Marijampolės meras: užtikrinta dauguma leis išvengti politinio šantažo

Socialdemokratų partijai gavus daugumą vietų Marijampolės savivaldybės taryboje, naujai kadencijai meru perrinktas Povilas Isoda sako, kad užtikrinta dauguma leis efektyviau dirbti ir padės išvengti politinio turgaus ar net šantažo.

Socialdemokratai naujos kadencijos taryboje turės 16 vietų iš 27. Keturis mandatus gavo konservatoriai, tris – demokratai, du – „valstiečiai“, po vieną – „darbiečiai“ ir Krikščionių sąjunga.

Pats socialdemokratas P. Isoda meru perrinktas per pirmąjį rinkimų turą surinkęs beveik 60 proc. rinkėjų balsų.

Į pirmąjį posėdį naujoji valdžia planuoja rinktis balandžio 24 dieną.

„Tas tarpas labai didelis nuo kovo 5 dienos (rinkimų dienos – BNS). Bet įstatymas taip numato. Šioks toks nepatogumas. Kai tęstinumas yra, tai gal ir nieko tokio, bet jei būtų išrinkta visiškai nauja valdžia, gali dar ir žalos padaryti savivaldybei. Tas tarpas galėtų būti trumpesnis“, – BNS sakė meras, laukiantis naujos pradžios.

– Nuo ko pradėsite naują kadenciją? Ar bursite koaliciją, nepaisant to, kad turite daugumą?

– Pradėsime nuo priesaikų, kaip numatyta.

Apsitarėme su būsima frakcija, kad planuojame oficialių koalicijų taryboje nedaryti, bandysime dėliotis vieni. Kalbėjau jau praktiškai su visais naujai išrinktais tarybos nariais, tik su konservatoriais dar planuoju susitikti, kaip dirbsime.

Bet šiuo atveju tiek į politinio pasitikėjimo pareigūnų pozicijas, tiek į komitetų vadovų planuojame skirti mūsų partijos atstovus, kadangi laimėjome 16 iš 27 vietų. Kitus kolegas kviesime bendradarbiauti neformaliai, be didelių įsipareigojimų.

Kitus kolegas kviesime bendradarbiauti neformaliai, be didelių įsipareigojimų.

– Kaip keisis politinė komanda?

– Bus pokyčių. Sutarėme, kad administracijos direktorius lieka tas pats (Karolis Podolskis – BNS), vicemeru bus dabartinis vicemeras Artūras Visockis, į kitas dvi vicemerų pareigas siūlysime dabartinę patarėją Agnę Pavelčikienę ir dabartinį administracijos direktoriaus pavaduotoją Valdą Tumelį. Taip turėtų atrodyti politinė komanda.

– Ar visa ši komanda pagal partinę priklausomybę yra socialdemokratai?

– Taip, socialdemokratai. Kadangi mūsų 16, planuojame, kad visas pozicijas užims mūsų komandos nariai.

– Ta dauguma taryboje, kurią laimėjote, kai nebereikia sudaryti koalicijos, kiek palengvins darbą, sprendimų priėmimą? Tai pliusas ar minusas?

– Manau, kad pliusas. Nepaisant skambių antraščių, pas mus partijoje nėra jokios diktatūros ir tikrai ne meras ar kitas asmuo ką nors diktuoja. Vyksta rimtos diskusijos tarpusavyje. Diskusijos sunkiausios būna viduje. Yra nuomonių yra įvairovė.

Turime stiprią daugumą, su ja darbas einasi geriau. Turime politinę programą, kurią žmonės patvirtino balsuodami, todėl nebus jokio politinio šantažo balsuosiu-nebalsuosiu, jeigu tu man tą, tai balsuosiu, jei ko nors neduosi, tada nebalsuosiu.

Labai svarbu, kad brandi politinė komanda gali dėliotis, tartis, daryti darbus pagal programą ir nebijoti, kad vieną dieną kas nors nepavyks. Dar kai argumentais įrodinėja, jog gerai ar negerai, viskas tvarkoje, bet pasitaiko ir politinio šantažo. Šitoje kadencijoje galėsime to išvengti.

– Kurių pažadų įgyvendinimo marijampoliečiai gali tikėtis pirmiausia?

– Nėra taip, kad kuris nors pažadas yra pirmas arba antras. Visose srityse darbai suplanuoti ir jie vyksta.

Neseniai baigėme pirkimus dėl vieno darželio, vienos progimnazijos, daugiafunkcinio centro renovacijos. Sporto centre vyksta suplanuotų darbų pirkimai. Kaip tik procedūros į pabaigą dėl tilto Aušros gatvėje per Šešupę techninio projekto atnaujinimo, vyksta arenos projekto ekspertizė. Tai didesni darbai. Aišku, yra ir smulkesnių.

Šių metų biudžetas jau suplanuotas, tai pagal jį darbai ir daromi. Investuotojų pritraukimas, LEZ infrastruktūros projekto pabaigimas, gatvių apšvietimo projektas šiais metais turėtų būti baigtas, naujų konteinerių aikštelių įrengimas ir konteinerių pakeitimas.

– Jūsų politinių varžovų rinkimų pažaduose buvo ir nemokamas viešasis transportas, ir profesionaliojo scenos meno įstaigos statuso grąžinimas Marijampolės dramos teatrui, daug kitų pasiūlymų. Neplanuojate iš jų ką nors perimti?

– Dabar kaip tik vyksta dramos teatro kapitalinė renovacija. Jeigu viskas seksis gerai, šiais metais ji bus baigta. Tiek vidaus, tiek išorės. Dabar viskas statybų įkarštyje.

Dramos teatrui tikrai aiškiai iškeltas siekis būti profesionaliu, dėl to sutaria visos partijos. Bet tikrai neplanuojame atkurti atskiro jo juridinio asmens, nes tam nematome prasmės. Valdymas optimizuotas, visi teatro ištekliai turi būti skirti kūrybinei veiklai, o ne papildomai administracijai.

Dėl viešojo transporto per rinkimų kampaniją aiškiai pasakiau, kad mes nematome tikslo daryti viešąjį transportą nemokamą. Kai kurie kolegos išvis siūlė tokį daryti tik mieste. Tai išvis būtų nesąžininga, nes turime ir kaimiškas vietoves, ir priemiestį, ir miestą. Turėtų būti visiems arba niekam. Šiuo atveju tiems, kam lengvatos reikalingos, jie jas gauna – vaikai, neįgalieji, pensininkai, o kiti, kas gali susimokėti tą simbolinį mokestį, nes tikrai ten nėra dideli pinigai, turėtų susimokėti. Visi tokie pažadai kainuoja didelius pinigus.

Nesakau, kad niekada, bet šiame etape prasmės nėra. Kaip tik diegiame elektroninį bilietą, kad dar geriau matytume apskaitą, srautus, kur kiek reikia autobusų. Planuojame, kad elektroninis bilietas pradės veikti birželį.

L. Balandžio / BNS nuotr.

– Kada Marijampolė turės krepšinio areną?

– Viskas priklausys nuo finansavimo, mes pasirengę dėti savo dalį. Bandome įrodyti, kad šis projektas patektų tarp ES finansuojamų projektų. Aišku, kreipsimės į Vyriausybę paramos. Nė viena arena nėra pastatyta be Vyriausybės paramos.

Turime statybos leidimą, baigiame projekto ekspertizę, tada kalbėsime su Vyriausybe dėl finansavimo. Per dvejus–trejus metus tikrai galima pastatyti tokį objektą.

– Atidarysite prieš kitus savivaldos rinkimus?

– Būtų gerai anksčiau. Bet viskas priklauso nuo teigiamo nacionalinės valdžios požiūrio.

– Ką laikote didžiausiu naujos kadencijos iššūkiu?

– Turbūt tuos didžiuosius objektus – tiltą ir areną. Jie priklauso ne tik nuo mūsų. Čia didžiausi ir brangiausi darbai.

– Kaip vertinate naujus mero įgaliojimus, su kuriais teks dirbti artimiausius ketverius metus?

– Man gaila, kad meras nėra tarybos narys. Mes vis tiek save įsivaizduojame politikais. Tas modelis, kuris baigia galioti, buvo gal ir visai neblogas.

Pažiūrėsime, kaip pavyks pasidalyti tą administracinį darbą su vicemerais, administracijos direktoriumi. Aš darbo, atsakomybės. Nebijau. (Pagal naują įstatymą, meras bus tik vykdomosios valdžios atstovas, nebus tarybos narys, jis valdys visus savivaldybės išteklius – BNS).

Ten, kur meras ir dauguma bus skirtingų pažiūrų, ne tos pačios partijos, ten bus tikrai labai didelės kovos ir dėl jų nukentės žmonės. Taryba galės atleisti mero politinio pasitikėjimo žmones, merui pasiskyrus kitus, vėl galės atleisti. Ir taip gali ta kova tęstis be galo.

Man gaila, kad meras nėra tarybos narys. Mes vis tiek save įsivaizduojame politikais.

Meras valdys išteklius, teisis su taryba, ginčysis. Dabar buvo labai aišku – nesutari su dauguma, nepasiskiri politinio pasitikėjimo pareigūnų ir tiesioginis valdymas atsiranda. Kaip šioje kadencijoje matėme, kelioms savivaldybėms nedaug trūko iki tiesioginio valdymo.

Dabar niekada merui nebus jokio pavojaus, kol savivaldybė visai nesugrius ekonomiškai ar finansiškai. Man atrodo, jog ten, kur nebus sutarimo, meras su taryba kariaus, o kentės žmonės, visa savivalda.

Bet ten, kur konfliktų nebus, kaip, pavyzdžiui, pas mus, man atrodo, bus galima dirbti. Aišku, dabartinis modelis yra geresnis, bet dirbsime ir prie šito.

– Meru esate išrinktas per pirmąjį turą, gavote praktiškai 60 proc. rinkėjų balsų. Ar šis pasitikėjimas negali tapti jūsų tramplinu į Seimą kitąmet?

– Ne. Tikrai tvirtai galiu atsakyti, kad tikrai neplanuoju. Įsipareigojimas Marijampolei yra pagrindinis mano tikslas. Ateitis parodys, bet dabar tą pasitikėjimą suprantu, jog žmonės nori, kad čia būčiau. Garantuoju, kad kitais metais nedalyvausiu Seimo rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O tai šeimamaršio vadas ką gavo?nieko?cha cha cha..žiūriu,konservatoriai visur turi frakciją ,šaunuoliai,gerai pasirodė rinkimuose į tarybas visur,kaip ir 2019
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių