Opozicija sieks atstatydinti Z. Vaigauską, valdantieji neskubės

  • Teksto dydis:

Opozicija sieks Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko atstatydinimo dar iki jo kadencijos pabaigos, valdantieji sako, kad VRK vadovas turi baigti šią kadenciją ir užleisti postą jaunesniems kandidatams.

„Jokio gaisro nėra, nemanyčiau, kad iki Naujųjų metų mes turime kokį nors sprendimą priimti dėl to, kad tikrai niekas nepasikeis: biudžeto prasme, ar bus naujas pirmininkas, ar dabartinis, bus tas pats atlyginimas. O jei šnekėtumėme apie pačią sistemą, rinkimai toli, mes galime labai ramiai, su jo (Z.Vaigausko – BNS) pagalba, neatmetant jo kompetencijos ir žinojimo, išnagrinėti tai, kaip turime sutvarkyti visą rinkimų mechanizmą, kad jis technine, finansine ir žmogiškąja prasme būtų efektyvus, kad niekam nekiltų abejonių“, – BNS sakė valdančiųjų „valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Per šiuos Seimo rinkimus Z.Vaigauskas sulaukė kritikos dėl tinkamai neveikusios elektroninės sistemos. Kad Z.Vaigauskas dėl to turėtų atsistatydinti, per pirmąjį rinkimų turą yra pareiškęs ir premjeras, socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius. Partijos vicepirmininko Gedimino Kirkilo teigimu, pastaruoju metu socialdemokratai šio klausimo nesvarstė, tačiau jis neabejoja, kad būtų laikomasi koalicijos partnerių pozicijos.

„Mes tikrai neinicijuosime (atstatydinimo – BNS), nėra jokių abejonių“, – BNS sakė G.Kirkilas.

Įstatymai numato, kad naują komisiją, taip pat ir jos pirmininką Seimas turėtų patvirtinti vėliausiai iki kitų metų gegužės pradžios. R.Karbauskio nuomone, Z.Vaigauską turėtų pakeisti jaunesnis vadovas.

„Aš manau, kad nei jis, nei niekas kitas jau to nebemato (galimybės likti – BNS), nes yra amžius. Jei kalbėtumėme apie modernizavimą rinkimų sistemos, matyt, yra daug jaunesnių žmonių, kurie yra įgiję patirties toje pačioje komisijoje ir galbūt ne komisijoje. Nesiimsiu vertinti, nebūsime ta partija, kuri stums vieną ar kitą kandidatą“, – aiškino jis.

Pats Z.Vaigauskas dar kartą patvirtino pasibaigus kadencijai nebesieksiantis šių pareigų.

„Tikrai neįsivaizduoju, kad galėčiau ten dar likti toliau. Darbas tikrai sunkus, čia reikia jaunesnio žmogaus. Manyčiau, kad pasikeitimai komisijos pirmininko reikalingi“, – BNS sakė Z.Vaigauskas.

Anot R.Karbauskio, per ateinantį pusmetį bus siekiama įvertinti visas per rinkimus kilusias problemas, dėl kurių politinės partijos, ypač opozicija, kėlė ir Z.Vaigausko atsakomybės klausimą. Anot R.Karbauskio, jei Z.Vaigauskas pasitrauktų dabar, kiltų problemų dėl darbų perdavimo, nes dar nėra išspręsti ir su pačiais Seimo rinkimais, ir su technine baze susiję klausimai.

„Be abejonės, tai nepaneigia atsakomybės dabartinio komisijos pirmininko, tiesiog aš galvočiau, kad nebūtų teisinga spręsti tik vieno pirmininko klausimą (...). Galvoju, kad dabartinis pirmininkas tikriausiai galėtų geriausiai apibūdinti visas sistemos problemas ir tada jau viską įvertindami galėtumėme priimti sprendimą dėl komisijos. Mano nuomone, galbūt nereikėtų skubėti formuojant naują rinkimų komisiją, galbūt pačius komisijos formavimo principus reikėtų persvarstyti“, – tvirtino R.Karbauskis.

Kartu jis kalbėjo apie galimas permainas VRK narių skyrimo tvarkoje. Likus dvejiem metams iki artimiausių prezidento rinkimų, anot R.Karbauskio, yra pakankamai laiko svarstymams, pavyzdžiui, ar atsisakyti principo, kad dalį VRK narių turi deleguoti politinės partijos.

Beje, tokią iniciatyvą Seime yra įregistravęs opozicinių Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. Jis siūlo, kad deleguojant VRK narius nedalyvautų nei prezidentė, nei politinės partijos, o kandidatus parinktų tik Teisingumo ministerija ir Teisininkų draugija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tadas

Tadas portretas
Politines partijos privalo tureti savo atstovus. Gentvilai rupinkis savo nariu skaidrumu

Pinokis

Pinokis portretas
Skuba žurnalistai. Bet niekas negali atmesti ir pirmalaikių rinkimų. Tokie dalykai gali ir per pusmetį subręsti.

Anonimas

Anonimas portretas
cha .... panaudota kondona visuomet ismeta y siukslyna, ne vaigauskuose esme ....esme lietuvos teisingumo ministerijoj , teismuose , prokuraturoj ,saugume, ir konstituciniam sabakstyne.Vias teisine sistema su visa ta teisininku sutve -mafija yra degradavus iki paskutinio advokaciuscio..... kol nebus sutvarkyta teisine sistema ---galit metyt vaigauskus -smaigauskus bordelis kaip buvo taip ir bus.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių