Ministerija tikisi, kad civiliai grąžins įsigytus pusiau automatinius ginklus

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministerija tikisi, kad privatūs asmenys, įsigiję JAV ambasados Lietuvos kariuomenei dovanotus pusiau automatinius M-14 ginklus sutiks juos grąžinti.

„Krašto apsaugos ministerija tikisi, kad asmenys įsigiję M-14 ginklus, kurių civilinė apyvarta yra draudžiama, geranoriškai sutiks juos grąžinti“, – rašoma pranešime, kurį ministerija išplatino reaguodama į viešumoje pasirodžiusią informaciją.

Kaip pranešė naujienų portalas delfi.lt, JAV ambasada prašo paaiškinti, kaip Lietuvos kariuomenei dovanoti visame pasaulyje kolekcininkų itin vertinami snaiperių naudoti pusiau automatiniai šautuvai M14 atsidūrė privačių asmenų rankose.

Portalo duomenimis, JAV Vyriausybės Lietuvai suteikta parama neteisėtai buvo perleista tretiesiems asmenims, nors Lietuva ir JAV yra pasirašiusios susitarimą, pagal kurį draudžiama parduoti amerikiečių suteiktus ginklus.

lt.wikipeia.org nuotr.

Visame pasaulyje kolekcininkų itin vertinami pusiau automatiniai šautuvai M14 Lietuvoje buvo parduodami laisvai – juos galėjo įsigyti bet kuris asmuo, turintis policijos išduotą leidimą turėti ginklą. Vidaus reikalų ministerijos (VRM) žinioje esantis Ginklų fondas šiuos šautuvus pardavė už neįtikėtinai mažą sumą – vos po 347 eurus.

Krašto apsaugos ministerija pabrėžia, kad gerbia ir laikosi prisiimtų įsipareigojimų sąjungininkams dėl ginkluotės neperdavimo trečiosioms šalims.

Kaip nurodo ministerija, Lietuvos kariuomenė 1999 metais iš JAV yra gavusi M-14 ginklų. 2001 metais ministerija, gavusi Valstybės saugumo departamento (VSD) prašymą, perdavė jam 10 vnt. šių ginklų.

Toks ginklų perdavimas, pasak ministerijos, nepažeidė Lietuvos įsipareigojimų dėl ginklų apyvartos.

Pernai Krašto apsaugos ministerija, gavusi informaciją apie galimą susitarimo su JAV pažeidimą ir ginklų patekimą į civilinę apyvartą, kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją prašydama priimti reikiamus sprendimus dėl ginklų sugrąžinimo Lietuvos kariuomenei. Šiais metais pakartotinai domėtasi ginklų sugrąžinimo proceso eiga ir penki ginklai buvo sugrąžinti. Ginklų fondas informavo, kad dėl likusių trijų ginklų bus kreipiamasi į teismą dėl jų išreikalavimo priverstine tvarka. 

Ministerija nurodo, kad informacija apie priimtus sprendimus buvo teikiama ir JAV ambasados Lietuvoje atstovams.

Lietuvos kariuomenėje automatinius šautuvus M-14 reprezentaciniais tikslais karinių ceremonijų metu naudoja Lietuvos didžiojokunigaikščio Gedimino štabo bataliono Garbės sargybos kuopa, taip pat kitų Lietuvos kariuomenės dalinių kariai. Krašto apsaugos savanorių pajėgose šis ginklas dar naudojamas ir koviniam rengimui, tačiau šiose pajėgose pradedamas perėjimo prie modernių taikliojo šaulio ginklų FN SCAR-H procesas.


Šiame straipsnyje: KAMginklaiMi-14JAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
geda netik pries amerikonus, musu valdzia savo sprendimais privercia jaustis nepatogu pries visa pasauli

Anonimas

Anonimas portretas
Kažkas įvertino galimybę pigiai įsigyti dovanotų ginklų :-) Kaip galima pardavinėti, jei sutartyje draudžiama? Gėda prieš amerikonus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių