Mokesčių ekspertė: G. Kildišienė už pajamas natūra privalo sumokėti mokesčius

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos viršūnėse kilęs skandalas netyla ir kelia vis daugiau klausimų.

Ar valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis pirko prabangų visureigį „Range Rover“ artimai Seimo narei Gretai Kildišienei už sau priklausančio „Agrokoncerno“ pinigus siekdamas nuslėpti mokesčius nuo valstybės? Ar Seimo narė galėjo supainioti viešuosius ir privačius interesus naudodamasi Ramūno Karbauskio įmonės turtu? Apie tai – pokalbis su Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininke Rita Tamašuniene ir mokesčių konsultantų asociacijos prezidente, mokesčių eksperte Rūta Bilkštyte.

– Ramūnui Karbauskiui artima Seimo narė Greta Kildišienė važinėja „Agrokoncernui“ priklausančiu automobiliu. Ramūnas Karbauskis aiškina, kad šį automobilį jau beveik metus iš įmonės nuomojasi G. Kildišienės artimasis, kuris jai neatlygintinai leidžia naudotis tuo automobiliu. Ponia Tamašuniene, ar jūs tuo tikite? 

R. Tamašunienė: Aš tikiu faktais. Jei pateikiama versija, kad automobilį nuomojasi giminaitis, o Seimo narė laikinai juo naudojasi, tai šiuo atveju to nereikia nurodyti viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje. Nėra nei sandorio, nei dovanos. Tai ne vien mano vertinimas, tokį patį vertinimą pateikė ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas, gavęs pačios Seimo narės prašymą paaiškinti, ar ji privalėjo deklaruoti naudojimąsi automobiliu.

– Gana keistas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimas, nes ji nenagrinėjo, ar iš tiesų buvo mokėjimai už automobilio nuomą, ar buvo sutartis, PVM sąskaitos-faktūros, banko pavedimai ir panašiai. Ar jums nesusidaro įspūdis, kad vienas žmogus kitam sau artimam asmeniui nupirko automobilį už įmonės pinigus ir taip išvengė mokesčių? Automobilis pateko į įmonės sąnaudas, sumažėjo pelno mokestis ir panašiai? 

R. Tamašunienė: Galbūt įmonės metinėje deklaracijoje matyti, koks tai turtas, ir kaip juo disponuojama. Turto deklaracijoje tai nurodyti turi ir automobilį įsigijęs asmuo. Tačiau jei jis nėra valstybės tarnautojas, jam deklaruoti neprivalu. Jeigu paaiškės, kad Seimo narė turėjo naudos naudodamasi giminaičio automobiliu, metinėje turto ir pajamų deklaracijoje ji turėtų nurodyti, kokią naudą gavo.

Aš tikiu faktais. Jei pateikiama versija, kad automobilį nuomojasi giminaitis, o Seimo narė laikinai juo naudojasi, tai šiuo atveju to nereikia nurodyti viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje.

– Turbūt sutiksite, kad naudojimasis 40 tūkstančių eurų kainuojančiu automobiliu 10 mėnesių sukuria naudos už maždaug 7 tūkstančius eurų. Nauda akivaizdi. Ponia Bilkštyte, norėčiau patikslinti kelis dalykus. Kaip suprantu, dabar yra keli būdai, kaip Ramūnas Karbauskis, jei nesako tiesos, bandys išsisukti. Gali būti pasirašyta sutartis su G. Kildišienės artimuoju atgaline data. Atgaline data gali būti pasirašyti netgi kasos pajamų orderiai teigiant, kad paslaptingasis artimasis pinigus už automobilio nuomą kas mėnesį mokėjo grynaisiais pinigais.

Tačiau „Agrokoncernui“ būtų gana sudėtinga atgaline data išrašyti tam asmeniui PVM sąskaitas- faktūras. Ir dar vienas dalykas – Ramūnui Karbauskiui ir poniai Kildišienei niekaip nepavyktų atgaline data sukurti reguliarių banko pavedimų, jei tokių nėra. Kitaip tariant, Ramūnas Karbauskis, norėdamas įrodyti, kad viskas vyko taip, kaip jis teigia, turėtų pateikti G. Kildišienės giminaičio bankinius pavedimus į „Agrokoncerno“ sąskaitą? Ką apie tai manote?

R. Bilkštytė: Jūs teisingai dėstote mintis. Mokestiniu požiūriu yra du aspektai. Vienas – „Agrokoncerno“ aspektas, o kitas – naudos gavėjos. Kalbant apie „Agrokoncerną“ yra įrodinėjimas, ar jis iš tiesų gavo pajamas 2016 metais išnuomojęs, perlizingavęs automobilį. Visi dokumentai būtų įrodymas, kad „Agrokoncernas“ iš tiesų gavo pajamas – ar jis išrašė sąskaitas, kaip vyko mokėjimai, ar vyko mokėjimų atidėjimai, ar „Agrokoncernas“ uždirbo pelną iš to sandorio.

– Vienas to sandorio subjektas – neįvardintas ponios Kildišienės giminaitis. Tačiau naudos gavėja yra G. Kildišienė. Tai yra apsimestinis sandoris?

R. Bilkštytė: Mokesčių administratorius lizingavimo išlaidas pripažins kaip sąnaudas „Agrokoncernui“ tik tuo atveju, jei bus pateikta, kad pajamos buvo uždirbtos. Tačiau tų sąskaitų išrašymas negali būti gynybinė pozicija dėl ponios Kildišienės, nes ji šiuo atveju yra naudos gavėja. Pagal įstatymą, už pajamas natūra naudos gavėjas turėtų mokėti mokesčius. 

– Sakote, kad tai yra pajamos natūra?

R. Bilkštytė: Taip. Ir pagal mokesčių prievolę už 2016 metais gautas pajamas natūra ar naudą ponia Kildišienė iki gegužės 1 dienos turėtų sumokėti mokesčius. Nesvarbu, ar koks nors dėdė davė jai naudotis automobiliu. Dėdė galėjo duoti, tačiau tai nieko nekeičia. Nuo mokestinės prievolės tai neatleidžia. Kita vertus, iš viešojoje erdvėje skelbiamos informacijos apie dėdę, galima kalbėti ir apie apsimestinį sandorį. Pagal teisminę praktiką labai populiaru, kai sudaromas toks sandoris su artimu giminaičiu. Šiuo atveju taip pat – galbūt buvo sudarytas sandoris su giminaičiu, kad dėl moralinių ar kitokių priežasčių nebūtų G. Kildišienės sąsajų su „Agrokoncernu“. Jei dėdė būtų davęs naudotis nuosavą automobilį, mes nekalbėtume nei apie „Agrokoncerną“, nei apie apsimestinį sandorį. 

– Jis išsinuomojo ir visam laikui atidavė automobilį naudotis G. Kildišienei – tai jau tikrų tikriausias apsimestinis sandoris?

R. Bilkštytė: Taip, tokių bruožų yra.

R.Tamašunienė: Tyrimas dar nepradėtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Lietuvos fronte nieko naujo:melas,sukčiavimas,pažadu netesėjimas.Kada bus baudžiami išrinkti politikai už priešrinkiminėje kompanijoje pažadėtus pasikeitimus?Pas "bandiuganus"aiškiau-prisikalbėjai-atsakyk!O čia,ka noriu ta žadu,kitaip tariant -važiuoju per ausis!

Logiška

Logiška portretas
Už pajamas natūra reikia atsiskaityti natūra.

Senolis

Senolis portretas
Vai vai vai o senas kelmas marciai ( kibira) masina atidaviau, galas man dabar VMI pensija atims,gelbekit mane ir patys gelbekites,ateina paskutinioji!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių