Mato pastangas stabdyti sprendimus dėl nelietuviškų pavardžių pase

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pirmadienį pareiškė matantis pastangas, kad parlamente bandoma stabdyti įstatymų dėl galimybės įrašyti asmenvardžius nelietuviškais rašmenimis pase priėmimą.

„Taip, truputį yra šiek tiek lyg ir noro užtęsti šitą procedūrą. Aš tikėjausi, kad tai bus išspręsta daug anksčiau, bet to jau dvidešimt kelis metus niekas neišsprendė“, – radijo stočiai „Znad Wilii“ sakė V. Pranckietis.

Pasak jo, šiuo metu Seimas rengiasi skelbti konkursą dėl ekspertinio Seime svarstomų pataisų vertinimo. Parlamento vadovas teigė, kad konkurso sąlygas turėjęs surašyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas tai padaryti atsisakė, todėl tai padarys Švietimo ir mokslo komitetas.

Aš tikėjausi, kad tai bus išspręsta daug anksčiau, bet to jau dvidešimt kelis metus niekas neišsprendė.

V. Pranckietis tvirtino matantis politinę valią leisti rašyti vardus ir pavardes pase nelietuviškais rašmenimis, tačiau dėl kitų metų valstybės biudžeto priėmimo šis klausimas tikriausiai nusikels į Seimo pavasario sesiją.

Diskusija dėl originalios asmenvardžių rašybos vyksta jau dešimtmečius. Vieni politikai siūlo leisti naudoti lotyniškos abėcėlės rašmenis asmens dokumentų pagrindiniame puslapyje, kad būtų užtikrinta asmens teisė į jo pavardę, o kiti teigia, kad taip bus sumenkintas valstybinės lietuvų kalbos statusas ir siūlo vardą bei pavardę lotyniškos abėcėlės rašmenis rašyti tik dokumento antrajame puslapyje.

Originalios pavardžių rašybos lotyniškos abėcėlės rašmenimis siekia Lietuvos lenkai ir Varšuvos politikai. Tai būtų svarbu ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms bei jų vaikams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "V. Pranckietis tvirtino matantis politinę valią leisti rašyti vardus ir pavardes pase nelietuviškais rašmenimis" - tai KUR tu matai tą 'valią' lenkų ultimatumui nusilenkt? Nes TIEK Tauta, TIEK ir Seimas yra PRIEŠ (jie LR Konstituciją GINA!), o štai tu nusipelnai apkaltos nes SPJAUNI į Konstituciją, paneigi savo konstitucinę priesaiką, imi tarnaut svetimiems... kiek ten tų sidabrinių suskambėjo?

durniu laivas

durniu laivas portretas
matyt jau visos kitos problemos issprestos ir kai nera kitu rimtu prieisim prie nereiksmingu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių