Panevėžio politikai inicijuoja mero atstatydinimą

  • Teksto dydis:

Panevėžio miesto savivaldybės tarybos opozicija inicijuoja mero Ryčio Mykolo Račkausko atstatydinimą iš pareigų, pranešė Panevėžio naujienų portalas jp.lt.

Teikimą dėl mero įgaliojimų netekimo procedūros pradėjimo jau pasirašė 11 iš 31 tarybos politikų.

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) narys Vitalijus Satkevičius naujienų portalui tvirtino, kad teikimas rugsėjo 8 dieną bus užregistruotas savivaldybės administracijos Dokumentų valdymo poskyryje.

Opozicija R.M.Račkauską kaltina pažeidus tarybos nario priesaiką. Teikime minimas ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimas, kad Panevėžio miesto meras supainiojo interesus, kai nenusišalino nuo sprendimų dėl kelių projektų, kuriuos rengė ir jo sūnus.

R.M.Račkauskas opozicijos elgesį pavadino desperatišku.

„Nežinojau, kad rengiama tokia procedūra. Antra vertus, procedūra pagal reglamentą bus ilga. Beje, opozicija galėjo palaukti, kaip baigsis Vyriausios tarnybinės etikos komisijos sprendimo procesas. Jis dar nesibaigė – šią savaitę bus apskųstas. Man atrodo, kad opozicija elgiasi desperatiškai ir nekantriai. Kitas dalykas, opozicijos priimtas sprendimas įteikti teikimą dėl nepasitikėjimo manimi miesto gimtadienio renginių metu, charakterizuoja juos ir trukdo miestui“, – portalui sakė meras.

R.M.Račkauskas jokiai partijai nepriklauso, jis savivaldos rinkimuose dalyvavo kaip visuomeninio rinkimų komiteto „P.Urbšys už sąrašą „KARTU“ narys. Frakcija „Kartu“ Panevėžio miesto savivaldybės taryboje turi aštuonis atstovus.

Mero atstatydinimo procedūra pradėta ir Šiauliuose.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, mero atstatydinimo procedūrą galima pradėti, jeigu jis sulaužė priesaiką arba nevykdo įstatymuose nustatytų įgaliojimų. Iniciatyvą turi pareikšti ne mažiau kaip trečdalis savivaldybės tarybos narių.

Įteisinus tiesioginius merų rinkimus buvo apsunkinta jų pašalinimo iš pareigų procedūra – nebeužtenka tarybos narių balsavimo, būtina Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išvada. Jeigu teismas nusprendžia, kad priesaika nebuvo sulaužyta, įstatymai nepažeisti, atstatydinimo procedūra nutraukiama. Jeigu padaroma priešinga išvada, savivaldybės taryba trijų penktadalių tarybos narių balsų dauguma priima sprendimą, kad meras neteko savo įgaliojimų. Pritrūkus balsų, meras lieka poste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių