Ministrai krenta lyg lapai

Šešioliktoji Algirdo Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė – viena iš keturių per visą nepriklausomybės laikotarpį, kurios ministrų kabinetas pasikeitė labiausiai. Ir tai gali būti ne pabaiga.

Gelbsti prezidento rinkimai

Jei premjeras tenkins sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės atsistatydinimo prašymą, o Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašys dekretą, šios kadencijos Vyriausybė bus netekusi jau aštunto ministro iš keturiolikos. Pagal įstatymą, pasikeitus daugiau kaip pusei ministrų, Vyriausybė turėtų iš naujo gauti Seimo pasitikėjimo mandatą, o tai grėstų visos Vyriausybės griūtimi.

Tačiau A.Butkevičiui nereikės trinti Seimo slenksčio – Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad vyriausybių sudėtys skaičiuojamos nuo to momento, kai jų sudėtį patvirtina prezidentas. Tai D.Grybauskaitė padarė 2014 m. liepos 17 d., po to, kai buvo išrinkta antrai kadencijai. Taigi R.Šalaševičiūtė būtų šeštoji postą D.Grybauskaitės patvirtintoje Vyriausybėje palikusi ministrė.

Į rekordą nesikėsina

Ministrų kaita vyriausybėse – ne toks retas reiškinys šalies politiniame gyvenime. Antai Gedimino Vagnoriaus vadovaujamoje 8-ojoje vyriausybėje, kuri garsėjo ne vienu skandalu iki tol, kol buvo atstatydintas pats premjeras, pasikeitė ne tik aštuoni ministrai, bet buvo steigiamos bei naikinamos ministerijos. Pastarųjų tuo metu buvo galima priskaičiuoti net septyniolika.

O bene skandalingiausios buvo tuomečio socialdemokratų vedlio Adolfo Šleževičiaus vadovaujamos ministerijos. 1993–1996 m. Vyriausybei vadovavęs politikas ne tik steigė–naikino ministerijas, kurių būta net devyniolika, bet ir sugebėjo pakeisti trylika ministrų. Kadencijos pabaigos premjeras nesulaukė, partijos bičiulių buvo atstatydintas.

Penkioliktajai vyriausybei vadovavęs Andrius Kubilius taip pat balansavo ties rizikinga riba, kai Vyriausybės laivą 2012 m. vasarį įsiūbavo liberalcentristai. Jiems pasitraukus iš koalicijos, būtų įvykę aštuonių ministrų pasikeitimai 15 narių Vyriausybėje nuo tada, kai jos sudėtį patvirtino Prezidentė D. Grybauskaitė – taigi ministrų traukėsi daugiau kaip pusė. Laimei, scenarijaus išvengti pavyko, o iš viso šioje Vyriausybėje keitėsi tik septyni ministrai.

Istorija su R.Šalaševičiūte – tai dar ne paskutinė rakštis šios Vyriausybės veikloje. STT, narpliodama galimus korupcinius saitus Vyriausybėje priimant nutarimą dėl kurortinių zonų naikinimo, specialiuoju liudytoju apklausė aplinkos ministrą Kęstutį Trečioką. Neatmestina prielaida, kad jo Seime gali laukti apkalta. STT agentai šioje byloje liudyti laukia ir iš atostogų grįšiančio premjero.

Paviliojo Europa

Šeši mėnesiai ir keturios dienos – tik tiek ūkio ministrės kėdėje išsilaikė socialdemokratų statytinė Birutė Vėsaitė. Kontroversiškomis kalbomis bei poelgiais iki šiol garsėjančią politikę iš posto išspyrė "Arvi kalakutai".

2013-ųjų pavasarį grupė šalies verslininkų vyko į Kazachstaną ieškoti naujų eksporto rinkų. Užuot skridusi su visais, B.Vėsaitė pasirinko bendrovės "Arvi kalakutai" užsakytą lėktuvą. Faktui iškilus į viešumą, koalicijos partneriai – Darbo partija – siūlė ministrei atsistatydinti, o konservatoriai grasino interpeliacija. Politikei grėsė ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirtis. Mat tuo metu Ūkio ministerija būtent su "Arvi" derėjosi dėl Marijampolės LEZ valdysiančios bendrovės steigimo sąlygų. Beje, net ir atsistatydinusi ministrė, regis, nesuvokė, kokiai ministerijai – Ūkio ar Energetikos ji vadovavusi, viešai kalbėdama, jas painiojo.

2014-ųjų pavasarį vykstant rinkimams į Europos Parlamentą, mandatus iškovojo aplinkos ministras Valentinas Mazuronis ir sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis. Abu nespjovė į daug geriau mokamas pareigas, o V.P.Andriukaitis gavo net Europos Komisijos komisaro portfelį.

2014 m. liepos 12 d. įnauguravus Prezidentę D.Grybauskaitę, jį vietoj į Briuselį išvykusių ministrų iškart paskyrė naujus: aplinkos ministru – K.Trečioką, sveikatos apsaugos – R.Šalaševičiūtę.

Priežastys – įvairios

Sutapimas: praėjus kelioms dienoms po Prezidentės inauguracijos iškilmių, D.Grybauskaitė kompetencijos stoka ir galima korupcija ministerijos sistemoje apkaltino žemės ūkio ministrą Vigilijų Jukną. Šis alibi neieškojo – atsistatydino "dėl šeimyninių priežasčių". Netrukus subraška ir pati valdančioji koalicija – pasitraukus Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijai, atsistatydino energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

2014-ųjų lapkritį dėl galimos korupcijos ministerijoje buvo priverstas trauktis ir vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, nors oficialiai pranešta, kad politikas traukiasi pablogėjus sveikatai.

Tuo metu buvo pranešta apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijos vykdytų viešųjų pirkimų. Buvo sulaikyti "Tvarkos ir teisingumo" D.A.Barakausko komandoje anksčiau dirbęs viceministras Algimantas Juocevičius ir ministro patarėjas Ervinas Raistenskis.

Praėjusį rudenį ėmė braškėti ir D.A.Barakauską pakeitusio Sauliaus Skvernelio kėdė. Po skandalingų automatą pagrobusio bėglio gaudynių ministras teigė jau nešantis atsistatydinimo pareiškimą A.Butkevičiui, tačiau vėliau persigalvojo arba buvo perkalbėtas.

 


Šiame straipsnyje: ministraiVyriausybėpolitika

NAUJAUSI KOMENTARAI

NA

NA portretas
Viskas į gerą. Ko mažiau nemokšų - tuo mums geriau.

o gal cia

o gal cia portretas
i gera , kad zmones keicias

Vacys

Vacys portretas
Vis vien kada nors šitas bardakas Lietuvoje baigsis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių