Naujas planas: Lietuva privalės priimti per 2 tūkst. pabėgėlių?

  • Teksto dydis:

Europos Komisija planuoja perskirstyti tarp Europos Sąjungos narių 160 tūkst. prieglobsčio prašančių žmonių, atvykusių į Graikiją, Italiją ir Vengriją, rašo nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė „EUobserver“.

Šis naujausias planas bus oficialiai pristatytas trečiadienį (rugsėjo 9 dieną) Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio), rašo dienraštis „The Wall Street Journal“.

J.-C.Junckeris taip pat planuoja paskelbti naujas taisykles, kurios leistų greitai repatrijuoti žmones iš Vakarų Balkanų šalių, prašančius prieglobsčio Europos Sąjungos valstybėse.

Savo ruožtu dienraštis „Financial Times“ ketvirtadienį citavo šaltinių Europos Komisijoje nutekintus duomenis, rodančius, kad pagal naująjį planą ketinama perskirstyti 160 tūkst. žmonių.

Daugiausiai jų (18 proc. arba 34 077 žmones) turėtų priimti Vokietija; Lenkijai tektų 5,64 proc. (10 434), Lietuvai – 1,16 proc. (2 146), Latvijai – 1,21 proc. (2 239), Estijai – 1,76 proc. (3 256), rodo nutekinti duomenys. Graikija, Italija ir Vengrija dalį jų teritorijose esančių pabėgėlių perduotų kitoms ES šalims.

Vasarą buvo siūloma perkelti tik 40 tūkst. prieglobsčio ieškančių sirų, irakiečių ir eritrėjiečių iš Graikijos ir Italijos – per dvejų metų laikotarpį.

Tačiau ES lyderiai liepą atmetė įpareigojančias kvotas, kurios buvo Europos Komisijos plano pagrindas, ir pasiūlė, kad pabėgėliai būtų perskirstomi pagal savanoriškumo principą. Bendrijos narės sutiko perkelti 32 tūkst. žmonių.

Į ES kasdien atvyksta tūkstančiai žmonių, siekiančių išvengti karų ir persekiojimų, o sprendžiant, kaip suvaldyti šį antplūdį išryškėjo nesutarimai tarp Bendrijos šalių.

ES planams atkakliai priešinosi Čekija, Slovakija, Vengrija ir Lenkija. Šių šalių lyderiai penktadienį susitiks Prahoje suformuluoti bendros pozicijos, nors Lenkija dabar atrodo palankiau vertinanti pasiūlymą priimti daugiau pabėgėlių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

auksinis kardas

auksinis kardas portretas
busimi tomosevskio rinkejai.

Anonimas

Anonimas portretas
Ir kurgi tu juos maistu besimetancius matei? Vaiku bijai? Labai jau tylus ir ramus lietuvaiciai - nuzude Svedijoj sesiolikmete, labai malonu dabar pasisakyt savo kilme. Vagia motorvalciu motorus, viska, ka uzeina - tempia i gimtine parduot. Taigi gal apsiramintum, angeleli

tam Anonimas

tam Anonimas portretas
tu pats gėdos turėk, kremlini. Lietuviai bėgo nuo represijų, taikiai vegetavo dipukų stovyklose, nekėlė triukšmų, nesimėtė maisto produktais ir nereikalavo savo teisių. Atėjus laikui, jiems buvo suteikta galimybė vykti, kur pasirinks. Lietuviai nei kėlė pavojų, nei buvo teroristais, nei dėl tikėjimo žudė visus ir visur. Todėl užsičiaupk ir priimk į savo kiemą tų musulmonų tiek, kiek patempsi.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių