Naujo ministro pažadas pareigūnams – tūkstantis eurų į rankas

Pertvarka valstybės tarnyboje prasidės kitais metais, sako Valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguotas naujasis vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Valstybės tarnybą kuruojančios ministerijos vadovo teigimu, reforma pirmiausiai prasidės nuo Vyriausybės kanceliarijos, o vėliau persikels ir į ministerijas.

„Šiuo atveju Vyriausybės kanceliarija žada greitu metu susitvarkyti - per mėnesį, du, tris, iki pusės metų. O mes atitinkamai kitąmet turėtumėme pradėti struktūrinę reformą visose ministerijose“, - interviu BNS ketvirtadienį sakė E.Misiūnas.

„Skaičių aš dabar negaliu pasakyti, bet pareigybių sumažės tiek, kiek bus racionalu, ekonomiška ir efektyvu vykdyti institucijoms tokias funkcijas, kokios joms yra numatytos“, - pridūrė jis.

Pasak ministro, mažinti etatų skaičių valstybės tarnyboje prieš tai nepadarius analizės yra neatsakinga, todėl pirmiausia įstaigose bus atliktas funkcijų auditas.

Dėsime visas pastangas, kad būtų ne tik tūkstantis, bet 1010 eurų, nes tikrai tai reikia spręsti. Kaimyninės šalys jau turi didesnius atlyginimus.

E.Misiūnas taip pat žadėjo ieškoti galimybių iki 2020 metų visiems žemiausios grandies statutiniams pareigūnams mokėti po tūkstantį eurų darbo užmokesčio. Ministro teigimu, Vyriausybė taip pat numatys lėšų iki 2020 metų užtikrinti Lietuvos išorinės sienos apsaugą moderniomis priemonėmis.

- Jūs buvote gana netikėtai paskelbtas kandidatu į ministrus šioje Vyriausybėje. Gal galite papasakoti, kas su jumis susisiekė? Iš ko gavote pasiūlymą?

- Patį pasiūlymą išgirdau iš Seimo narių ir priėmiau tokį siūlymą. Tada susitikome su premjeru ir jis pasakė, kad sutinka, jog būčiau kandidatas į ministrus.

- Kas iš Seimo narių jus pasiūlė?

- Vytautas Bakas.

- Ar jau žinote, kas bus jūsų viceministrai?

- Kaip tik šiandien pildome dokumentus ir bus tikrinami pirmi žmonės, kuriuos norėčiau matyti. Manau, kad komandą turėsiu pirmą naujų metų savaitę. Kaip ir visa Vyriausybė, esu iškėlęs tikslus, kad tai būtų ekspertai, specialistai, savo srities žinovai. Tai asmuo, kuris kuruos viešojo saugumo sritį, statutines organizacijas, bus pareigūnas, ilgus metus dirbęs vidaus reikalų sistemoje. Jis sutiko ir yra pasiruošęs.

Kiti žmonės taip pat bus savo srities specialistai, kurie kuruos užsienio reikalus, migraciją, Europos Sąjungos lėšų įsisavinimo problemas, regionų problemas, viešąjį administravimą. Pavardžių kol kas neskubėsiu pasakyti.

- Kaip jums vadovaujant ministerijai keisis statutinių pareigūnų padėtis ir pačių statutinių organizacijų struktūra?

- Vakar Vyriausybėje svarstėme biudžetą, tikrai viešojo saugumo sričiai kitąmet skirsime papildomai 23 mln. eurų Vidaus tarnybos statuto įgyvendinimui - 40 valandų darbo užmokesčiui, pareigūnų laipsniams apmokėti. Gal ir nepavyko 100 proc. gauti viskam pinigų, kam buvo poreikis, bet pokytis bus, pareigūnai tą pokyti jaus ir paskatinimas dirbti statutinėse organizacijose tikrai bus.

V. Skaraičio / BFL nuotr.

Dėl struktūrinių dalykų. Dabar vyksta policijos reforma ir su policijos vadu yra sutarta tą reformą sustabdyti iki 2017 metų vidurio. Pažiūrėsime rodiklius, kaip ta reforma pasiteisino, nes viešojoje erdvėje yra daug emocijų, daug informacijos, kad galbūt kažkas ne taip vyksta su ta reforma. Ji gali būti pati nuostabiausia, bet jeigu jos įgyvendinimas yra netinkamas, komunikacija su pareigūnais negera, tai ir tos socialinės pasekmės atsiranda. Tai aš pabandysiu įsigilinti į tą sritį, susitiksime su policijos vadais, su profesinių sąjungų lyderiais, galbūt su pačiais pareigūnais, ir bandysime išspręsti. Nes ant popieriaus reforma ir jos nauda policijos sistemai yra akivaizdi. Pagal ją turėtų ir daugėti policijos pareigūnų gatvėse, ir trumpėti reakcijos laikas, bet skaičiai, kiek pareigūnų išėjo iš tarnybos, kelia nerimą.

Vis dėlto jeigu pareigūnai išeis, kad ir kokia nuostabi bus ta reforma, užtikrinti viešąjį saugumą bus žymiai sudėtingiau. Nes klausimas,ar vien tik pareigūnų buvimas gatvėje yra viešojo saugumo tikslas.

- Vyriausybės programoje labai konkrečiai nerašoma apie pareigūnų aprūpinimą priemonėmis, jų darbo užmokestį. Ar esate numatę tam konkrečius skaičius?

- Taip, programoje to nėra numatyta, tačiau yra tokie sutarimai su profesinėmis sąjungomis, tokia profesinių sąjungų iniciatyva, kad pirminės grandies pareigūnas gautų tūkstantį eurų į rankas. Tai nėra kalbos tik apie policijos pareigūną, bet ir kitus statutinius pareigūnus. Toks siekis yra, yra sudaryta vizija, kaip tą pasiekti. Dabar Vidaus reikalų ministerija žada parengti programą (...) ir toje programoje turėtų atsirasti struktūriniai, sisteminiai, socialiniai pokyčiai.

Žiūrėsime, kaip su Finansų ministerija suderinsime tokį užsibrėžtą tikslą. Vidaus reikalų ministerijos kancleris užtikrino, kad per tris - keturis mėnesius galėtume parengti tokią programą ir paskui palaipsniui laikytis tokios strategijos. Mes nereikalausime tik pinigų iš valstybės biudžeto, nes tam reikia net 77 mln. eurų. Manau, kad pakankamai daug lėšų bus sutaupyta ir iš vidinių resursų, investuojant į tobulesnę struktūrą, sistemines reformas ir taip toliau.

- Tai ar galite pažadėti, kad šiai Vyriausybei baigiant kadenciją pirminės grandies pareigūnai uždirbs tūkstantį eurų į rankas?

- Pažadėti... Dėsime visas pastangas, kad būtų ne tik tūkstantis, bet 1010 eurų, nes tikrai tai reikia spręsti. Kaimyninės šalys jau turi didesnius atlyginimus, (...) bet nepamirškime, kad yra ir kiti sektoriai - mokytojai, kultūrininkai. Mes negalėtume sakyti, kad prioritetas valstybėje yra tik statutiniai pareigūnai.


Šiame straipsnyje: Eimutis MisiūnasVRMministras

NAUJAUSI KOMENTARAI

buvęs

buvęs portretas
Nepamirškit ir išėjusių pareigūnų į pensiją,mums tik vieniems iš pensininkų negražintos nurėžtos pensijos ministre!

Vrm pensininkas

Vrm pensininkas portretas
Gerb.komisare nepamirškit ir pareigūnų išėjusiu į užtarnautą pensiją,valstybė nurėžė pensijas taip ir negražino,nors kitiems pensininkams gražino.

Marija

Marija portretas
Žmonės negauna darbo, o kiekvienas ateinantysis vis kartoja:"mažinti etatų skaičių...pareigybių sumažės ir t.t." Pabandykite tuos pačius surikiuoti taip, kad efektyviai dirbtų, ir poilsio turėtų , ir bedarbių nebūtų, ir atlyginimams padidinti nereiktų ieškoti lėšų iš išvytų darbuotojų sutaupyto fondo, o iš augančios gamybos, T.y.Keliant vienų pragyvenimo galimybes, matyti ir kitus...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių