M. Garbačiauskaitė-Budrienė: premjeras su G. Landsbergiu erzina R. Karbauskį

„Man atrodo, ką dabar daro Saulius Skvernelis – tai išbando tas ribas. Jis bando stebėti, kokį turi palaikymą. Jis mato, kad Ramūnas Karbauskis yra tam tikra prasme politiškai nukraujavęs“, – apie politinės įtakos pokyčius „valstiečių“ frakcijoje kalba delfi.lt vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Ar Valstiečių ir žaliųjų frakcijai Seime gresia skilimas? Jei taip, kokias pasekmes tai galėtų sukelti? Apie tai pokalbis laidoje „Dėmesio centre“ su M. Garbačiauskaite-Budriene, LRT.lt vyriausiuoju redaktoriumi Vladimiru Laučiumi ir viešųjų ryšių specialistu Mykolu Katkumi.

– Ar skilimas de facto yra įvykęs, tik klausimas, kada tai sužinosime oficialiai?

M. Garbačiauskaitė-Budrienė: Manau, kad dar anksti kalbėti apie skilimą. Taip, mes matome trintį ir apie tą skilimą kalbama nuo pat rinkimų. Dar prieš rinkimus buvo tokios kalbos, bet, manau, apie tai dar negalime kalbėti. Nors pagal tai, kaip jie komunikuoja – tiek vyriausybė, tiek „valstiečių“ frakcija, akivaizdu, kad ženklai nėra geri.

V. Laučius: Jei skilimas būtų naudingas S. Skverneliui jau dabar – tai gali įvykti.

– Jam naudinga būtų turbūt tuomet, jei skilimo atveju daugiau frakcijos narių atskiltų jo naudai. Dabar jis galbūt galėtų tikėtis dvidešimt kelių žmonių.

V. Laučius: Klausimas, ar ateityje jis galėtų tikėtis daug daugiau. Galbūt jam netgi būtų naudingas mažumos vyriausybės scenarijus, nes tuomet jis galėtų ne kažin ką veikti, bet sakyti, kad jam trukdo tie arba anie.

– Galvojate, kad galėtų būti vienas iš tikslų – nieko neveikti?

V. Laučius: Tai variantas. O kas nori ką nors rimto veikti? Niekas nenori dirbti. Kitas dalykas, kad gal pavyktų kažkiek papildomai sukrapštyti žmonių iš „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos ar lenkų, ir tuomet su opoziciniais liberalais ir konservatoriais lipdyti naują koaliciją. Bet man šitas scenarijus atrodo mažiau tikėtinas.

– Pone Katkau, kaip jūs vertinate „valstiečių“, ypač lyderių, viešus pasisakymus? Esminis turbūt pastarojo meto pasisakymas buvo Povilo Urbšio, kuris pirmasis taip aiškiai pasakė, kad turi esminių priekaištų S. Skverneliui ir kad situacija frakcijoje yra negera.

Aš manau, kad iš viešų pasisakymų nieko negalima spręsti, kas ten darosi. Visi mūsų sprendimai yra paremti spėjimais ir kažkokia vidine logika. Turbūt, jei pačių valstiečių paklaustume, kokia pas juos frakcijoje yra situacija, jie nesugebėtų atsakyti. Manau, mes dabar matome tai, apie ką nuo pat rinkimų visi kalbėjo: frakcija yra labai nevienalytė, sudaryta iš visiškai skirtingų žmonių, turinčių skirtingą įsivaizdavimą, kaip turi būti tvarkoma Lietuva.

S. Skvernelis, pakankamai guviai komunikuodamas ir guviai dirbdamas komunikacijos srityje, sugebėjo ne tik neišbarstyti savo porinkiminių reitingų, bet dar juos ir pasikelti. Tai jam yra svarbu – jis jaučiasi stipresnis, svarbesnis. Kitas dalykas, jis mano, kad turi didelį visuomenės palaikymą planuojamoms reformoms, ir todėl mano, kad Seimas turi jam paklusti.

Kita vertus, R. Karbauskis turėjo neįtikėtinai nesėkmingą pradžią kaip Seimo daugumos vadovas. Jo visos pradinės akcijos buvo menkai apgalvotos, todėl jis prarado tikrai labai didelę dalį savo politinio kapitalo. Aš manau, kad S. Skvernelis, jausdamas tą pasikeitusį politinio kapitalo svorį, bando realizuoti ir stiprinti savąjį. Ar frakcija skils, ar nesklis, turbūt priklauso nuo to, kaip pasikeitusią politinę įtaką įvertins patys frakcijos nariai.

– Ar R. Karbauskis yra pasiruošęs nusileisti ir užimti silpnesniojo vaidmenį?

M. Garbačiauskaitė-Budrienė: Man atrodo, ką dabar daro S. Skvernelis – tai išbando tas ribas. Jis bando stebėti, kokį turi palaikymą. Jis mato, kad R. Karbauskis yra tam tikra prasme politiškai nukraujavęs. Ir nereikia pamiršti to dalyko, kad S. Skvernelis net nėra partijos narys, kaip, beje, didžioji dalis žmonių toje frakcijoje. Taigi svertų, kaip visus kontroliuoti ir nuspėti jų veiksmus, beveik nėra.

Kitas dalykas, kai buvo formuojama vyriausybė, pavyzdžiui, švietimo ir mokslo ministrė tiko ir R. Karbauskiui, tačiau dabar matome, kad ministrė Seime palaikymo nesulaukia. Tai kaip planuojama dirbti? Kad ir koks modernus atrodytų premjeras, kaip jis bepristatytų savo profesionalus, be palaikymo Seime jis „neprastums“ savo reformų. Nieko nebus.

– Istorija rodo, kad visi politiniai dariniai, kuriuose buvo du panašaus „svorio“ lyderiai, galiausiai skilo. Ar tai būtų koalicija, kur buvo A. Paulauskas ir R. Paksas, ar G. Vagnoriaus ir V. Landsbergio laikai. Šiuo atveju turbūt irgi situacija yra užprogramuota?

V. Laučius: Skirtumas yra tas, kad ir R. Paksas, ir A. Paulauskas 2001 m. turėjo ne tik savo frakciją, bet ir partijas. Tuo tarpu S. Skvernelis savo partijos neturi ir drįsčiau abejoti, ar turės. Kol kas jis naudojasi tai vienos partijos paslaugomis, tai kitos partijos paslaugomis. Ką jis darys dabar – trečios ieškos, jeigu konfliktas rutuliosis toliau? Jis gali turėti frakciją, bet partijos jis neturės.

– Šiuo metu. Bet vėliau jis gali sėkmingai sukurti politinę organizaciją?

Mes žinome, kaip sekasi toms naujoms organizacijoms su tikrai ne nauju lyderiu. Klausimas, koks jo reitingas būtų, jei jis jau su trečia partija siektų būti politikoje. Kitas dalykas, mes dabar svarstome apie scenarijų, kai S. Skvernelis nusprendžia trauktis ir išsiveda dalį frakcijos narių su savimi. Tačiau gali būti ir kitas variantas, kad R. Karbauskis imsis iniciatyvos ir atšauks savo paramą S. Skvernelio vyriausybei. Ir ką tada darytų dabartinis premjeras? Tuomet jis kaip tik atsidurtų silpnesnio pozicijoje ir jo manevro laisvė būtų kur kas mažesnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kaip su valstybiniu šūkiu: "Patyčioms ne!" ?

+emaitis

+emaitis portretas
Neik obuoliauti su Landsbergiu, blogai baigsis.

oras.

oras. portretas
slykstu ziureti, zmones nekencia judu, skvernelis zaidzia su ugnimi.Misraines partijai dabar jis reikalingas kaip oras, kad nustumt Karbauski, bet kai atliks savo darba bus oru ir ispirdolintas. Na kokia gali būti misraines ir valstieciu koolicija, nejuokinkit ir neerzinkite zmoniu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių