Pareigybių valstybės įstaigose naikinimas – tik gudrybė?

  • Teksto dydis:

Darbą baigianti Vyriausybė suplanavo nuo kitų metų panaikinti kelis tūkstančius pareigybių valstybės įstaigose, tačiau ekspertai čia įžvelgia gudrybę, esą greičiausiai vėl inicijuojamas ne iš tiesų užimtų, o laisvų valdininkų etatų mažinimas, skelbia dienraštis „Lietuvos žinios“.

Vidaus reikalų ministerija siūlo 2017 metais pakoreguoti pareigybių valstybės institucijose skaičių. Siūloma, kad jų sumažėtų 2 tūkst. 915 – nuo 58 tūkst. 72 iki 55 tūkst. 157. Nors Vyriausybės atstovai teigia, kad bus nubraukti ne tik neužimti etatai, bet iš tiesų mažės valdininkų, tuo abejoti verčia Valstybės tarnybos departamento (VTD) duomenys, rodantys, kad šiandien valdžios įstaigose užimti 53 tūkst. 668 etatai – keliais tūkstančiais mažiau, nei ministrų kabinetas planuoja kitiems metams.

VTD duomenimis, šiuo metu 597 valstybės įstaigose nustatyti 58 tūkst. 22 etatai, bet 4 tūkst. 354 yra laisvi, o Vyriausybė mažindama biurokratinį aparatą siūlo panaikinti kiek mažiau nei tris tūkstančius pareigybių. Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus tikino, kad planuojama, jog bus naikinami ne tik laisvi, bet ir užimti valdininkų etatai, dalis žmonių bus atleista iš darbo valstybės tarnyboje. Esą pirmiausia bus nusitaikyta į pensinio amžiaus, prasčiau dirbančius ar tinkamos kompetencijos neturinčius darbuotojus.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertė Dovilė Sujetaitė pažymėjo, jog ankstesnių metų patirtis rodo, kad mažintos tik vadinamosios menamos darbo vietos – laisvi etatai. Jai kyla nemažai abejonių, ar dabar Vyriausybė planuoja realiai mažinti valdininkų skaičių. Juolab kad minėtame nutarimo projekte nenurodomos lėšos, kurias pavyktų sutaupyti „apkarpius“ pareigybes, kiek darbuotojų planuojama atleisti ir panašiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Taigi panaikins 2000 neužimtų etatų ir vaidins, kad padaryta reforma. Čia socdemai pasiruošė savo įvaizdžiui gerinti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių