M. Katkus apie R. Karbauskį: matėme kenčiantį, išsisukti bandantį žmogų

Skambiai pranešę, kad jie yra ir bus gerokai skaidresni, sąžiningesni ir atsakingesni nei buvusios valdžioje partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) pasirodė esą tokie patys. Sandoriai, kurių paaiškinti nelabai pavyksta, santykiai, kurie kelia klausimų, deklaracijose neatsispindinčios lėšos ir mėginimai apkaltinti žiniasklaidą arogancija ir paperkamumu. Tokia jų istorija apie dvigubus standartus, kurie nežinia, ar būtų išaiškėję, jei ne noras pulti. Apie šią situaciją ir galimus jos sprendimo būdus laidoje „Savaitė“ kalbėjo komunikacijos ekspertas Mykolas Katkus.

– Jei iš pat pradžių viskas būtų pateikta šitame skandale – ir popieriai, ir visi atsakymai, ir asmenys atskleisti – galėjo jo ir nebūti?

– Jei taksistai pradeda duoti viešųjų ryšių patarimus, tai tada žinai, kad esi bėdoje. Dabar tie patys taksistai duoda viešųjų ryšių patarimus (ir ne tik taksistai) Ramūnui Karbauskui ir Gretai Kildišienei. Akivaizdu, kad apie jokią komunikaciją ir viešųjų ryšių valdymą šitoje situacijoje kalbėti yra neįmanoma. Aš manau, kad R. Karbauskis nebuvo sau aiškiai atsakęs į klausimą, kaip jis mato šitą situaciją.

Mes matėme kenčiantį žmogų, kuriam labai skaudėjo – jis ieškojo būdų išsisukti, bet visa tai darė tiesioginiame eteryje, kas nėra pati geriausia komunikacijos taktika.

Pirmiausia, jis situaciją bandė paneigti, bandė pasakyti, kad jos nėra, vėliau jis labai supyko ant visų, kurie tą situaciją veikė, o šiuo metu pagal klasikinę situaciją jam turėtų būti liūdna, todėl jis nekomunikuoja. Tikrai buvo šimtas ir vienas būdas, kaip lengviau išspręsti šią situaciją po to, kai ji buvo paskelbta. Mes matėme kenčiantį žmogų, kuriam labai skaudėjo – jis ieškojo būdų išsisukti, bet visa tai darė tiesioginiame eteryje, kas nėra pati geriausia komunikacijos taktika.

Aš manau, kad R. Karbauskis turėjo tris būdus, kaip išspręsti šią situaciją. Pirmas būdas – bandyti atsiriboti ir iš karto susifokusuoti į technines detales, į paties automobilio lizingą, kiek įmanoma pateikti visus dokumentus. Tokiu būdu bandydamas tas kalbas apie jo tam tikrą ryšį su G. Kildišiene paskandinti techninėse detalėse. Galbūt G. Kildišienei iškart reikėjo atsisakyti kelionės į JAV, galbūt iškart atsisakyti Seimo nario mandato. Žmonės padaro tuos pačius dalykus, kuriuos privalo padaryti, tik bėda, kad juos padaro per vėlai, kai kiti jau būna susidarę savo nuomonę.

Antras būdas – pripažinti ryšį. Galbūt ne tokį artimą, kaip jis yra pateikiamas, bet pripažinti, kad „Agrokoncernas“ daug kam padeda, o G.Kildišienė buvo viena iš pagalbos gavėjų. Kodėl pasirinkome? Na, buvo galima sakyti, kad „turėjome tam tikrą santykį, bendravome, tačiau tarp mūsų nieko nebuvo, myliu savo šeimą, bet buvo tokie santykiai, todėl padėjome jai įsigyti lengvatinėmis sąlygomis automobilį“.

Algirdas Brazauskas panašioje situacijoje pasielgė labai paprastai – tiesiog vedė Kristiną Brazauskienę po to, kai pripažino ryšį. Kiek pamenu, jo reitingas beveik nenukentėjo nuo tos istorijos. Visi sakė, kad, „jeigu vyras turi gražią moterį šalia ir nori ją vesti, tai visiems nuo to yra tik geriau“. Politika yra baisi specialybė todėl, kad tu nebeturi savo gyvenimo: nė viena sutartis, kurią esi sudaręs, nė vienas tavo kontaktas nebėra nekaltas. Ir visa tai gali ir bus panaudota prieš tave, jeigu ateis tinkamas laikas.

– Tai jūs norite pasakyti, kad visas šitas skandalas yra ne LVŽS ir ne Gretos Kildišienės, o tiesiog Ramūno Karbauskio nesėkmė?

– Reikia sutikti su Ramūnu Karbauskiu, kad G. Kildišienė tikrai nėra niekam įdomi. Ji yra žmogus, kurio vardą ir pavardę prieš savaitę žinojo tik kokie 2 procentai Lietuvos gyventojų. Iš kitos pusės, šis atvejis parodo, kad jeigu jis nesugeba atsakyti į paprastą klausimą, kaip ten buvo su tuo automobiliu, nesugeba pateikti aiškios versijos, tai ar juo bus galima patikėti, kai kalba eis apie svarbesnius klausimus? Čia yra pasitikėjimo krizės dalis.

Jei pirmas kelias dienas buvo galima kalbėti, kad ši krizė ilgai nesitęs, nes joje yra labai mažai turinio, tai tas neigimas, tas puolimas ir priešų ieškojimas dabar jau pereina į tą stadiją, kai pradeda labai rimtai kenkti ir Ramūnui Karbauskiui, ir pačiai LVŽS.

Kuo ilgiau tęsis skandalas, tuo didesnė dalis centristinių pažiūrų rinkėjų „užsidarys“. Ne visam laikotarpiui, mat Seimo kadencija ilga, mes dabar ilgai neturėsime rinkimų. Aš tų reitingų nesureikšminčiau, bet faktas - kuo greičiau šita istorija pasibaigs, tuo bus geriau ir R. Karbauskiui, ir pačiai LVŽS.

– Jūs sakote, kad trumpajame laikotarpyje tai atsilieps, bet ateityje tai bus galima atstatyti?

– Aš manau, kad partija surinko balsus su dviem skirtingais šūkiais. Pirma, „valstiečiai“ jau seniai buvo matomi kaip tradicinė jėga, kuri dar nebuvo valdžioje. Kita vertus, labai didelė dalis rinkėjų apsisprendė paskutinę akimirką „nueidami“ nuo socialdemokratų partijos, kurią apklausose lyg ir rėmė.

Mano turima informacija, Sauliaus Skvernelio veiksnys buvo didesnis nei R. Karbauskio. S. Skvernelis matomas kaip saugus kandidatas, beveik kaip A. Butkevičius: sąžiningas, padorus valstybės pareigūnas. Tad jis ir sukėlė didelę LVŽS reitingų dalį. Aišku, S. Skvernelio padėtis dabar yra labai gera: jis tarp tų dviejų kandidatų lieka vienintelis nepažeidžiamas.

Jeigu jų santykiai su Ramūnu yra geri, partija kurį laiką galės burtis apie jį tol, kol Ramūnas neišsilaižys žaizdų ir galės sugrįžti.

– Problema yra ta, kad kertasi tai, kas buvo deklaruojama apie savo sąžiningumą ir kitas pozicijas, ir tai, kas vyksta realiame gyvenime. Todėl viskas ir limpa, nes labai neatitinka kalbos ir darbai.

– Jūs kalbate labai teisingai, jei kalbame apie žurnalistus, visuomenės elitą. Bet tarp paprastesnių rinkėjų, kurie mažiau gilinasi į politiką, visus tuos visus skandalus, jie mano, kad valdžia Lietuvoje yra sukčiaujanti, bloga. Rinkėjas mano, kad Lietuvoje paprastam žmogui gyventi yra labai sunku, tad jis galvoja, kad R. Karbauskis atėjo tam, kad jam padėtų.

Jis pinigų turi, net sakys, kad ne iš valstybės tą automobilį paėmė, o iš savęs jį davė. Ir kas čia tokio? Vyras gali leisti sau tai nupirkti. Galų gale, žmona išvažiavo į Ispaniją. Na ir kas? Kita žmona yra. Lietuva nėra ta šalis, kaip JAV, kur neištikimybės skandalai kerta per politikų karjerą ir labai ilgam laikui uždaro galimybes patekti į postą.

– Lietuvoje moralė apskritai, man regis, niekam nėra problema.

– Jei pagalvotume gerai, gal iš tikrųjų yra toks dalykas. Lietuvoje svarbiausias punktas yra ne kas yra tas politikas, o tai, ką jis padarys. Kol R. Karbauskis ir LVŽS rodys žmonėms, kad jie kažką gali dėl jų padaryti, tol, aš manau, tas jų reitingas drastiškai nekris ir jie turės geras galimybes atsigauti. Jeigu žmonės pamatys, kad jie ir padaryti nieko negali, šita istorija grįš tokiu bumerangu, kad, „vaikeli, padėk“.

– Ačiū už pokalbį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gaila kenčiančio

Gaila kenčiančio portretas
Žinoma,kad Karbauskis kenčia.Juk teko paaukoti savo meilužę ir dabar su ja susitikinėti,neatkreipiant kitų dėmesio,nebus taip paprasta,nesvarbu,kad ir atskiri apartamentai jai nupirkti,ir visa kita.Į užsienį išsiųsti kaip žmoną-susimatymams nelabai patogu,nesusitiksi kas dieną.Su žmona galima per mėnesį ar kelis matytis po kartą.Ir tai nebūtina.Žodžiu,vos ne Tantalo kančias kenčia Pizius.

>ATEIS LAIKAS----LIAUDIS SUKILS.

>ATEIS LAIKAS----LIAUDIS SUKILS. portretas
Greičiau ateis laikas kai liaudis, neapsikentusi, iškastruos visus Putino subinlaižius Lietuvoje.

ne

ne portretas
veltui/dedule/ pasake kad su /runkeliais/ nepakeliui juk aisku kad bagociai saziningais nebuna ir blindos buna tik padavimuose kurie del ivaizdzio irgi iskreipti ir pagrazinti tasip kad /runkeliai/.... atsibuskite...
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių