Ministerija atsisakė registruoti partiją „Neapmokestinamų pajamų didinimas“

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministerija (TM) atsisakė registruoti partiją „Neapmokestinamų pajamų didinimas“ dėl klaidingų steigėjų duomenų, taip pat suabejojus, ar toks žodžių junginys neklaidina visuomenės.

Kaip nurodė ministerija, vasario 1-ąją pateiktuose partijos steigimo dokumentuose buvo nurodyti  2385 steigėjai, tačiau patikrinus jų duomenis valstybiniuose registruose ir palyginus juos su kitų partijų sąrašais, išsiaiškinta, kad nesutampa dalies asmenų vardai, pavardės, asmens kodai, dalis jų jau priklauso kitoms partijoms. Iš viso buvo nustatyti tik 1888 teisingi įrašai. Įstatymai reikalauja, kad partijos steigėjais būtų ne mažiau kaip 2 tūkst. asmenų.

„Pateiktuose dokumentuose taip pat yra neaiškus ir netikslus partijos valdymo organų formavimas, nenurodyti, kaip to reikalauja įstatymas, partijos tikslai bei tarpusavyje nesuderinti įstatų nuostatai“, - sprendimo priežastis nurodo ministerija.

TM taip pat kreipėsi į mokslininkus su prašymu pateikti savo nuomonę, ar viešasis juridinis asmuo savo pavadinime vartodamas žodžių junginį „neapmokestinamųjų pajamų didinimas“ neklaidina visuomenės dėl savo veiklos tikslų ir jam teisės aktais suteikiamų teisių.

Visus šiuos trūkumus steigiama partija galės pašalinti tik surengusi naują steigiamąjį suvažiavimą.

Kaip BNS sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas, jei nori dalyvauti Seimo rinkimuose, vėliausiai partija turi būti įregistruota balandžio 7 dieną.

„Ji tą dieną turi būti baigusi visą registravimosi procesą pagal Politinių partijų įstatymą. Jei ji baigia, balandžio 7-ąją bus lygiai 185 dienos, balandžio 8-ąją jau bus per vėlu“, - sakė jis.

Partija „Neapmokestinamų pajamų didinimas“ susikūrė Panevėžyje, jos steigiamajame suvažiavime, kaip nurodyta anksčiau, dalyvavo 2,6 tūkst. asmenų. Partijos pirmininke išrinkta Ukmergės savivaldybės rajono tarybos narė Nijolė Giedraitienė, savivaldos rinkimuose dalyvavusi su Seimo nario Naglio Puteikio vardo visuomeniniu rinkimų komitetu.

N.Giedraitienė BNS sakė, kad klaidos bus taisomos ir naujas steigiamasis suvažiavimas bus šaukiamas „artimiausiu metu“.

„Principinis dalykas, kad reikia pataisyti įstatus, o visa kita - techninės klaidos, kurios paminėtos, kiek mačiau išvadose, dėl įgaliojimo neatitikimo, tai mes jau ir patys per mėnesį suradome klaidų, kadangi žmonės ir išteka per tą laiką, ir numiršta, deja. Tos techninės klaidos bus ištaisytos“, - sakė ji.

Partijos pirmininkė tikisi, kad Teisingumo ministerija antrąkart nebelauks mėnesio ir partija bus įregistruota iki balandžio 7-osios. Ji taip pat neabejojo, kad antrąkart susirinkime bus sulaukta dar daugiau steigėjų ir pavyks gerokai peržengti reikalaujamą 2 tūkst. narių ribą.

Partijos prezidiumo pirmininkė Gema Umbrasienė yra sakiusi, jog partija ketina dalyvauti Seimo rinkimuose, jos tikslai - „oraus pragyvenimo lygio užtikrinimas, artėjant kiek įmanoma arčiau Europos Sąjungos vidurkio“, „tikrosios demokratijos sugrąžinimas į valdžios ir žmonių gyvenimą“.

Iš viso šiuo metu Lietuvoje registruota 38 politinės partijos, viena iš jų likviduojama, dar 13 nėra pateikusios savo narių sąrašų, dėl to joms irgi gali grėsti išregistravimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių