Pasipiktino planais naikinti Užsienio lietuvių reikalų komisiją

Pasaulio lietuvių bendruomenė (PLB) nepritaria Užsienio reikalų ministerijos teikiamam nutarimo projektui panaikinti Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisiją.

„Šios komisijos naikinimas kardinaliai sumažins vykdomosios valdžios bendravimą su diaspora, o siūlomos alternatyvos neužtikrins efektyvaus bendradarbiavimo“, – sako PLB pirmininkė Dalia Henke bendruomenės išplatintame pareiškime.

Pasaulio lietuvių nuomone, komisijos naikinimas grindžiamas „netiksliais ir klaidinančiais argumentais“, ir biurokratijos ne mažės, o daugės.

„Panaikinus konkrečiai sureguliuotą struktūrą, leidusią vykdyti diasporos ir vykdomosios valdžios dialogą, komunikacija taps mažiau konstruktyvi, dubliuosis. Turinio paklausimai, iniciatyvos bus pakartotinai teikiami skirtingiems vykdomosios valdžios subjektams“, – teigiama pareiškime.

„Komisijos naikinimas susijęs su visais Lietuvos piliečiais bei lietuvių kilmės žmonėmis, tačiau dėl jo konsultuojamasi beveik nebuvo. Visgi manome, kad būtina diskutuoti ir rasti kompromisą, kaip geriausia organizuoti užsienio lietuvių ir vykdomosios valdžios bendradarbiavimą, ir tik tada naikinti veikiančią komisiją“, – sako D.Henke.

Užsienio reikalų ministerija nurodo nutarimo projektą, kuriuo naikinama Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisija, parengusi pagal premjero Sauliaus Skvernelio pavedimą.

Kaip teigiama dokumento lydraštyje, komisija naikinama siekiant sumažinti administracinę naštą, taip pat nurodoma, kad Vyriausybė „glaudžiai bendradarbiauja su Pasaulio lietuvių bendruomene, susitikimus rengdama pagal poreikį“.

Ramina, kad dialogas nenutrūks

Vyriausybė tikina, kad premjero vadovaujamos Užsienio lietuvių reikalų koordinacinės komisijos naikinimas nepakenks dialogui su užsienio lietuviais.

„Svarbiausia ne forma, o turinys. Mes pasiruošę reguliariai susitikinėti, premjeras ir toliau vadovaus posėdžiams“, – BNS pirmadienį sakė premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas užsienio politikai Deividas Matulionis.

„Premjero nuostata yra labai aiški – galimą susitikti reguliariai arba pagal poreikį. Viskas buvo kaip buvę – kviesime ministrus, kurie yra reikalingi aptarti klausimus, viskas bus įforminama premjero pavedimais“, – pridūrė jis.

Taip premjero patarėjas reagavo į Pasaulio lietuvių bendruomenės kritiką, kad panaikinus komisiją gali strigti diasporos ir vykdomosios valdžios dialogas.

Vyriausybės dokumentuose teigiama, kad komisija naikinama siekiant sumažinti administracinę naštą.

„Yra bendra linija peržiūrėti visus komitetus, komisijas, jų tikslingumą. Idėja tokia, kad ministerijos ir taip privalo kuruoti tuos klausimus, kurie anksčiau buvo priskirti komisijai“, – sakė premjero patarėjas.

Anot D.Matulionio, premjeras remia užsienio lietuvius daugeliu jiems svarbių klausimų – dėl dvigubos pilietybės įteisinimo, elektroninio balsavimo, pavardžių rašymo nelietuviškais rašmenimis.

Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke sako, kad panaikinus komisiją komunikacija taps mažiau konstruktyvi, paklausimai, iniciatyvos bus pakartotinai teikiami skirtingiems vykdomosios valdžios subjektams. Jos teigimu, panaikinus komisiją nepasiūlytas joks pažangesnis formatas.

Užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje skelbiama, kad komisija Vyriausybėje turi posėdžiauti ne rečiau kaip du kartus per metus. Be premjero, į ją buvo įtraukti penki ministrai, išeivių organizacijų atstovai.

Neslopstant emigracijai, S.Skvernelio Vyriausybė savo programoje įsipareigojo išlaikyti ir stiprinti ryšius su diaspora.

Pernai iš Lietuvos emigravo 50 tūkst. nuolatinių šalies gyventojų, imigravo 20 tūkstančių. Šių metų pradžioje emigracijos matas dar išaugo. Šį augimą galėjo lemti tai, kad metų pradžioje išvykimą deklaravo dalis anksčiau emigravusių žmonių, norinčių išvengti prievolės mokėti privalomojo sveikatos draudimo mokestį, kiti galbūt skubėjo į Britaniją iki prasidedant deryboms dėl jos pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
lai stimpa skverneliai toj nupederastintoj litchujanijoj kartu su ten suveztais xoxolu banderom ..... gryz y lietuva tikri lietuviai --patrijotai is uzsienio ...jums kurvos mankurtines visiems skuras nuners

...

... portretas
Tai negi mums dar reikalinga ir Žiurkių reikalų ministerija?..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių