Pasigenda „valstiečių“ sąsajų su valstiečiais

Kaimiškų vietovių gyventojai, ūkininkai nemažai vilčių deda į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS), tačiau šios partijos vedliai turi mažai bendra su žemės ūkiu, kaip ir įsimintiniausi LVŽS pasiekimai. Tai LRT.lt sako pastebintis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys.

Savo ruožtu politologas Algis Krupavičius pažymi, kad partija visuomet atstovavo kaimiškų vietovių gyventojams, ūkininkams, o dabar tiesiog ieško naujų rinkėjų.

Efektyvumas – žemo lygio

Lietuvoje žemės ūkis sudaro 7–8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) – mažą, tačiau didesnę nei Latvijoje ar Estijoje dalį. Prancūzai gamina šampaną, levandų aliejų, o mūsų žemės ūkis gyvena iš pieno, mėsos ir grūdų, tad yra žemo našumo, pastebi Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas ekonomistas Jonas Čičinskas.

„Lietuvoje ūkio struktūra, pajamos, investicinis efektyvumas yra žemo lygio – mes šioje srityje 60 metų atsilikome nuo Europos. Lietuvoje per daug smulkių, nespecializuotų, neproduktyvių ūkių, kurie niekaip negali ir niekada negalės uždirbti daug.

Tos problemos egzistuos dar dešimt metų, kol nesumažės ūkių. Jų problemų išspręsti beveik neįmanoma: žmonės ten – nemobilūs, jie negali pakeisti profesijos, persikelti į miestus. Kad išliktų, ūkiai turėtų stambėti, tačiau tam reikia specifinių priemonių, programų“, – kalba ekonomistas.

Tačiau, pasak pašnekovo, žemės ūkis Lietuvoje turi išlikti, nes galvijininkystei, pieno ir mėsos ūkiams sąlygos šalyje geros, o pasaulyje daugėjant gyventojų, didėjant sausroms, šylant klimatui, šalies žemės ūkis turi nemažai potencialo.

Ūkininkai neturi tikros politinės atramos?

Kaimiškų vietovių gyventojai, kurių dalį sudaro ūkininkai, pasak V. Gaidžio, reiškia paramą LCŽS, tiesa, dar kiek labiau pasikliauja Lietuvos socialdemokratų partija.

„Paskutinės apklausos duomenimis, spalį vyksiančiuose rinkimuose 16,4 proc. balsuotų už Lietuvos socialdemokratų partiją, 16,1 – už LVŽS, 12,4 – už Darbo partiją, po 8,4 proc. balsų surinktų Liberalų sąjūdis bei „Tvarka ir teisingumas“, „Tėvynės sąjungą“ palaiko  – 6,4 proc.“, – primena V. Gaidys.

Pasak pašnekovo, kaimiškų vietovių gyventojai, ūkininkai LVŽS glėbyje ieško užuovėjos, tikisi, kad partija spręs jų problemas. Būtent kaimiškose vietovėse, pašnekovo pastebėjimu, partija iki kovo mėnesio vykdė aktyvią veiklą. Tačiau, anot V. Gaidžio, kol kas ši partija negarsėja darbais ar pažadais, skirtais ūkininkams.

„Kol kas nieko jų veikloje, pasiūlymuose, kas būtų susiję su žemės ūkiu, nepastebėjau daugiau nei, tarkime, socialdemokratų deklaracijose.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Per rinkimus turesime kaip naujai susiformavusi biciu spieciu norinciu patekti prie riebaus lovio tai tokio pacio lygio kaip buvusios Valinsko ir Venckienes susiformavusios grupeles, nes kaip buvo pasivadinusios save partijomis jos isnyko kaip rukas.Mano nuomone tai eilinis gelbetoju susiburimas bet tikslaS KAIP RINKEJU PAGALBA PATEKTI PRIE LOVIO.

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
Partiju sarasai yra antikonstituciniai. Tai ar vel rinksime antikonstitucine valdzia? Kauno diena apie tai straipsnio neatspausdino, kas reiskia, kad remia antikonstitucine nelegitymia valdzia!

Jymas

Jymas portretas
Kas cia ispute burbula apie sia partija? Kas uz ja balsuos? Nieko gero, eiliniai pazadukai... Kaip ir visi buve. Visai naujus zmones reikia rinkti ir naikinti partinius sarasus! Jokiu koaliciju jungimosi po rinkimu negali buti. Vejai!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių