Už Seimo durų likusių politikų išeitinėms prireiks 1,8 mln. eurų

Po rinkimų jau aišku, kad vilčių patekti į seimą nebeturi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, jos pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Artūras Paulauskas, taip pat kiti ir po kelias kadencijas Seime dirbę parlamentarai.

Kai kurie teigia dar svarstantys, ką veiks, kiti sako grįšiantys prie ankstesnių darbų.

Seimo narių išeitinėms išmokoms numatyta skirti apie milijoną 400 tūkst. eurų, o Seimo narių padėjėjams – apie 500 tūkst. eurų.

Seimo narių išeitinėms išmokoms 2016 metais numatyta 1 338,1 tūkst. eurų. Iš jų darbo užmokesčiui – 1 021,6 tūkst. eurų, socialinio draudimo įmokoms – 316,5 tūkst. eurų. Kiekvieno naujai kadencijai neišrinkto Seimo nario išeitinės išmokos dydį Seimo kanceliarija apskaičiuos po rinkimų į Seimą galutinių rezultatų paskelbimo.

Politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų (Seimo Pirmininko sekretoriato valstybės tarnautojų, Seimo Pirmininko pavaduotojų patarėjų, Seimo frakcijų referentų ir Seimo narių padėjėjų-sekretorių) išeitinėms išmokoms ir kompensacijoms už nepanaudotas atostogas 2016 m. numatyta 494,3 tūkst. eurų. Iš jų darbo užmokesčiui – 377,4 tūkst. eurų, socialinio draudimo įmokoms – 116,9 tūkst. eurų. Kompensacijoms už nepanaudotas atostogas reikalinga tiksli suma bus apskaičiuota šiuos tarnautojus atleidžiant iš darbo, o išeitinėms išmokoms – po mėnesio nuo atleidimo iš pareigų, jei tarnautojas neįsidarbins valstybės tarnyboje.

Pasak Seimo kanclerės, paprastai po rinkimų pasikeičia maždaug pusė Seimo narių. Kanclerės teigimu, per paskutines dvi kadencijas nė vienas parlamentaras nėra atsisakęs išeitinės.

„Kiekvienas parlamentaras gaus išmoką, kuri priklausys nuo buvimo Seime laiko. Minimali išmoka gali būti už du mėnesius, o maksimali – šeši mėnesiai“, – teigė Seimo kanclerė Daiva Raudonienė.

Vidutiniškai minimali dviejų mėnesių išmoka siekia apie penkis tūkstančius eurų. Seimo nario mažiausias atlyginimas yra pustrečio tūkstančio eurų be jokių priedų, o, pavyzdžiui, komiteto vadovas gauna per 2800 eurų neatskaičius mokesčių.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, paklausta, ar imsis verslo, sakė neatmetanti tokios galimybės, kaip ir grįžimo į audito sritį.

Tuo metu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas A. Paulauskas turbūt grįš prie advokatavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jie, ką, asocialai, kad sau savo SOCIALINIO modelio neprisitaikė?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių