Mokytojų streikai kirto per S. Skvernelio reitingus

Dėl mokytojų streiko smuko ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio populiarumas – palankiai vertinančių jo veiklą sumažėjo beveik devyniais procentiniais punktais.

Gruodžio mėnesį per apklausą premjerą palankiai vertino 36,8 proc. respondentų, nepalankiai – 40 proc. Lapkritį jis turėjo 45,4 proc. palankių ir 32,3 proc. nepalankių vertinimų.

„S. Skvernelio reitingas mažėja jau penktą mėnesį. Bet pirmą kartą neigiamai vertinančių premjerą skaičius tapo didesnis už tuos, kurie jį vertina teigiamai. Jis pateko į neigiamų personažų ratą“, - BNS sakė apklausą atlikusios įmonės „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys.

Gruodžio 1-9 dienomis atliktos apklausos rezultatus skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“. Tyrimo metu apklausti 1025 žmonės.

Anot V. Gaidžio, premjero reitingo smukimas susijęs su mokytojų streiku ir „premjero ne visai pasisekusiu reagavimu į tuos dalykus“.

Jo teigimu, smunkantis populiarumas taip pat mažina premjero galimybes sėkmingai dalyvauti prezidento rinkimuose, nes susiaurėja elektoratas.

Pasak V. Gaidžio, Lietuvos rinkėjai gali pasigesti jautraus, įsiklausančio į žmonių problemas politiko bruožų.

Konfliktas su streikuojančiais mokytojais nusmukdė ir buvusios švietimo ministrės Jurgitos Petrauskienės reitingą ir gyventojų pasitikėjimą visa švietimo sistema.

Lapkritį palankiai vertinančių tuometinę švietimo ministrę buvo 11 proc., gruodį jis nukrito iki 6 proc. Tuo metu neigiamų vertinimų skaičius išaugo nuo 51 proc. praėjusį mėnesį iki 58 proc. gruodį.

„Ji tapo pačiu nepopuliariausiu politiku. Beveik 60 proc. neigiamų vertinimų  – retas politikas tokią ribą pasiekia. J. Petrauskienė taip pat nukentėjo per streikus“, – teigė V. Gaidys.

Apklausos duomenys rodo, kad įtampos dėl mokytojų darbo apmokėjimo modelio bei kitų pertvarkų neigiamai atsiliepė visos švietimo sistemos vertinimui.

„Švietimo sistema kažkada apie 2003-uosius metus buvo institucija, kuria labiausiai buvo pasitikima, o dabar nukrito nuo 41 proc. iki 35 proc. pasitikėjimas. Išaugo atitinkamai 6 procentiniais punktais nepasitikėjimas ir tai mažiausias rezultatas per 20 metų“, – sakė „Vilmorus“ vadovas.

Anot jo, tai rodo, kad įsivyravusi įtampa ir konfliktai kenkia visoms pusėms – ir valdžiai, ir švietimo bendruomenei.

Sociologas prisiminė, kad panaši situacija buvo stebima ir per Rolando Pakso apkaltos skandalą, kada reikšmingai krito ir žiniasklaidoje stipriai kritikuoto R. Pakso reitingai, ir gyventojų pasitikėjimas pačia žiniasklaida.

Palankiausiai vertinami  D. Grybauskaitė, V. Matijošaitis

Palankiausiai vertinamų politikų lentelės viršūnėje - prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ją palankiai vertina 59,4 proc. (61,2 proc. lapkritį). Nepalankiai vertinančių šalies vadovės veiklą 21,4 proc. respondentų, per mėnesį šis skaičius nekito.

Kauno merą Visvaldą Matijošaitį gruodį palankiai vertina tiek pat apklaustųjų, kiek ir praėjusį mėnesį – 56,7 proc.

Trečioje vietoje užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius – 46,8 proc. (45 proc. lapkritį), Viktoras Pranckietis gruodį sulaukė 44,3 proc. palankių vertinimų (46,5 proc. lapkritį).

Apklausos duomenimis, per mėnesį kiek ryškiau pakito susisiekimo ministro, šiuo metu laikinai einančio ir švietimo ministro pareigas, Roko Masiulio bei krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio vertinimai.

R. Masiulį palankiai vertinantys gruodį nurodė 42 proc. (38,5 proc. lapkritį), R. Karoblį – 25,7 proc. (21,8 proc. lapkritį).

Politologas: žydroje S. Skvernelio svajonėje tapti prezidentu yra dedamas taškas

Politologas: prezidento svajonę reikėtų padėti į šalį

Premjero Sauliaus Skvernelio prezidento svajonę reikėtų padėti į šalį neribotam laikui, sako politologas. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Algio Krupavičiaus teigimu, premjeras pastaruoju metu padarė per daug nedovanotinų klaidų, todėl jo autoritetas visuomenės akyse menksta.

Jis pabrėžia, kad S. Skvernelio situacijos ne tik negelbės, bet tik dar labiau pablogins bandymas visuomenėje kelti aliarmą dėl neva puolančių priešų ar veltis į žodžių grumtynes su minkščiau nei įprasta valdančiuosius kritikuoti pradėjusia šalies vadove Dalia Grybauskaite.

VDU profesorius, komentuodamas šeštadienį dienraščio „Lietuvos rytas“ paskelbtas gruodžio 1-9 dienomis „Vilmorus“ atliktas apklausas, kuriose fiksuojamas žymus premjero palankaus vertinimo smukimas, teigia, kad tai galbūt yra nebe įspėjimą duodantis, bet tašką premjero turėtose intencijose tapti šalies vadovu dedantis ženklas.

„Manau, kad žydrą prezidento rinkimų svajonę galima padėti į šalį ir galbūt net neribotam laikui. Žvelgiant į reitingus ir pastaruosius įvykius, iškyla rimtas klausimas dėl jo, kaip ministro pirmininko, kompetencijos ir autoriteto. Kai ministras pirmininkas pradedamas didesnės respondentų dalies vertinti neigiamai, ir yra tendencijos, kad jo, o kartu ir visos Vyriausybės palankus vertinimas toliau mažės, valdančioji koalicija vis labiau darysis nepopuliari. Tad natūraliai gali kilti ir klausimas dėl premjero atsakomybės“, - samprotavo A. Krupavičius.

Politologas pabrėžė, kad šis premjero palankaus vertinimo smukimas pirmiausia yra susijęs su užsitęsusia sumaištimi švietimo sistemoje ir su nelabai aiškiais argumentais, atleidžiant iš karto tris ministrus.

A. Krupavičius pabrėžia, kad pasitikėjimo premjeru smukimas net situacijai kiek aprimus gali nesustoti. Jo manymu, S. Skvernelio aliarmavimas apie grėsmes nacionaliniam saugumui, nemažai klausimų kelianti VSD pažymų dalinimo istorija bei inicijuota konfrontacija su prezidente ilgainiui gali pareikalauti dar papildomų populiarumo ir pasitikėjimo taškų.

Todėl A. Krupavičius skeptiškai įvertino premjero užuominas, kad jis, žvelgdamas į situaciją šalyje ir regėdamas puolimą prieš save ir savo vadovaujamą Vyriausybę, galvoja apie prezidento rinkimus.

„Prezidento galimybės tikriausiai yra laidojamos, nes premjeras praranda visuomenės paramą, o ne ją įgyja. Jeigu, pavyzdžiui, parama, didėtų, tai tuomet jis galėtų sakyti, kad aš dabar darau premjerui skirtus darbus, o po to būsiu pasirengęs dalyvauti rinkimuose ir prisiimti valstybės vadovo įsipareigojimus. Bet tikrovė yra kita - premjeras yra prarandantis autoritetą ir reputaciją“, - akcentavo politologas. Jis pabrėžė, kad S. Skvernelis nežiba ir kitose pastaruoju metu atliktose „Vilmorus“ apklausose. Pasak jo, tai, kad premjerą prezidentu regi 10,6 proc. respondentų, yra labai kuklus pasiekimas.

Prie to, kad situacija premjero atžvilgiu keistųsi teigiamai, neprisidės S. Skvernelio aštrus atsakas, politologo nuomone, pakankamai nuosaikią kritiką Vyriausybei reiškusiai prezidentei.

„Manau, kad po šio susidūrimo prezidentės šalininkų liko daugiau, nes apskritai prezidentės pasisakymas buvo itin nuosaikus. Ji, pavyzdžiui, teigė nemananti, kad susiklostė Vyriausybės krizė, nors trys ministrai atsistatydino. Prezidentė sau nebūdingai minkštai ar švelniai reagavo į tai, kas vyksta, o po to matome neadekvačią reakciją - mojavimą VSD pažymomis, kalbas apie pavojus nacionaliniam saugumui. Manau, kad visuomenė tokį aliarmavimą įvertins neigiamai, ir beveik nėra jokių abejonių, kad palaikys prezidentę“, - apibendrino A. Krupavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Jokių reitingų neprarado,nepatinka jis konservatoriams ir jie pinkles vis kure.Mokytojų streiką irgi organizavo konservatoriai vagys.Visus streikavusius atleisti reikia ,kaip kad blogą pavyzdį ridantys pedagogai.Pasibaisėjau kaip lipo pro langus,kaip tarakonai,ką tokie mokytojai gali gero išmokyti vaikus.

Apuokas

Apuokas  portretas
Kada pas skverneli buvo palankus tie reitingai kosmaras o ne prezidentas kalbos nulis iskalba kaip pas kaimieti su valstieciais jam pakeliui bet prezidentauti ti neduok dieve vienintele zmoniu prezidente matau Ausra maldeikiene visi kiti grybai niekaip negaliu pamirsti skvernelio su ausinemis berods miunchene vykusioje konferensijoje bienintelis sedejo su ausinemis kaip apuokas ar tokio prezidento lietuvai reikia nemanau nebent pagal taisykle netas laimi kas balsuoja o tas kas balsus skaiciuoja su nauju prezidentu jauciu taip ir nutiks gausim ne isrinkta bet pastatyta ir isredyta

Rūta

Rūta portretas
Na ką gi, pone premjere, prie pažymų dar ir žmogų ištraukite - reitingai ims kilti.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių