasitraukė būtent po balsavimo dėl Partnerystės įstatymo.

„Kažkiek žmonių išeina galbūt ir dėl tam tikrų pastarųjų sprendimų, kurie Seime buvo priimti ar atmesti, o šiaip ateinančių žmonių į partiją daugėja“, – sakė jis, kartu pabrėždamas, kad programinių nuostatų nesilaikymas yra netoleruotinas.

„Šiaip esu atsakingasis sekretorius. Esu atsakingas už procesus partijoje, susijusius su ūkiniais, o ne politiniais reikalais, bet, aišku, esu kairiųjų pažiūrų. Šioje vietoje aš labai griežtai žiūriu, ką mes esame pažadėję ir konstatavę savo programoje. Žmogaus teisių, vertybinių dalykų reikia laikytis, aš jų laikausi ir tikrai nesuprantu bičiulių, kurie pasirašo, pritaria programai, bet po to tam tikrų nuostatų išsižada ir nesilaiko. Tai yra elementariai netoleruotina“, – tikino J. Pankauskas.

Pavieniai socialdemokratų skyriai skatino priešintis „genderizmui“

Tuo tarpu partijos jaunųjų narių suburtai „Momentum Vilnius“ grupei anksčiau vadovavęs P. Šimonėlis tvirtina, kad iš pirmininko pareigų pasitraukus G. Paluckui LSDP nusisuko nuo savo programinių nuostatų, partijos jaunimo organizacija tapo butaforine ir liberalia, o naujoji pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė visas problemas sprendžia tiesiog ragindama daugiau diskutuoti. Pasak jo, vyresni LSDP nariai ne kartą šmeižė jaunuosius „Momentum“ grupės narius. Jaunojo socialdemokrato teigimu, priekaištus „Momentum“ grupei yra išsakęs ir pastaruosius pirmininko rinkimus pralaimėjęs europarlamentaras Juozas Olekas bei partijos garbės pirmininkas Vytenis Andriukaitis.

„Partija, kurioje sprendimus priiminėja intrigantai, o paprastas narys yra beteisis, partija, kurioje pavieniai skyriai reikalauja priešintis „genderizmui“ ir konservatyvus Vilniaus skyrius, kurio pirmininkas Povilas Pinelis sako, kad ir taip jau per daug orientuojamasi į „hipsterius“ (...) mumis piktinosi dinozauras Andriukaitis. Mus apšmeižė auksinių šaukštų Juozas Olekas“, – tvirtino P. Šimonėlis.

Jo teigimu, dalis socialdemokratų frakcijai Seime priklausančių narių kur kas geriau pritaptų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ar netgi 5 proc. barjero Seimo rinkimuose neperžengusios konservatyvios „Nacionalinio susivienijimo“ partijos gretose.

„Reitingai kartais kyla, kartais leidžiasi, bet o koks skirtumas, kai nors ir laimi savivaldos rinkimus, bendrai pažiūrėjus visur vykdoma dešinioji politika, kai sudarai frakciją Seime su žmonėmis, kurie labai organiškai žiūrėtųsi valstiečių gretose ar gal net kokiam „Nacionaliniam susivienijime“, jei jie būtų praėję rinkimuose 5 procentų barjerą“, – tvirtino jis, kartu pažymėdamas, kad Lietuvai reikalinga kairiąsias pažiūras nuosekliai ginanti politinė jėga.

„Mūsų šaliai reikia naujų, tikrų kairiųjų jėgų, kurių dalimi norėčiau tapti, kurioms nebūtų gaila aukoti savo laiko, kuriomis tikėčiau“, – apibendrino LSDP palikęs P. Šimonėlis.

ELTA primena, kad Seime praėjusį antradienį jau pateikimo stadijoje dviejų balsų skirtumu atmestas ir grąžintas tobulinti daugybę emocijų visuomenėje keliantis lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projektas. Iniciatyvą palaikė 63 parlamentarai, 58 balsavo prieš ir 7 susilaikė.

Partnerystės projekto nepalaikė penki socialdemokratų frakcijos nariai: Vidmantas Kanopa, Kęstutis Vilkauskas, Vilija Targamadzė, Tomas Bičiūnas ir Liudas Jonaitis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaips

siaips portretas
Šaunuoliai tie socialdemokratai kurie nepasiduoda heteroseku agresijai. Ir tiems socialdemokratu seimo nariams kurie prabalsavo priės neutralia klika - pagarba. Jei dar demagogo syso neliktu socialdemokratu partijoje, ji taptu padori partija.

Klps

Klps portretas
Ši partija išsivalo nuo šiukšlių, tad turi gerą ateitį!

Pagaliau ......

Pagaliau ...... portretas
suprato socdemai koki žydra jaunimą buvo priglaude.... tikėkimės , kad daugiau tokių liekaneliu pas socdemus neatsiras
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių