Naujausi reitingai: socialdemokratai aplenkė „valstiečius“

Naujausiais apklausų duomenimis, Lietuvos socialdemokratų partija savo populiarumu aplenkė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS), praneša ELTA.

Politologų nuomone, pokyčiai reitingų lentelėje ir gerėjantis socialdemokratų vertinimas gali reikšti ne tiek aktyvumą ir pozityvius pokyčius socialdemokratų veikloje, kiek visuomenės reakcijas į LVŽS daromas klaidas, konfliktus ir kuriozines situacijas.

Tuo tarpu socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas pabrėžia, nors ir tylią, tačiau konstruktyvią partijos veiklą ir tai, kad viešojoje erdvėje aptariamos grėsmės skilus partijai nepasitvirtino. „Jei ir gims šis projektas, tai jis gims negyvas“, - sakė G. Paluckas.

„Valstiečius“ aplenkę socialdemokratai populiariausių partijų reitingų lentelėje su 13,2 proc. palaikymu rikiuojasi antri po konservatorių. „Valstiečių“ reitingai, lyginant su 2017-ųjų gruodžiu, smuko dviem procentiniais punktais ir siekia 11,6 proc. visuomenės palaikymą.

Nors gyventojų, linkusių balsuoti už konservatorius, lyginant su praėjusių metų gruodžio mėnesiu, taip pat sumažėjo 2 procentiniais punktais, Gabrieliaus Landsbergio vedama partija išlaiko ryškų atotrūkį nuo kitų partijų. Konservatorius palaiko šeštadalis (17,4 proc.) suaugusių šalies gyventojų.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ sausio 18-30 dienomis atliktos apklausos duomenimis, palankios tendencijos rodomos Lietuvos liberalų sąjūdžiui. Palankumas šiai, ne pačius geriausius metus išgyvenančiai, partijai padidėjo beveik 2 procentiniais punktais ir šiuo metu siekia 6,7 proc.

Šalia liberalų su labai panašiu reitingu (6,6 proc.) rikiuojasi ir ankstesnes pozicijas išlaiko partija Tvarka ir teisingumas, o ties 5 proc. riba laviruoja Darbo partija.

Apklausos duomenimis, kitos politinės partijos 5 proc. ribos, kuri yra būtina norint patekti partijai į Seimą, neperžengia.

Trys iš dešimties (29 proc.) respondentų nurodė, kad jie nedalyvautų Seimo rinkimuose arba yra neapsisprendę, už ką balsuotų.

Vertindamas rokiruotes reitingų lentelėje, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Tomas Janeliūnas atkreipė dėmesį į tai, kad partijų vertinimo svyravimas 2-3 procentais nėra labai rimtas signalas. Tai iš esmės, pabrėžė profesorius, vyksta paklaidos ribose.

Tačiau, akcentavo T. Janeliūnas, galima įžvelgti nuoseklų „valstiečių“ reitingų mažėjimą ilgesnėje perspektyvoje. Ir čia kalbėti apie svyravimus tik paklaidos ribose negalima.

„Manau, kad praėjusių metų pabaigoje ir šių metų pradžioje viešumoje buvo nemažai kritinių momentų, kurie prisidėjo prie dar prastesnio „valstiečių ir žaliųjų“ vertinimo. R. Karbauskio verslo reikalai, kilęs viešas ginčas su Edmundu Jakilaičiu. Tai greičiausiai taip pat turėjo neigiamos įtakos reitingams“, - sakė T. Janeliūnas.

Šis nuoseklus „valstiečių“ reitingų mažėjimas, politologo nuomone, geriausiai paaiškintų socialdemokratų reitingų kilimą. Pasak jo, socialdemokratų reitingų pakilimo priežastis sunku identifikuoti, nes jie nebuvo matomi viešojoje erdvėje su kažkokiomis labai aiškiomis idėjomis ar iniciatyvomis.

„Taigi aš sakyčiau, kad tas socialdemokratų reitingų svyravimas yra susijęs ne su pačios socialdemokratų partijos aktyvumu, kiek nusivylimu valdančiaisiais“, - apibendrino profesorius ir pabrėžė, kad matomumas žiniasklaidoje yra būtinas siekiant paveikti apklausų rezultatus.

Mykolo Romerio universiteto dėstytojos Rimos Urbonaitės manymu, šiek tiek ūgtelėję socialdemokratų reitingai taip pat nebūtinai reiškia, kad visuomenė ėmė pozityviau vertinti šią partiją. Todėl, samprotavo politologė, antroji reitinguose tekusi vieta gali būti susijusi su klaidomis, kurias daro „valstiečiai“. O tokių klaidų, kalbėjo R. Urbonaitė, yra nemažai.

Skandalas dėl plėšomų žurnalų, užsitęsusios diskusijos dėl „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio verslo ryšių su Rusija bei, apeinant įstatymus, Lietuvoje supirkinėjamos žemės, galėjo būti priežastimi, padidinusia nusivylimą „valstiečiais“.

„Kita vertus, ir kylančios kainos, kas nuolat pastaruoju metu akcentuojama, valdantiesiems neprideda reitingo taškų, nors valdžios galimybės spręsti šią problemą ir yra gana ribotos, bet rinkėjui tai jau nėra taip svarbu. Kai kažkas blogai, pirmiausia žiūrima į valdančiuosius“, - pabrėžė politologė.

Taigi socialdemokratai, bent jau kol kas, neturėtų labai džiaugtis. „Jų veiksmuose nėra nieko tokio, kas, pavyzdžiui, galėtų auginti reitingą ir kitą mėnesį. Kitaip tariant, aplenkti artimoje perspektyvoje konservatorius socialdemokratai galimybių turi mažai. Galbūt, niekas nežino, kitą mėnesį socialdemokratų reitingai grįš į ankstesnes pozicijas“, - sakė politologė ir pažymėjo, kad jeigu matysime, jog socialdemokratai stabiliai laikysis antroje vietoje, tikrai bus galima sakyti, kad „valstiečiams“ tikrai neigiamą įtaką daro klaidos.

Socialdemokratų lyderio G. Palucko nuomone, pokyčiai populiariausių partijų reitingų lentelėje yra susiję su „valstiečių“ daromomis klaidomis.

Pasak jo, „valstiečiai“ daro daug grubių klaidų ne tik komunikacijoje. G. Palucko teigimu, daugiausiai mandatų turinti partija sąmoningai atitolo nuo to, kas buvo žadėta rinkimų metu.

Tačiau su politologų teiginiais, kad socialdemokratų atsigavimas yra daugiausiai susijęs su kitų partijų nesėkmėmis, G. Paluckas nesutiko. Pasak jo, socialdemokratai opozicijoje dirba, nors ir tyliai, tačiau konstruktyviai.

„Manau, kad konstruktyvūs dalykai ir rinkėjų požiūris yra vertinamas labiau nei opozicinis draskymasis“, - pabrėžė G. Paluckas, aiškindamas socialdemokratų dalyvavimą ir siūlymų teikimą progresinių mokesčių ar „Matuko reformos“ projektams.

Socialdemokratų lyderis taip pat pažymėjo, kad įtakos gerėjantiems socialdemokratų reitingams turi ir viešojoje erdvėje mažiau matomas partijos darbas.

„Mes lankomės intensyviai rajonuose, susitikinėjame su žmonėmis, diskutuojame, šnekamės. Tai į žiniasklaidą niekaip nepapuola ir neatsiskleidžia. Nenoriu atskleisti visų taktinių gudrybių, bet didelė struktūra, didelis narių skaičius taip pat yra svarbus“, - sakė G. Paluckas.

Atskilusių partijos senbuvių kalbų apie ketinimus kurti naują socialdemokratinę partiją G. Paluckas nesureikšmino. Anot jo, gandai, kad partiją palieka žmonės, nepasitvirtino. G. Palucko nuomone, jei ir gims šis projektas, tai jis gims negyvas.


Šiame straipsnyje: partijosreitingai

NAUJAUSI KOMENTARAI

kaku

kaku portretas
tik ne socdemai... vagiu kruvos...jokio progreso, jokios geroves...auksiniai saukstai auksiniai tualetai... kaltu nera net zalos turbut neatlygino

LIETUVIS

LIETUVIS portretas
Nejuokinkit tautos ir nepudrinkit smegenu nes sitie reitingai tai kaip labai blogai miegojusio sapnas.Labai teisingai parasyta atsiliepime ,,TRUPINIAI''kada konservatoriai padovanojo Mazeikiu nafta Wiliamsui nejaugi tauta gali pamirsti sia afera kada buvo padovanoti milijardai ir tauta pastumta i skurda.uz sia afera buvusius valdzioje konservatorius reiketu apdovanoti NOBELIO PREMIJA. Tokiu melagingu reitingu skelbimas tai labai slykstus noras kurstyti tautos vienybe nepasitikejima vyriausybe ,seimu slykstus noras suskaldyti tautos pasitikejima valdzia.

trupiniai

trupiniai portretas
na, kad Mortos mokyklos šeimininkė ir UAB Nota Bene vado žmona viena kitą įdarbino mokykloje ,o po to jų bendradarbiavimas toje mokykloje ,kaip buvo rašyta, sukūrė Seimo rinkimų progai Olekai ar Žukui ''auksinių šaukštų'' aferą už 4000 eurų,.tai ta menka žalos sumelė, lyginant su 4 000 000 000 /milijardų/ žala valstybei ,kai M.Nafta buvo dovanota viljamsui, palyginus yra lygi nuliui?.Tačiau tas ,,nulis'', nbergistų džiaugsmui per rinkimus Oleką ir jo socdemus nušveitė į opoziciją
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių