M. Laurinavičius: Kryme gali veikti ir sukilęs „Berkut“

Opozicijai ir Maidanui nugalėjus bendrą priešą Viktorą Janukovyčių jau juntami konfliktai tarp naujųjų valdžios šeimininkų, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Tuo metu apžvalgininkas Marius Laurinavičius mano, kad Maidano laimėtą kovą išties laimėjo oligarchai.

Tuo metu situaciją Kryme L. Linkevičius vadina nepaprastai pavojinga, galinčia peraugti į karinį konfliktą su Rusija. M. Laurinavičius teigia, kad kol kas visiškai neaišku, kas užėmę Krymo vyriausybinius pastatus – tai gali būti netgi sukilę „Berkut“ daliniai.

Žurnalisto Edmundo Jakilaičio pokalbis telefonu su į Lietuvą iš Kijevo grįžtančiu užsienio reikalų ministru ir Europos studijų centro ekspertu Mariumi Laurinavičiumi.

- Pone Linkevičiau, buvote susitikęs su naujaisiais Ukrainos lyderiais, tarp jų ir Rados pirmininku bei laikinuoju prezidentu Oleksandru Turčynovu. Kaip jie ketina spręsti konfliktą Kryme, kur ginkluoti žmonės užėmė valdžios įstaigas ir iškėlė Rusijos vėliavą?

- Jie labai rimtai vertina situaciją Kryme ir ragina nepasiduoti provokacijoms, tai labai svarbu. Nedaug trūksta, kad vėl įsipliekstų konfliktas. Tie, kas jį režisuoja, matyt, to ir norėtų. Mes primename tarptautinius įsipareigojimus, dažniausiai dabar minime vadinamąjį Budapešto memorandumą, kai Ukraina vienašališkai atsisakė branduolinio ginklo. Tada Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir Rusija įsipareigojo užtikrinti Ukrainos teritorinį vientisumą. Dabar tai primenama. Yra ir daugiau dvišalių susitarimų tarp Ukrainos ir Rusijos, kurie numato konsultacijas iš karto, kai atsitinka kokie nors neaiškumai, nesusipratimai ir konfliktai.

Kadangi Rusija nepripažįsta naujos Ukrainos vyriausybės, delsiama atsakyti į bet kokius klausimus. Labai tikiuosi ir raginčiau Rusiją žiūrėti į situacijos esmę, konsultuotis ir kalbėti su Ukrainos valdžia, nes tai, kas vyksta Kryme, yra nepaprastai pavojinga. Jeigu Rusija neatsiribos nuo provokatorių, ji prisiims atsakomybę už tai, kas vyksta. Žinoma, provokuojant situaciją gali įvykti ir šalies skilimas. To tikrai negalime leisti. Mūsų pareiškimai turi būti vieningi, tvirti, labai aiškūs. Visos tarptautinės organizacijos turi veikti, bet ypač tos, kurios savo parašais įsipareigojo garantuoti Ukrainos teritorinį vientisumą.

- Pone Linkevičiau, gal Jums po pokalbių Kijeve jau konkrečiai žinoma, kas užėmė Krymo parlamentą ir vyriausybę?

- Kol kas yra prielaidos, faktų neturiu. O prielaidos tokios, kad civiliai – pasitempę, puikia karine amunicija – ir užėmė tuos pastatus. Jei bus įrodyta, kad tai kariškiai, gali kilti ir tarptautinis konfliktas, nes kitos šalies kariuomenės veikla suverenioje teritorijoje ir yra ne kas kita, o tarptautinis konfliktas, reikalaujantis tarptautinių organizacijų dėmesio.

- Kaip galima vertinti Rusijos šarvuočių karinę parengtį Kryme, karinės galios eksponavimą?

- Taip, tas eksponavimas peržengia ribas. Kai išeinama į gatves, blokuojamas transportas, tai išties nepriimtini dalykai.

- Laikinasis prezidentas Turčynovas šiandien iš Rados tribūnos įspėjo Rusiją, kad bet koks karinės technikos ir kariškių dislokavimas už karinių dalinių bus laikomas karine agresija. Suprantu, kad Vyriausybė turi kažkokios informacijos, ir tie šarvuočiai jau yra agresijos ženklas?

- Taip, požymių yra, tačiau, kiek žinau iš pokalbių, Ukrainos vadovybė neskubės pasiduoti provokacijoms ir nesivels į šį karinį konfliktą, nors kažkas to ir telaukia.

- Ministre, Kijeve kalbėjote ne tik su Turčinovu, laikinuoju premjeru Arsenijumi Jeceniuku bet ir su Ukrainos milijardieriumi Petro Porošenka, kuris gana populiarus politikas Ukrainoje, minimas kaip galimas kandidatas į prezidentus. Ar kalbėjote apie būsimų prezidento rinkimų scenarijų. Ar Porošenka juose ketina dalyvauti, gal rems Vitalijų Klyčko?

- Jis tikrai dalyvaus prezidento rinkimuose, mano žiniomis, dalyvaus ir Vitalijus Kličko. Apie tai tikrai kalbėjome. Ypatingo rinkimų scenarijaus nėra, jie nusiteikę dalyvauti ir išnaudoti visas galimybes. Todėl jie ir nėjo į naująją Vyriausybę.

- Būsimuose prezidento rinkimuose klostosi įdomi situacija. Trys lyderiai – Julija Tymošenko, Vitalijus Klyčko ir Petro Porošenka sieks prezidento posto. Vyks kova tarp savų?

- Kai įvyko revoliucija ir ji laimėjo, atėjo laikas įtakos sferų dalyboms. Žinoma, yra ir nesutarimų, konfliktų, tą galima jausti. Labai tikiuosi ir linkiu, kad Ukraina, ypač naujieji jos vadovai, peržengtų asmenines ambicijas. Jie dabar jau nebe opozicija, jie atsakingi už šalies likimą. Arsenijus Jaceniukas sako, kad dabar veikia kamikadzių Vyriausybė. Kai jį pasveikinau, jis pasakė, kad sveikinti nėra su kuo, galima tik užjausti. Aš jam pažadėjau, kad mes kuo galėsime, tuo padėsime.

Išgirdau daug gerų žodžių Lietuvai. Ukrainiečiai dėkoja ne tik mūsų valdžiai, bet ir Lietuvos žmonėms už pilietines iniciatyvas – už laužus, vėliavas. Labai malonu tai išgirsti. Lenkiu galvą prieš lietuvius medikus, savo iniciatyva be jokio užmokesčio išvykusius į Ukrainą padėti.

- Lietuvoje gydytas Dmitro Bulatovas tapo ministru.

- Taip, išgydėme ir turime ministrą.

- Ministre, gal turite žinių apie galimą ES paramą, ar jau yra preliminarių sprendimų?

- Projektai yra, bet  nesu įgaliotas juos skelbti. Su naująja Ukrainos vyriausybe numatytos derybos, greitai Tarptautinio valiutos fondo atstovai bus Ukrainoje, jie pritaikys makroekonominės paramos paketą. Ukrainiečiams labai reikia paramos, jie negali laukti nė minutės, todėl labai reikėjo naujos vyriausybės. Pirmas žingsnis dėl valdžios žengtas, dabar reikia imtis konkrečių darbų finansų, saugumo srityje. Palinkėkime jiems sėkmės.

- Pone Laurinavičiau, grįžkime prie situacijos Kryme. Rusijos karinė intervencija – tai hipotetinis dalykas ar vis dėlto reali grėsmė?

- Manau, kol kas tik hipotetinis. Bent jau aš nematau požymių, kad Rusijos centrinė valdžia kištųsi į konfliktą Kryme. Krymo parlamento pirmininkas vasario 20 dieną, kai vyko karščiausi įvykiai Kijeve, buvo Maskvoje. Akivaizdu, kad neapsipirkti jis ten važiavo. Ir užvakar grįžęs į Krymą jis labai aiškiai pasakė, kad nebus čia jokių „nepriklausomybių“ ir balsavimų dėl statuso.

- Jis gavo tokias instrukcijas Maskvoje?

- Taip, gautos būtent tokios instrukcijos. Be to, labai svarbu skaityti Rusijos retoriką. Šiomis dienomis į Krymą atvyko Maskvos meras Sergejus Sobianinas, kurį galima vadinti tiesioginiu Putino pasiuntiniu. Jis pareiškė čia atvykęs padėti taikiai išspręsti konfliktą. Yra ir kitų požymių, dėl ko Rusijai nebūtų naudinga karinė intervencija Kryme, aš nematau jokio Rusijos centrinės valdžios įsikišimo.

Tačiau gali būti visokiausių admirolų, veikiančių ir be Putino įsakymų. Lietuvoje mes dažnai klystame manydami, kad Rusija yra visiškai valdoma Putino, kad ten niekas nevyksta be jo žinios ir įsakymų. Taip tikrai nėra, ir tokių provokacijų gali būti. Ministras Linkevičius, kalbėdamas apie situaciją Kryme, netiesiogiai leido suprasti, kad Rusijos kariai užėmė Krymo valdžios institucijas. Tačiau pagal informaciją, kuri jau vieša, generolas Genadijus Moskalis, buvęs milicijos vadas, turintis įvairiose struktūrose informacijos šaltinių, teigia, kad Kryme veikia sukilęs „Berkut“.

- Kuris yra naujosios Ukrainos valdžios išformuotas?

- Taip, iš „Berkut“ yra padaryti priešai, jie priversti netgi bėgti. O kita informacija yra iš Ukrainos valdžios atstovo, kuris grįžęs iš Krymo pareiškė, kad pastatus užėmė ne kariniai daliniai. Galbūt tai padarė buvę kariškiai, gal sukarinti kokie nors daliniai.

- Akivaizdu, kad tai žmonės iš kažkokios struktūros, nes jie su vienodomis uniformomis, tais pačiais ginklais, jie veikia labai tiksliai, organizuotai, jokių aukų. Viskas padaryta labai profesionaliai.

- Dėl jų profesionalumo abejonių nekyla, tačiau jeigu suformuluosime, kad čia veikia Rusijos kariai, tada turėtume formuluoti ir tikro karinio konflikto tikimybę, kuri visiškai reali. Jeigu Rusija įsikiš į šį konfliktą, tai ne tik Kryme, bet ir visoje Ukrainoje didžiulis konfliktas su Rusija yra labai realus. Dar kartą kartoju, kol kas nematau, kad Rusijos centrinė valdžia eskaluotų šį konfliktą. Ten yra daugybė priežasčių ir faktorių, kurie jį eskaluoja.

- Kalbant apie būsimus prezidento rinkimus Ukrainoje, kokį scenarijų Jūs prognozuojate? Ar tai gali tapti tarpusavio konfrontacija tarp buvusios opozicijos, kuri dabar dauguma?

- Vienybės tarp buvusių opozicijos atstovų nebuvo, ponas Porošenko visada laikydavosi atokiai, mes matydavome dažniausiai tris lyderius. J. Tymošenko lyg ir atsitraukė, tačiau žinant jos ambicijas, galime tikėtis, kad ji tikrai sieks prezidento posto. V. Klyčko irgi dalyvauja, o tarp jo, Arsenijaus Jeceniuko, Oleho Tiahnyboko niekada jokios vienybės nebuvo. Jie net nebandė apsimesti, kad yra vieningi.

- Panašu, kad bus konfrontacija ir tarp buvusių bendražygių bus aiški opozicija?

- Tarp buvusių bendražygių konfliktų tikrai kils. Pažiūrėjęs į Ukrainos Vyriausybės sąrašą esu priverstas vėl pakartoti savo nuomonę, kad revoliuciją Ukrainoje įvykdė ir laimėjo oligarchai. Ir dabar rezultatai tą rodo, nes pagrindiniai ministrų postai – finansų, energetikos – skirti žmonėms, susijusiems su oligarchais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nežinau

Nežinau portretas
kaip valstybėje yra prezidentas ir po to dar laikinasis prezidentas.Prezidentą išrinko ukrainos gyventojai ir jie turi teisę jį perinkti,.Okaip keli priešininkai savo tarpe gali išsirinkti,dar laikiną prezidentą.Kažin,kad Lietuvoje taip įvyktų,kaip tada kalbėtų mūsų prezidentai?Išrinkti tautos.

Žinoma,

Žinoma, portretas
Kas rinks ,jei avinų rate vyksta tamsta rinkimai.Čia laikini žaidimai.Avinai dar ilgaižmonėm gali drumsi protą.

Socialistas

Socialistas portretas
sita valstybe prakeikta ir pasmerkta isnykimui?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių