Naujas posėdis dėl ambasadorių: koalicijai reikalingas, komisijos pirmininkui - ne

  • Teksto dydis:

Valdančiosios koalicijos lyderiai pranešė, kad Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) trečiadienį dar kartą svarstys ambasadorių Azerbaidžane ir Vengrijoje likimą, tuo metu komiteto pirmininkas Benediktas Juodka sako, kad naujas posėdis tuo klausimu nereikalingas.

"Kiek turiu informacijos, Užsienio reikalų komitetas rytoj (trečiadienį - BNS) organizuos dar kartą komiteto posėdį", - antradienį po valdančiosios koalicijos posėdžio žurnalistams teigė premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

"Yra papildomos aplinkybės, ko nežinojo komiteto nariai, rytoj jos bus pristatomos", - jam pritarė Seimo pirmininkas "darbietis" Vydas Gedvilas.

Tuo metu URK vadovas socialdemokratas Benediktas Juodka BNS tvirtino, kad komiteto posėdis nebus rengiamas, o visa papildoma informacija turėtų būti pateikta Vyriausybės nariams, kurie trečiadienį spręs, ar teikti prezidentei siūlymą Renatą Jušką atšaukti iš ambasadoriaus Vengrijoje pareigų ir Artūrą Žurauską - iš ambasadoriaus Azerbaidžane pareigų.

"Mes nieko nerengiame. Komiteto sprendimas jau yra, o jeigu atsirado papildomos informacijos, ji turi būti pateikta Vyriausybės nariams, kurie ir priima sprendimą. Mūsų komiteto sprendimas tėra rekomendacinis", - kalbėjo B.Juodka.

URK pirmadienį nepritarė, kad ambasadoriai Azerbaidžane ir Vengrijoje A.Žurauskas bei R.Juška būtų atšaukti iš pareigų. Už R.Juškos atšaukimą buvo trys iš devynių komiteto narių, už A.Žurausko - keturi.

A.Butkevičius neatskleidė, kokios informacijos URK nariai nežinojo prieš priimdami sprendimą.

"Negaliu atskleisti, kokia yra informacija, bet informacijos yra įvairios", - sakė jis.

Parlamento vadovas teigė, kad informacija yra slapta, todėl jis pats jos nežinąs.

"Man ta informacija nebuvo pateikta, aš jos nežinau. Ta informacija yra slapta, ji nebuvo ir man pristatyta", - kalbėjo V.Gedvilas.

URK narys liberalas Petras Auštrevičius tokį valdančiosios koalicijos lyderį elgesį įvertino kaip politinį spaudimą.
"Daromas politinis spaudimas, vyksta rankų laužymas", - sakė jis.

Parlamentaras tvirtino nematąs galimybių peržiūrėti komiteto priimtą sprendimą.

Teikimą atleisti minėtus diplomatus užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Seimo URK nariams pristatė penktadienį, tačiau komiteto nariai pageidavo daugiau informacijos, todėl nutarta šį klausimą svarstyti pirmadienį.

R.Juška ir A.Žurauskas į skandalą pateko, kai svetainėje "YouTube" buvo paskelbti slapta įrašyti jų pokalbiai telefonu. Juose diplomatai dalijasi asmeninėmis pažiūromis apie Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą, vidaus situaciją Turkmėnijoje ir laido replikas apie valstybės vadovus. Šių garso įrašų autentiškumas oficialiai nepatvirtintas.

Po to A.Žurauskas parašė atsistatydinimo pareiškimą.

Pagal Konstituciją, ambasadorius atšaukti gali prezidentė Dalia Grybauskaitė, gavusi atitinkamą Vyriausybės teikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių