M. Bastys teisinasi: nurodyti pažintį su KGB pareigūnu „neatėjo į galvą“

Socialdemokratų frakcijos atstovas Mindaugas Bastys apklausose Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnams sakė klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija nenurodęs pažinties su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, nes „neatėjo į galvą“.

Tuo pačiu leidimo susipažinti su visiškai slapta informacija siekęs parlamentaras VSD pareigūnams patvirtino žinojęs apie P.Vojeikos sąsajas su KGB ir net pats P.Vojeika jį perspėjęs, kad dėl jų bendravimo M.Basčiui gali kilti nemalonumų.

Tai matyti iš apkaltą M.Basčiui pradėti siūlančios specialiosios komisijos kartu su išvada skelbiamų dokumentų: išslaptintų dviejų parlamentaro apklausų šių metų vasario 15 ir kovo 3 dieną bei klausimynų dėl leidimo dirbti su slapta informacija atsakymų, 2006 ir 2016 metais.

Įvertinę parlamentaro praėjusių metų gruodžio pabaigoje parlamentaro užpildytą klausimyną dėl leidimo dirbti su slapta informacija, paprašyto pradėjus eiti Seimo vicepirmininko pareigas, VSD pareigūnai nusprendė atsakymus pasitikslinti.

Pirmoji parlamentaro apklausa vyko vasario 15 dieną Seime, jos metu M.Bastys patvirtino, kad pažįsta P.Vojeiką, o VSD pareigūnui paklausus, kodėl nenurodė jo kaip buvusio KGB pareigūno, M.Bastys sakė šią pažintį pamiršęs.

„Iš tiesų, irgi, jeigu taip visai atvirai, apie tai... aš... buvo man kažkada apie tai pasakyta. Dabar kai jūs sakot, tai žinau tikrai, kad jisai buvo KGB pareigūnas, bet tuo metu, kada atsakinėjau į klausimus – neatėjo man jisai... Nes irgi – su juo nesu daug kartų bendravęs. (...) Kadangi su juo nedažnai bendrauji, tai iš galvos dažnai išeina, ir kada perverčiu per visą atmintį – nu neateina jisai į galvą“, – aiškino M.Bastys.

Iš tiesų, irgi, jeigu taip visai atvirai, apie tai... aš... buvo man kažkada apie tai pasakyta. Dabar kai jūs sakot, tai žinau tikrai, kad jisai buvo KGB pareigūnas, bet tuo metu, kada atsakinėjau į klausimus – neatėjo man jisai...

„Tai man tiek ir žinoma, kad jisai, kaip jūs priminėt, tokioj tarnyboj yra dirbęs, atvirai pasakysiu – apie tą tarnybą, ką jisai ten veikęs, ką jisai ten darė, niekad nesu kalbėjęs. Aišku, jis yra užsiminęs, kad  kad mūsų bendravimas gali vienaip ar kitaip man ne visai būti palankus. Ir jeigu žiniasklaida apie tai parašytų... Tai buvo apie tai užsiminta“, – parlamentaras patvirtino iš paties P.Vojeikos girdėjęs, kad jų bendravimas gali sulaukti prieštaringų vertinimų.

Kita M.Basčio apklausa vyko Seime kovo 3 dieną, pareigūnai klausė Seimo narį, kas jį yra perspėję dėl P.Vojeikos ryšių su KGB, ir šis atsakė kad tai pranešė pats P.Vojeika, o gal Jevgenijus Kostinas.

„Kad jisai yra dirbęs saugume, tai jisai pat yra, berods... Ar J.Kostinas pristatydamas, gal J.Kostinas“, – sakė parlamentaras.

Bandymas nuslėpti pažintį su buvusiu KGB darbuotoju P.Vojeika – vienas iš punktų, kuriais apkaltos komisija grindžia siūlymą pradėti M.Basčiui apkaltą.

Seimo komisijos patvirtintose išvadose nurodoma, kad M.Bastys šiurkščiai sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai pernai metų pabaigoje pildydamas klausimyną dėl leidimo dirbti su slapta informacija „nuslėpė savo ryšius su (buvusiu KGB darbuotoju) Piotru Vojeika“.

„Seimo narys M.Bastys pripažįsta, jog jam yra žinoma, kad P.Vojeika yra buvęs KGB darbuotojas. Šie asmeniniai santykiai su buvusiu KGB darbuotoju P.Vojeika ir šių santykių pobūdis daro Seimo narį M.Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Negalima atmesti galimybės, jog M. Basčiui patikėta įslaptinta informacija dėl P.Vojeikos turimų svertų M.Basčio atžvilgiu galėtų patekti į Rusijos žvalgybinių ar kitų šios šalies valdžios struktūrų rankas bei būti panaudota prieš Lietuvos valstybę nukreiptais tikslais“, – rašoma komisijos išvadoje.

Tarp veiksmų, kuriuos komisija traktuoja kaip priesaikos sulaužymą, taip pat išvadoje įvardijamas M.Basčio pastangos surengti Rusijos atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovų ir Lietuvos vadovų susitikimus, galbūt nesąžiningi liudijimai Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), anksčiau atlikusiam tyrimą dėl M.Basčio ryšių su Rusijos naudai veikusiais asmenimis.

Apkalta M.Basčiui inicijuota dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

M. Bastys iš pat pradžių tokius kaltinimus neigė, apkaltos procesą vadino politiniu susidorojimu, apkaltos komisijos tyrimą sakė esant tendencingą. Priesaikos Seimo narys pabrėžia nesulaužęs.

Seimas yra patvirtinęs tyrimą dėl M.Basčio ryšių atlikusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadas, kad parlamentaras veikė prieš Lietuvos interesus, o jo ryšiai su Valstybės saugumo departamento medžiagoje įvardintais asmenimis kelia grėsmę šalies saugumui. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

KRIUKIETIS

KRIUKIETIS portretas
ARBA MELAGIS,SUKCIUS,ARBA GLUSAS. "NEPAGALVOJO..." KAIP TOKS "NEGALVOJANTIS" GALI DIRBTI SEIME ??? KA TEN VEIKIA? SEDI,TRINA...ANT PIPIRU ? JUK IR MATYTI,JOG BE JOKIOS SAZINES,TIK IZULUS FALSAS. PARSIDAVELIS. LAUK TOKIUS IS VALDZIOS. BE JOKIO PASITEISINIMO,BE JOKIO GAILESCIO. KAD VALDZIA APSIVALYTU IR DORAI SAZININGAI DIRBTU. TEGU SEDI SAU KRIUKUOSE IR ORGANIZUOJA RENGINIUS SAVO KULTURNAMY .

//////...............

//////............... portretas
cha ...tai Bastys turejo vengti bet kokiu kontaktu ar pazinciu su visais konservatlyberastais , socdemais, ir visais teisines sistemos pareigunais......manau, ten isimtinai visi buve, esami , ir busimi KGB-esnikai su anukeliais ir giminem sulinde

jk

jk portretas
Apgailėtinas menkysta.Turėtų sąžinės pats be apkaltos išeitų
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių