Panevėžio merui uždrausta lankytis savivaldybės pastate

Teisėsaugos įtarimų sulaukusiam Panevėžio miesto merui Ryčiui Mykolui Račkauskui draudžiama lankytis savivaldybės pastate, jis taip pat įpareigotas nebendrauti su kai kuriais savivaldybės darbuotojais.

Kaip BNS informavo Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Stundžienė, R. M. Račkauskas nuo mero pareigų teismo nušalintas trims mėnesiams, tačiau nušalinimas negalioja jam, kaip tarybos nariui: jam neuždrausta dalyvauti kitą savaitę vyksiančiame savivaldybės tarybos posėdyje, tačiau fiziškai į salę jis atvykti negalės.

„Merui skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, nutarime vienas iš įpareigojimų yra nebendrauti su tam tikrais asmenims, kitas – neiti į savivaldybės pastatą“, – BNS sakė R. Stundžienė.

Kardomoji priemonė nedraudžia merui dalyvauti posėdyje nuotoliniu būdu.

Su meru BNS penktadienį nepavyko susisiekti, jo telefonas išjungtas.

Šią savaitę Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sulaikė R. M. Račkauską ir jo patarėją Gintarę Maskoliūnienę, jie paleisti ketvirtadienį. 

Korupcijos tyrime įtarimai pateikti šešiems asmenims: R. M. Račkauską STT įtaria prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu tarnyba, jo patarėją G. Maskoliūnienę – prekyba poveikiu. Teismas merą nušalino nuo pareigų trims mėnesiams, G. Maskoliūnienę – mėnesiui. Taip pat įtarimai pateikti keturiems verslo atstovams, vienas jų, BNS žiniomis, – G. Maskoliūnienės tėvas Gintaras Jurgėlas. Tarp įtariamųjų – ir reklamos bendrovės „Lukrecijos reklama“ direktorius Marius Vaupšas. Verslo atstovai įtariami prekyba poveikiu.

STT pareigūnams įtarimų sukėlė kai kurie Panevėžio miesto savivaldybės viešieji pirkimai, susiję su projektavimu, dokumentacijos rengimu. Įtariama, kad kai kurioms įmonėms galbūt žadėta paveikti savivaldybės administracijos tarnautojus, jog šie ateityje priimtų įmonėms palankius sprendimus viešųjų pirkimų konkursuose, vykdant sutartis.

BNS žiniomis, STT pareigūnų akiratyje atsidūrė viešieji pirkimai, susiję su Aukštaitijos sporto komplekse planuojamu 50-ies metrų plaukimo baseinu, taip pat požeminių komunalinių atliekų surinkimo konteinerių pirkimu, projektavimu ir įrengimu. Juos laimėjo įmonė „Ecoservice“.

Pareigūnai taip pat domisi savivaldybės rinkodaros programos „Atsinaujinantis Panevėžys“ konkursu. Pastarajame viešinimo projektų epizode figūruoja bendrovės „Alora“ ir „Lukrecijos reklama“.

Dar vienas teisėsaugos tiriamas projektas – dėl lietaus nuotekų tinklų Panevėžio mieste įrengimo. Savivaldybė gegužės pradžioje skelbė, kad iki 2019-ųjų pabaigos už daugiau nei 4,1 mln. eurų atnaujins bei įrengs 17,4 kilometrų lietaus nuotekų tinklų. Savivaldybė sutarčių neskelbia, tik nurodo, kad viena jų sudaryta su „Per Aarsleff A/S“ Kauno filialu.

BNS žiniomis, korupcija įtariamas mero patarėjos G. Maskoliūnienės tėvas G. Jurgėlas yra danų kapitalo statybos bendrovės „Aarsleff“ atstovas.

Anot STT, atliekant ikiteisminį tyrimą surinkta duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad už pažadėtą palankių sprendimų priėmimą galėjo būti atsilyginta ir kyšiais – paslaugomis.

Apie trečdalį Panevėžio savivaldybės tarybos narių vienijanti opozicija reikalauja mero atsistatydinti, o to neįvykdžius per tris mėnesius grasina surengti apkaltą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių