Panevėžio rajono meras įtariamas piktnaudžiavimu tarnyba

Teisėsauga trečiadienį pranešė pareiškusi įtarimus Panevėžio rajono merui Povilui Žaguniui dėl piktnaudžiavimo tarnyba įmonės „Panevėžio melioracija“ naudai.  Meras P.Žagunis yra šios bendrovės akcininkas ir valdybos narys.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovui įtarimai pareikšti vykstant tyrimui dėl savivaldybėje vykdytų neskaidrių viešųjų pirkimų, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Pareigūnai įtaria, kad P.Žagunis darė neteisėtą įtaką Panevėžio rajono savivaldybės administracijos darbuotojams, atsakingiems už viešųjų pirkimų organizavimą.

Jie sako turintys duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad savivaldybėje kai kurie viešieji pirkimai, susiję su melioracijos, kelių ir gatvių priežiūros, rekonstrukcijos ir projektavimo darbais, buvo organizuojami neskaidriai.

P.Žagunis taip pat yra Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotojas. Pareiškus jam įtarimus, politikas pranešė sustabdantis narystę partijoje, kol pasibaigs ikiteisminis tyrimas.

Jam taip pat yra paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš Lietuvos, BNS patvirtino STT atstovė Jurgita Razmytė.

Prokuratūros atstovė Panevėžyje Rasa Stundžienė BNS teigė, kad prašyti mero nušalinti nuo pareigų kol kas „neplanuojama, (...) nebent paaiškėtų naujos tyrimo aplinkybės“.

„Panevėžio melioracijos“ akcininkas

Įtariama, kad Panevėžio rajono savivaldybės administracijos kai kurie valstybės tarnautojai galėjo sudaryti palankias sąlygas „Panevėžio melioracijai“, o ši įmonė dėl neskaidraus viešųjų pirkimų proceso laimėdavo konkursus. Už tai Panevėžio rajono savivaldybės administracijos darbuotojams galimai buvo atsilyginta kyšiais, nurodo teisėsauga.

Rajono meras P.Žagunis yra vienas iš dviejų pagrindinių „Panevėžio melioracijos“ akcininkų. Registrų centro duomenimis, kartu su antros eilės pusbroliu Antanu Žaguniu P.Žagunis valdo 80 proc. bendrovės akcijų.

Jis taip pat yra šios bendrovės valdybos narys, anksčiau buvo ilgametis jos direktorius.

Meras BNS tvirtino nusišalindavęs, jei savivaldybės taryboje buvo svarstomi su „Panevėžio melioracija“ susiję klausimai.

„Jeigu jie (sprendimai dėl minimos bendrovės) buvo, tai taip (nusišalindavau)“, – sakė meras.

„Panevėžio melioracija“ yra tarp didžiausios vertės viešųjų pirkimų Panevėžio rajono savivaldybėje ir jai pavaldžiose įstaigose laimėtojų. Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, 2011 metais drauge su „Panevėžio keliais“ bendrovė vykdė 1 mln. 879 tūkst. eurų vertės kelių ir gatvių rekonstrukcijos darbus.

Taip pat bendrovė yra laimėjusi mažesnės vertės rajono savivaldybės ir jos įmonių bei seniūnijų, asociacijų konkursų melioracijos darbams, statinių rekonstrukcijoms. Nuo 2011 metų bendra konkursų, kuriuos laimėjo „Panevėžio melioracija“ vertė siekia daugiau kaip 3 mln. eurų.

Direktorius rinkimuose dalyvavo kaip „valstietis“

„Panevėžio melioracijos“ direktoriumi dirba Vidmantas Bernatavičius. Jis 2015 metais dalyvavo savivaldos rinkimuose 41 numeriu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše. Į tarybą jis nebuvo išrinktas.

BNS žiniomis, jam taip pat yra pareikšti įtarimai vykdomame ikiteisminiame tyrime. Su juo trečiadienį susisiekti nepavyko.

Vykdant šį tyrimą, sausį buvo atliktos kratos ir poėmiai Panevėžio rajono savivaldybės administracijoje, kai kurių asmenų darbo vietose ir namuose. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Panevėžio apygardos prokuratūra.

Bylą kuruojantis Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys BNS anksčiau sakė, kad pareigūnai šiame tyrime aiškinasi galimą piktnaudžiavimą vykdant keliasdešimt pirkimų. Pasak jo, bendra įtartinuose pirkimuose figūruojanti suma „būtų per milijoną“ eurų.

Užkliuvo neskaidrūs viešieji pirkimai

P.Žagunis taip pat yra Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotojas. Jam paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš Lietuvos, BNS patvirtino STT atstovė Jurgita Razmytė.

Merui įtarimai pareikšti, STT Panevėžio valdybos pareigūnams tęsiant ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo vykdant viešuosius pirkimus Panevėžio rajono savivaldybėje. Pareigūnai sako turintys duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad savivaldybėje kai kurie viešieji pirkimai, susiję su melioracijos, kelių ir gatvių priežiūros, rekonstrukcijos ir projektavimo darbais, buvo organizuojami neskaidriai.

Įtariama, kad Panevėžio rajono savivaldybės administracijos kai kurie valstybės tarnautojai galėjo sudaryti palankias sąlygas vienam pirkimų dalyviui, kuris dėl neskaidrių viešųjų pirkimų proceso laimėdavo konkursus ir gaudavo finansinę naudą. Už tai Panevėžio rajono savivaldybės administracijos darbuotojams galimai buvo atsilyginta kyšiais, nurodo teisėsauga.

Atlikdami procesinius veiksmus, STT Panevėžio valdybos pareigūnai iš Panevėžio rajono savivaldybės administracijos sausį paėmė tyrimui reikšmingų dokumentų. Buvo atliktos kratos kai kurių asmenų darbo vietose bei namuose. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Panevėžio apygardos prokuratūra.

Bylą kuruojantis Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys BNS anksčiau sakė, kad pareigūnai šiame tyrime aiškinasi galimą piktnaudžiavimą vykdant keliasdešimt pirkimų. Pasak jo, bendra įtartinuose pirkimuose figūruojanti suma „būtų per milijoną“ eurų.

Įtarimus vadina nepagrįstais

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko pavaduotojas, Panevėžio rajono meras P. Žagunis nepagrįstais vadina Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareikštus įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba, o galimybės nusišalinti sakė dar nesvarstęs.

„Aš galiu patvirtint, kad įtarimai pareikšti, daugiau komentuot negaliu nieko“, – BNS trečiadienį sakė P.Žagunis. Jis tvirtino apie įtarimus išgirdęs prieš pusvalandį, todėl dar neapsvarstęs galimybės nusišalinti nuo pareigų.

„Labai staigus klausimas, man prieš pusę valandos viskas įvyko, pamąstysim, pažiūrėsim. Dar šiandien nieko negaliu atsakyt“, – klausiamas, ar mato galimybę toliau vadovauti rajonui esant tokiai situacijai, atsakė meras.

„Nematau aš pagrindo (įtarimams). Viską, ką galėjau, pasakiau“, – tvirtino meras.

Vicemeras socialdemokratas Antanas Pocius BNS sakė apie STT merui pareikštus įtarimus nieko nežinantis. „Nieko nežinau, pirmą kartą girdžiu tokį dalyką, manęs niekas neinformavo“, – sakė šiuo metu iš savivaldybės išvykęs meras.

Jis nesiėmė svarstyti, kas toliau turėtų vadovauti rajonui.

„Nieko nežinau, nieko negaliu pasakyt. Aš pats suglumęs esu, ką aš galiu galvot, ką dabar daryt. Kol kas nieko, nereiškiu jokių nuomonių“, – sakė A.Pocius.

Stabdo narystę partijoje

Įtarimų piktnaudžiavimu tarnyba sulaukęs Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis pateikė prašymą stabdyti jo narystę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (LVŽS), pranešė partija.

„Suvokdamas galimą neigiamą poveikį partijos reputacijai ir veiklai dėl veiksmų, susijusių su savo asmeniu, P.Žagunis tikėdamasis nešališko tyrimo atsisakė visų turimų funkcijų partijoje iki tyrimo pabaigos“, – sakoma „valstiečių“ pranešime spaudai.

Partijos vicepirmininkė Rima Baškienė BNS sakė, kad dėl P.Žagunio likimo pareigose ir partijoje artimiausiu metu spręs partijos valdyba.

Ji teigė esanti itin nustebinta žinios apie įtarimus šiam politikui, nes teigė pažinojusi jį kaip nuoširdžiai dirbantį žmogų.

„Aišku, jūsų žinia mane labai nustebino, nes poną Žagunį pažinojau kaip ilgametį ir nuoširdžiai savivaldoje dirbantį žmogų. (...) Artimiausiu metu bus šaukiama partijos valdyba ir turime aiškintis situaciją, turime priimti sprendimus. Į tai tikrai bus sureaguota, partija visada reaguoja į tokius dalykus“, – BNS trečiadienį sakė R.Baškienė, dirbanti ir Seimo pirmąja vicepirmininke.

Opozicijos raginimas

Panevėžio rajono savivaldybės opozicijos atstovai įtarimų dėl piktnaudžiavimo tarnyba sulaukusį P. Žagunį ragina nusišalinti nuo pareigų.

„Aš ruošiu pareiškimą, rytoj rajono savivaldybės posėdis, jame mes viešai pareikšime, kad raginame merą nusišalinti. Tai, kas buvo visą laiką kalbama ir į tai nereaguojama, pasirodo, ne iš piršto laužtos tos kalbos“, – situaciją dėl įtarimų merui BNS komentavo tarybos narė, Liberalų sąjūdžio Panevėžio rajono skyriaus pirmininkė Daiva Juodelienė.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Panevėžio rajono skyriaus pirmininkas Kazimieras Algirdas Budrys BNS sakė, kad įtarimų dėl korupcijos sulaukęs meras negali toliau eiti pareigų. Konservatorius sakė besitikintis, kad meras pats nuspręs nusišalinti.

„Jei dar būtų kaltinimas aplaidumu, gal ir galima (eiti pareigas), bet jei kaltinimai korupcija – čia kategoriškai, negali būti nė kalbos. Jeigu kaltinimai būtent korupcija, meras pareigų negali eiti, turi būti nušalintas arba pats susistabdyti“, – sakė K.A.Budrys.

„Dabar dar mažai informacijos, ryt tarybos posėdis, gal bus daugiau aiškumo. Aš manau, kad pats meras susistabdys. Mano manymu, meras turėtų susistabdyt, kol paaiškės – bus paneigti arba pasitvirtins tie kaltinimai“, – kalbėjo konservatorius.

 


 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
O kada kauno rajono merui ateis laikas!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių