Ministrė ragina Švietimo aprūpinimo centro vadovą atsakyti į klausimus

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė trečiadienį paragino Švietimo aprūpinimo centro vadovą Tautvydą Salį atsakyti į klausimus dėl organizacijos viešųjų pirkimų.

Susitikusi su T. Saliu ministrė teigė, kad šis ją patikino, jog pirkimai įstaigoje vykdomi skaidriai.

„Direktorius mane patikino, kad per pastaruosius dvejus metus jokių sutarčių, kurios galėtų kelti neskaidrumo kažkokių įtarimų dėl galimų sąsajų – kad to nėra. Direktorius pateikė visų vykdytų viešųjų pirkimų įmonių, su kuriomis sudarytos sutartys sąrašą ir, manau, kad į visus klausimus, kurie viešoje erdvėje keliami, tikrai turi būti atsakyta“, - BNS sakė J. Petrauskienė.

Ji tvirtino, kad į daugelį klausimų dėl pirkimų Švietimo aprūpinimo centre skaidrumo atsakys ministerijos inicijuotas auditas.

„Įstaiga patikino, kad jokių įtarimų nėra, o bendrai žiūrint į viešuosius pirkimus švietimo srities įstaigose yra numatytas auditas. Pertvarkos turi vykti skaidriai ir visos lėšos kurios numatytos pertvarkoms įgyvendini taip pat turi būti aiškiai skaidriai remiantis teisės aktais paskirstytos“, - aiškino ministrė.

Kaip antradienį skelbė BNS, T. Salio vadovaujamo centro pirkimuose įmonės „Atea Baltic“ vadoma „Biznio mašinų kompanija“ (BMK) per pastaruosius dvejus metus yra pasirašiusi 149 sutartis, kurių bendra vertė viršija 3 mln. eurų.

Tuo metu T. Salio sūnus Laurynas, bendradarbiaudamas su BMK susijusiomis įmonėmis ir darbuotojais, laimi pirkimus kitoje Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžioje įstaigoje – Ugdymo plėtotės centre.

L. Salio įmonė „Edukacijos forumas“ dalyvaudama konkursuose nurodo BMK darbuotojus kaip ekspertus, tarp kurių kai kuriais atvejais atsiduria jo motina, edukologė profesorė Vilija Salienė ir BMK darbuotojas Rimantas Mačernis.

„Atea Baltic“ valdo ir dar vieną Ugdymo plėtotės centro pirkimuose dalyvaujančią bendrovę „Prezentacijų spektras“. Kartu su šia bendrove L. Salio „Edukacijos forumas“ Ugdymo plėtotės centre pernai laimėjo pirmąjį konkursą.

Švietimo aprūpinimo centro vadovas T. Salys BNS trečiadienį tvirtino, kad sąsajos tarp pirkimuose švietimo srityje dalyvaujančių įmonių galėjo susiformuoti, nes šioje rinkoje yra „pakankamai mažai firmų“.

T. Salys teigė su konkursuose dalyvaujančiomis įmonėmis palaikantis tik dalykinius santykius.

„Aš net nežinau, ką pakomentuoti šiuo atveju. Tai yra oficialios, Lietuvoje veikiančios firmos, jos turi teisę dalyvauti konkursuose“, – kalbėjo centro vadovas.

Kalbėdamas apie savo sūnaus sėkmę Ugdymo plėtotės centro pirkimuose ir jo sąsajas su „Biznio mašinų kompanija“ T. Salys teigė: „Šeima tai yra didelis vienetas. Šioje situacijoje tai yra šeimos narys vienas“.

„Tarp mūsų yra susitarimas. Kai sūnus ėjo dirbti (steigė viešąją įstaigą – BNS), aišku, tai buvo aptariama tam tikrame lygyje ir buvo mano išsakyta sąlyga ir tai buvo sutarimas, kad jis nedirbs su kietaisiais projektais, kas bent kiek susiję su tuo profiliu, kuriame dirbame mes“, – tvirtino T. Salys.

BNS pranešus apie galbūt neskaidrius pirkimus švietimo sistemoje, pirmadienį buvo nušalintas Ugdymo plėtotės centro direktorius Ričardas Totoraitis.

Klausiama, ar nesvarstoma nušalinti ir T. Salį nuo pareigų, švietimo ministrė sakė kol kas nematanti tam pagrindo.

Anot jos, R. Totoraičio nušalinimas pagrįstas, nes Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) turėjo priekaištų Ugdymo plėtotės centro vykdytam ugdymo programų turinio atnaujinimo pirkimui.

Dėl šio pirkimo kiek anksčiau atleistas ir nuolatinis Ugdymo plėtotės centro direktorius Giedrius Vaidelis.

„Jų (VPT) pareikši priekaištai yra pakankamas pagrindas (nušalinimui)“, – sakė J. Petrauskienė.

Švietimo aprūpinimo centro vadovas teigė pažįstantis nušalintą kolegą R. Totoraitį, bet su juo bendrauti vengiantis.

„Labai gerai (pažįstu – BNS). Stengiuosi seniai nebendrauti. Nu jis yra tam tikras „sinonimas“ mūsų sistemoje“, – kalbėjo T. Salys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių