Nepriklausomybė nuolat išmėginama

Valstybės veikėjas Vytautas Landsbergis, kurio vardą taria ir jo nuopelnus Lietuvai vieni vardija su didele pagarba, kiti – nelabai, nenuneigiamai – vienas įtakingiausių nepriklausomos Lietuvos politikų, šiandien mini garbų jubiliejų.

"Didelis vargas, ką darysi", – taip užkluptas 85-ojo gimtadienio dienraščiui prasitarė V.Landsbergis. O prieš kelias dienas, tarsi nujausdamas netrukus užgriūsiančią sveikinimų bangą, savo feisbuke profesorius užrašė trieilį, pavadintą "Komunikacija": "Skambina ir tu bėgi. Bėgi ir bėgi. Kol nebeskambina."

V.Landsbergis – politikas, meno, muzikos ir kultūros istorikas, išleidęs per 100 knygų, kuriose, kaip ir straipsniuose, iš pradžių daugiausia gvildeno M.K.Čiurlionio kūrybą, o vėlesniais metais – Lietuvos ir tarptautinius politinius klausimus, gimė 1932 m. spalio 18 d. Kaune, architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio ir akių gydytojos Onos Jablonskytės-Landsbergienės šeimoje.

1990 m. kovo 11 d. V.Landsbergis buvo išrinktas Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos pirmininku, vadovavo parlamento sesijai, kurioje tądien paskelbta atkuriama Lietuvos Respublikos nepriklausomybė.

"Ar šiandien Lietuva yra tokia, kokios tikėjausi? Neturėjau sapnų. Norėjau veikti, dalyvauti, kad Lietuva atsikovotų laisvę ir galimybes tobulėti bei kurti save. O toliau jau viskas priklauso nuo Lietuvos, kuri yra žmonės, tam tikros kokybės žmonės. Jeigu ta kokybė netempia į geresnį variantą, tai ją reikia tobulinti", – mano V.Landsbergis.

Akivaizdu, jog žmogaus kokybės tobulinimas ne toks lengvas, kaip, matyt, norėtųsi. Gal todėl humoro jausmo nestokojantis politikas ne taip seniai savo socialinio tinklo paskyroje užrašė dar vieną posmą: "Kai sužvėrėji – daraisi sąžvėra. Šios rūšies gyvūnų Lietuvoje gausėja. (Nejau invaziniai?) Tai nūdienos reiškinys, tik mokyklose apie jį dar nekalbama. Sertifikatus naujai veislei išdavinės teismai ir Vyriausybė."

Prieš 18 metų Vasario 16-osios proga V.Landsbergis ištarė žodžius tarsi žinodamas, kad artimiausioje ateityje lengva nebus: "Nepriklausomybė! Ji yra. Bet ji nuolat išmėginama. Yra daugybė tarptautinių ir vidinių frontų, kuriuose turime stovėti."


Šiame straipsnyje: Vytautas Landsbergis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Okupantas Lietuvos

Okupantas Lietuvos portretas
Che, che, che, kaip mane lietuviai myli :)

Sveikinimai

Sveikinimai portretas
Gerbiame. Didžiuojamės

to reikes

to reikes  portretas
Nieko jam nereikes, nesijaudink. Jis jau seniai iejo i istorija. Vieniems patinka, kitiems ne visai, bet negalima paneigti to, kad lemiamais momentais jo indelis i Nepriklausomes atgavima neikainuojamas. Tautos laisve yra didelis dalykas. O klaidu darom visi, ir jis kai kada yra padares gyvenimisku klaidu, bet nedarantis klaidu yra tik Dievas
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių