Ministras: mūsų politika Irano klausimu – Europos vienybė

  • Teksto dydis:

Pirmadienį ES Užsienio reikalų tarybos posėdyje Briuselyje, kuriame dalyvavo ir Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius, valstybių narių užsienio reikalų ministrai aptarė Irano, Kongo Demokratinės Respublikos, Venesuelos, situacijos Gazoje klausimus ir Kotonu susitarimą pakeisiantį dokumentą.

Irano klausimu ministras L. Linkevičius pabrėžė, kad vienodai svarbu tiek užtikrinti ES vienybę dėl Bendro visapusiško veiksmų plano (JCPOA) ir apsaugoti Europos ekonominius interesus, tiek išlaikyti stiprią transatlantinę partnerystę. „Net ir menkas ženklas, kuris galėtų būti interpretuojamas kaip silpnėjantis transatlantinis ryšys, mums būtų žalingas“, - sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Anot Užsienio reikalų ministerijos pranešimo, ES valstybių narių užsienio reikalų ministrai taip pat aptarė galimybes taikyti asmenines sankcijas aukštiems Venesuelos pareigūnams, atsakingiems už žmogaus teisių ir demokratijos tvarkos pažeidimus šioje šalyje po prezidento rinkimų. Lietuvai svarbu, kad ES būtų pasirengusi susitelkti ir užtikrinti savo piliečių saugumą šalyje krizės atveju. Turimais duomenimis, Venesueloje gyvena 178 Lietuvos Respublikos piliečiai, o lietuvių bendruomenę sudaro apie 500 asmenų.

Ministrai tarėsi ir dėl ES vaidmens ieškant politinės krizės sprendimo Kongo Demokratinėje Respublikoje, toliau augant įtampai prieš metų pabaigoje planuojamus rinkimus. Diskutuota dėl naujo Kotonu susitarimo, kuris reglamentuoja ES santykius su Afrikos, Karibų jūros ir Ramiojo vandenyno (AKR) šalimis ir baigia galioti 2020 metais, sudarymo. Planuojama, kad artimiausiu metu patvirtinus derybinio mandato projektą, derybos su AKR šalims dėl naujo susitarimo prasidės vasaros pabaigoje.

Neformalioje diskusijoje ministrai aptarė situaciją Artimuosiuose Rytuose po Gazos pasienyje įvykusių riaušių, siejamų su JAV ambasados perkėlimu iš Tel Avivo į Jeruzalę, kurių metu neišvengta aukų. Ministrai paragino Izraelį susilaikyti nuo nereikalingo jėgos naudojimo masinių protestų metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar

Ar portretas
Ans yr durns?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių