M. Kubiliūtė – mažai kam žinoma moteris, galbūt išgelbėjusi Lietuvos valstybę

Marcelė Kubiliūtė nebuvo išrinkta į Seimą ir nėjo jokių svarbesnių pareigų kitose valstybės struktūrose. Bet ji 1919 m. įvykdė ypatingai svarbią operaciją, kuri, istorikų teigimu, galimai išgelbėjo Lietuvos valstybę ir už tai buvo apdovanota visais svarbiausiais ordinais.

„Vos 21-erių sulaukusi M. Kubiliūtė Lietuvos karinės žvalgybos skyriaus buvo palikta Vilniuje. Ji sugebėjo užverbuoti žmogų, kuris pateikė sąrašą asmenų, veikusių Lenkijos naudai ir planavusių perversmą Kaune“, – pasakoja istorikas dr. Arvydas Anušauskas.

Istorikų manymu, tokią svarbią užduotį žvalgybinės patirties neturinti moteris greičiausiai gavo todėl, kad tam puikiai tiko jos turimos charakterio ir fizinės savybės.

„Ji puikiai mokėjo lenkų kalbą, buvo puikios išvaizdos, patraukli, lengvai mezgė kontaktus, toks jos turtingumas – nuo fizinių iki charakterio, psichologinių duomenų – jai leido labai arti prieiti prie lenkų karinės žvalgybos štabo Vilniuje, iš kur buvo koreguojamas visas žvalgybinis darbas Lietuvoje. Ji įgijo reikiamų žmonių pasitikėjimą ir tai lėmė, kad jai skirta užduotis – gauti slaptą lenkų karinės organizacijos planą – buvo sėkmingai įvykdyta“, – teigia istorikas dr. Algimantas Kasparavičius.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidos „Istorijos detektyvai“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
Paskui sueme Pozela su savo sebrais.

Oi

Oi portretas
Ypatingai svarbi operacija išgelbėjo Lietuvos valstybę ir už tai buvo apdovanota visais svarbiausiais ordinais???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių