Naujajam Seimui – V. Landsbergio statuso klausimas

  • Teksto dydis:

Po pirmojo Seimo rinkimų turo ryškėjantys būsimos valdančiosios koalicijos kontūrai leidžia daryti prielaidą, kad iš mirties taško pajudės projektai, kuriais siūloma Vytautą Landsbergį pripažinti buvus valstybės vadovu - kadenciją baigiančiame parlamente tokias iniciatyvas žlugdė skeptiškas valdančiųjų požiūris, šeštadienį rašo „Lietuvos žinios“.

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas teigė neabejojantis, kad būsimajame Seime bus mėginimų rasti problemos sprendimą, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vienas lyderių Saulius Skvernelis svarstė, kad jei tokia iniciatyva naujajame Seime atsirastų, ji veikiausiai būtų įgyvendinta. „Bet kuriuo atveju teisinius dalykus reikia sutvarkyti“, - dienraščiui sakė jis.

Apskaičiuota, kad V. Landsbergio apsauga per metus kainuoja apie 272 tūkst. eurų.

Šiuo metu galiojantis Vadovybės apsaugos įstatymas numato, kad vadovybė, kuriai garantuojama valstybės apsauga, yra prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras ir asmenys, laikinai einantys minėtas pareigas. Konstitucinis Teismas 2002 metų birželį paskelbė, kad 1990-1992 metais dirbusios Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko statusas nėra tapatus 1992 metais Konstitucijoje įtvirtinto prezidento, kaip valstybės vadovo, statusui. Konstitucijos sergėtojai pabrėžė, kad prezidento, kaip valstybės vadovo, teisinis statusas yra individualus ir skiriasi nuo visų kitų valstybės pareigūnų teisinio statuso.

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko pareigas V. Landsbergis ėjo 1990-1992 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

n

n portretas
bjauriu komentaru nereik rasyt,bet privilegiju irgi ne! Galetu pats susiprast.Gal zmones labiau gerbtu.

Įtas

Įtas portretas
Visos jam privilegijos baigėsi ,baigėsi kadencijos ,baigėsi apsauga. Užtenka tą senį saugoti.Jis niekam nereikalingas .Tautos atsiklauskite,pensininkai gauna negarbingas pensijas,kodėl jam kitaip,Atsidžiaugei ,pinguose maudeisi ir užtenka.

anzela

anzela portretas
p.lanzbergis nusipelne visos previlegijos
VISI KOMENTARAI 111

Galerijos

Daugiau straipsnių