Opozicija dėl pensijų reformos kreipėsi į KT

  • Teksto dydis:

Parlamentinė opozicija kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Seimo patvirtintos pensijų sistemos reformos. Iš viso kreipimąsi pasirašė 30 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės narių.

Iniciatorių teigimu, pensijų reforma galbūt paneigia antroje pensijų sistemoje jau dalyvaujančių piliečių teisėtus lūkesčius.

„Atsižvelgiant į tai, kad iš valstybės biudžeto pervedama dalis sudarytų tik 2 proc., skaičiuojamus nuo vidutinio mėnesinio bruto darbo užmokesčio vidurkio, kyla reali grėsmė, jog dabar antros pakopos pensijų sistemoje dalyvaujančių asmenų teisėti lūkesčiai bus pažeisti. Nes siekiant realiai pasiteisinančio kaupimo lygio ankstesniuose sprendimuose buvo įtvirtinta, kad įmokos į pensijų fondus augs iki 5,5 procento. Galų gale, tokia reforma apskritai paneigiama kaupiamosios pensijos esmė“, – pranešime spaudai teigė konservatorė Gintarė Skaistė.

Kreipimesi Seimo nariai taip pat akcentuoja, jog anuitetų rinkos monopolizavimas valstybės rankose galimai pažeidžia Konstituciją.

Pažymima, jog „automatinis“ asmenų iki 40 metų įtraukimas galbūt pažeidžia konstitucinius sutarčių laisvės, nuosavybės neliečiamumo, lygiateisiškumo ir vartotojų teisių apsaugos principus.

Birželio pabaigoje Seimas pritarė pensijų kaupimo sistemos pertvarkai – atsisakyta „Sodros“ įmokų pervedimų į pensijų fondus, nustatyta nauja kaupimo formulė – 3 proc. gyventojo atlyginimo ir 1,5 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio valstybės parama. Siekiant skatinti gyventojus kaupti privačiai, maždaug po 1 punktą mažinama „Sodros“ įmoka ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas.

Pensijų fonduose šiuo metu kaupiantys gyventojai per pirmąjį 2019 metų pusmetį galės atsisakyti kaupimo ir grįžti į „Sodrą“, jai grąžinant sukauptas lėšas arba paliekant jas pensijų fonde.

Nuo 2019 metų sausio visi kaupiantieji ir nekaupiantieji pensijai iki 40 metų asmenys būtų įtraukiami į kaupimą su teise pasakyti „ne“. Kvietimas būtų kartojamas tris kartus kas trejus metus iki 40 metų. Vyresni nei 40 metų ir nekaupiantys asmenys pensijų kaupime galėtų dalyvauti savanoriškai.

Įvedama „gyvenimo ciklo“ investavimo strategija, mažinami antros pakopos pensijų fondų atskaitymai iš sukaupto pensijų turto. Planuojama, kad nuo 2020 metų centralizuotu anuitetų tiekėja taps išimtinai „Sodra“ (šiuo metu juos platina gyvybės draudimo bendrovės).

Pensijų reformos šalininkai teigia, kad ji padės sutvarkyti pensijų sistemą, atsiejant privatų kaupimą fonduose nuo kaupimo „Sodroje“, tuo metu kritikai tvirtina, kad reforma tik pasunkins būsimų pensininkų padėtį.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė liepos pradžioje pasirašė pataisas dėl pensijų kaupimo reformos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau,aplamai tai ,,,opozicija,,, uz nuopelnus tautai

manau,aplamai  tai  ,,,opozicija,,, uz  nuopelnus  tautai  portretas
pensiininkams ir tevynei --reiketu statyt prie sienos ir naxren yvaryt po 9 gramus y tarpurage ,o ne klausyt ju pakliedejimu...

ne

ne portretas
partiju klausti o zmoniu kuriu pensijos iki siol neindeksuotos ir muilina zmones pazadais nuo 1 kadencijos iki kitos ir atsakingu nera nes visi /dirba / 1 ranka o kai reikalas daeina iki semetos tai jau pinigu nera nes tai /globeju/ nurodymas o visokiems niekams A saukstams irkt. negailima nors vaiko gyvybes ? nerandama ir daroma labdara tai slykstus vietines valdzios veiksmas ir cia jau ne geda o ciniskos patycios ir itarciau samoningos diktuojamos briuselio mafijos...

...

... portretas
ACH: " ar nebus pažeisti kaupiančiųjų teisėti lūkesčiai..." - tai kad: VISI 'Sodroje' esantys pinigai yra TEISĖTI dabartinių pensininkų lūkesčiai, taip kad jų atėmimas ir atidavimas kažkokiems 'privatininkams' GRUBIAI pažeidžia esamų pensininkų TEISĖTUS interesus, o juk "Neteisės pagrindu teisė neatsiranda", tai ir tie 'kaupikai' neįgijo jokių teisių (juk keistai atrodytų pagauto vagies vogravimai kad policininkas pažeidė jo 'TEISĖTUS lūkesčius gautą grobį pragert').
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių