Ministras: krizę Ispanijoje reikia spręsti dialogu, nes konfrontacija reikš aukas

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Lietuva remia už Ispanijos vientisumą, ir krizę dėl Katalonijos nepriklausomybės deklaracijos ragina spręsti dialogu, nes konfrontacinis kelias reikš riaušes ir aukas.

„Mes palaikome Ispanijos teritorijos vientisumą ir suverenitetą, ir kartu raginame dialogu spręsti šią krizę, ne jėga, ne prievarta. Matyt, dialogo galimybės iki galo nebuvo išnaudotos, o konstitucinį sprendimą reikia rasti. Ką mes dabar matome, tai priešpriešą ar net sprendimų kaktomušą, ir labai tikimės ir linkime kad tai nepereitų į fizinę konfrontaciją ir smurtą“, – penktadienį LRT radijui sakė L. Linkevičus.

Katalonijos parlamentas penktadienį paskelbė regiono nepriklausomybę nuo Ispanijos, tuo tarpu Madridas tuojau priėmė sprendimą šiame autonomiją turinčiame regione įvesti tiesioginį valdymą.

Užsienio reikalų ministras komentuodamas situaciją teigia, jog abi pusės iki šiol neišnaudojo dialogo galimybės, o kiti variantai būtų pražūtingi. „Jei ne dialogas, kita alternatyva yra konfrontacija, riaušės, aukos, demokratinėj šaly taip neturi būti ir reikia ieškoti konstitucinio sprendimo ir kalbėtis, kas, mano požiūriu, buvo neišnaudota praeityje“, – pabrėžė ministras.

Klausiamas, kaip Lietuva reaguos sulaukusi prašymo pripažinti Katalonijos nepriklausomybę, ministras teigė, kad šis klausimas diskutuojama ir Europos Sąjungoje, o kol kas su pareiškimais skubėti nereikia.

„Nemanau, kad mes turėtume skubėti su pareiškimais ir vertinimais, o aš pakartosiu, kad mes palaikome Ispanijos vientisumą ir suverenitetą, ir tikimės dialogo ir šios krizės konstitucinio sprendimo. Linkime, kad nebūtų smurto ir prievartos“, – sakė L. Linkevičius.

Reikalavimai dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos šiame regione reiškiami jau seniai, bet pastaraisiais metais nepriklausomybės judėjimas Katalonijoje sustiprėjo, nes dėl Ispanijos ekonominės krizės regione išaugo nedarbas ir skolos.

Katalonai skundžiasi, kad regionas negauna investicijų, kurios būtų proporcingos jo sumokamiems mokesčiams, o centrinė Vyriausybė kišasi į regiono kalbos ir švietimo politiką.

Ispanijos Konstitucija suteikia plačią autonomiją šalies regionams, tačiau pabrėžia „neatsiejamą Ispanijos tautos vienybę“.

Ragina likti budriems

Katalonijos parlamentui priėmus sprendimą pritarti regiono nepriklausomybei, Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) rekomenduoja regione ir ypač Barselonoje esantiems Lietuvos piliečiams išlikti budriems.

URM ragina vengti masinio susibūrimo vietų, prireikus, vadovautis Ispanijos institucijų skelbiamomis rekomendacijomis, su savimi  turėti galiojančius asmens dokumentus, informuoti artimuosius apie savo buvimo vietą.

Ministerija primena, kad, prireikus, nelaimės atveju Lietuvos piliečiai gali kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją visą parą veikiančiu telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt.

Taip pat rekomenduojama sekti ministerijos paskyrą Facebook, kur nuolat skelbiama aktuali informacija krizių atvejais.

Katalonijos parlamentas penktadienį balsavo už regiono nepriklausomybės nuo Ispanijos deklaraciją ir respublikos paskelbimą, Madridui ruošiantis įvesti tiesioginį valdymą šiame pusiau autonominiame regione ir siekiant išlaikyti jį savo sudėtyje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sanimideg

Sanimideg portretas
Taip reikejo daryti ir su visa buv. Jugoslavija o ne pripazinti separatistu vienasaliska sprendima

Algis

Algis portretas
Pasisakymai, verti nulio. Tik tam, kad paleisti garsa, as dar esu, cia, nepamirskit...

...

... portretas
UH: "Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Lietuva remia už Ispanijos vientisumą..." - ar reikia suprast kad anais laikais jis agitavo už Sovietų sąjungos vientisumą?.. AR tinka tokiam veidmainiui Lietuvą kažkur atstovaut, kaip mes prieš islandus atrodom?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių