Naujasis sveikatos ministras: kyšių nedaviau ir negavau (interviu)

  • Teksto dydis:

– Vis dėlto gripo vakcinos šiemet nepavyko suplanuoti, jos pritrūko. Bet gal tai išimtis. Kalbant apie skiepus, buvo idėja, kad neskiepytų vaikų nebūtų galima leisti į darželį. Teismas neleido tokios tvarkos įgyvendinti, nes ji buvo tik ministro įsakymu numatyta. Gal ketinate siūlyti įstatymą? Gal numatote kokių nors kitų spaudimo priemonių vaikų neskiepijantiems tėvams?

Prisimenu, kai mūsų tėvų karta sakydavo, kad jeigu laikraštyje parašė, tai taip ir yra. Tai įsivaizduokite, jei tokioje situacijoje mes žmonių nemokome kritiškai mąstyti? Jie paskui ir sako, kad skiepai yra masinio naikinimo ginklas, kurį sumąstė masonai.

– Nemanau, kad įstatymu reikėtų versti tą daryti, ir nemanau, kad čia buvo gera idėja. Aišku, galime turėti kiekvienas savo nuomonę ir įsivaizduoti, kaip tą problemą spręsti. Bet kur aš matau, kad mūsų sistema savotiškai pralaimėjo arba tiksliau iš viso nekovojo – mes labai nekomunikavime su visuomene. Įsivaizdavome, kad žmonėms savaime suprantama, jog skiepytis yra gerai, nes tą supranta specialistai – kad tai yra efektyvi priemonė valdyti infekcines ligas. Kai mes nekomunikavome, atsirado, kas komunikavo. Susikūrė visokios sąmokslo teorijos apie pavojingas medžiagas skiepuose. Jų būdavo ir anksčiau – tam tikrų metalų ir panašiai, kurių dabar nebėra. Žmonėms sąmokslo teorijos labai gerai limpa, pradedant „chemtreilais“, baigiant acto garinimu balkone. Žmonėms, matyt, sudėtinga susigaudyti informacinėje erdvėje. Prisimenu, kai mūsų tėvų karta sakydavo, kad jeigu laikraštyje parašė, tai taip ir yra. Tai įsivaizduokite, jei tokioje situacijoje mes žmonių nemokome kritiškai mąstyti? Jie paskui ir sako, kad skiepai yra masinio naikinimo ginklas, kurį sumąstė masonai. Pasisėja ta mintis greitai. Buvo net išlindę straipsnių, kad tai yra susiję su autizmu, vėliau paneigta, net abejonę pasėti lengva (…).

Dar blogai buvo neigimas, kad gali būti kokios nors reakcijos ir skiepų komplikacijos, nes jos visur gali būti, tik jų yra nedaug. Kai žmogui paaiškini, kad komplikacijos tikimybė yra vos ne mažesnė nei būti nutrenktam žaibo gatvėje, tai žmonės nenustoja gatve vaikščioti, kai žaibuoja, suprasdami, kad tikimybė yra, bet tiek menka, kad praktiškai artėja prie nulio…

– O pavyzdžiui vakcina nuo meningokoko. Buvo pažadai, kad jinai galėtų būti kompensuojama. Ar bus prioritetas tai padaryti skubiai?

– Aš nežinau, ar tai galėtų būti prioritetas. Nėra daug šalių, kurios tą vakciną yra įrašiusios į skiepų kalendorių. Kitas dalykas, kiek pasidomėjau, šalys taiko net ir skirtingas schemas: gamintojai rekomenduoją 3+1 skiepą, britai paskelbė studiją, kad schema turi būti 2+1, tai kiek čia mums reikia skiepyti? Yra daug neatsakytų klausimų. Galima lėkti ir daryti, bet aš galvoju, kad reikėtų tiesiog pasverti ir išsiaiškinti.

– Tėvai dabar ir mokamai veržiasi skiepyti vaikus nuo meningokoko. Jūs rekomenduotumėte tėvams to nedaryti?

– Tėvams negali uždrausti. Žinoma, jeigu žmonės gali tam skirti pinigų, tegu jie skiepijasi. Bet valstybės lygio priemonė reikalauja labai didelių pinigų. Kiek man teko matyti skaičiavimus, tai vos ne tiek pat, kiek visos kitos vakcinos kartu sudėjus. Tai yra daug, didelės apimtys, tam reikia labai didelių lėšų, o mes jas atsakingai naudoti turime. Jeigu jau tikrai žinome, kad efektas bus, tada – taip, bet kol kas aš nežinau. Britai turi jau neblogus rezultatus, su jais reikėtų susipažinti.

Ir net jei mes įtrauksime, vakcina taip greitai neatsiranda, pagaminti reikia labai nemažo laiko. Net jei šiemet būtų įtraukta į kitų metų kalendorių, tai geriausiu atveju paskutinį ketvirtį mes ją būtume turėję. Susirinksime duomenis iš kitų šalių ir galėsime labiau informuotą sprendimą priimti, labiau pasvertą.

– Ar pasirengta Pagalbinio apvaisinimo įstatymui įgyvendinti – kompensuoti nevaisingumo gydymą nuo sausio? Darbą baigdamas laikinasis sveikatos apsaugos ministras Evaldas Gustas pasirašė tvarką dėl įkainių, ar to užtenka, kad sistema pradėtų veikti?

– Dėl to, ar užtenka reglamentavimo, mes pamatysime, kai pradės ta tvarka galioti. Ir paslaugos kainą dar sudėtinga įvertinti, kiek iš tikrųjų ta paslauga kainuoja. Sprendimas buvo priimtas dėl kainos, tai pamatysime.

– Įkainių neatšaukinėsite?

– Nėra prasmės atšaukinėti, įstatymas įsigalioja, turi įsigalioti ir kompensavimo tvarkos. Žmonės tą paslaugą galės gauti, galės dėl jos kreiptis, o ar ta kaina yra pakankama, pamatysime. Nes dabar tai teikia privačios įstaigos, kurios kosmines kainas turi, aš nežinau, ar jos pagrįstos, ar tai yra tiesiog galimybė užsidirbti pinigų, kai daugiau tos paslaugos niekas neteikia. Kai žmonės yra desperacijoje, jie paskutinius pinigus atiduoda.

– O valstybinės įstaigos – Kauno klinikos, Santariškės – tokias paslaugas teiks?

– Išsiims licencijas ir galės teikti. Aš žinau, kad ruošiasi ir vienos, ir kitos klinikos, specialistai ruošiasi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

prastas

prastas portretas
blogas daktaras - todėl ir nedavė, andriukaitis paklaustas tą patį atsakė.

Ona

Ona portretas
Netikiu,netikiu,netikiu. Kysius - dovanas ir ima,ir duoda. Neveltui sakoma: "kol bus kas duoda,bus ir kas ima." Yra tikra tiesa ir yra daugmaz taksos. NEZINOTE ? Sventuju nera. O priezastis -ieskokit patys,sededami valdzioje. Jau apjuodino savaja partija ( L.,L., L. gaila) pati Degutiene ir apsikakojo pati piktai teksdama p. Maldeikienei,kad ji (Degutiene - gydytoja ir t.t.) ,kai tarpininkavo Razmai. O ka, ar tikrai rajone gydytojai prasti? Nera tinkamu gydymo priemoniu? Ir ,ar tiesa,kai pries kazkiek metu K. Glaveckui uzsienyje atliko sirdies operacija (aisku, butina gelbeti zmogu(-nes) ,bet...uz mokesciu moketoju lesas?? Protekcijos, "valdiskos" lesos - "ponam".Reiskia kalta valdzia - rupinkites visais pilieciais ir visur,kad nereiketu ieskoti protekciju,duoti kysiu. !!!! Jus,"paprasyti pagalbos " skubate gelbeti saviskius,GAL ? ir uz aciu. Na o kiti gelbstisi,kaip kas ismano. GEDA. Nereikia meluoti i akis,demonstruoti savo pranasuma,ponai gydytojai,sedintys valdzioje.

o kokį

o kokį  portretas
šūdą mala apie eilės gydytojai sėdi be darbo nes neleidziama dirbti negali skirti daugiau talonų nes už juos ne apmokama sukamos lietuviškos aferų aferos žmonės mulkinami kaip besugalvoja valdziazmogiai ir
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių