M. Bastys: tai įrodo, kad prieš mane vykdomas susidorojimas

Prokuratūros sprendimas nepradėti tyrimo jo atžvilgiu įrodo parlamente vykstantį politinį susidorojimą, sako Seimo narys Mindaugas Bastys.

„Seimas vykdo susidorojimą“

„Galima konstatuoti, kad priimdamas nutarimą, grynai susijusį su Baudžiamojo kodekso 118 straipsniu, Seimas vykdo politinį susidorojimą ir viršija visus savo įgaliojimus“, – BNS trečiadienį sakė Mindaugas Bastys.

Taip politikas kalbėjo prokurorams atsisakius pradėti ikiteisminį tyrimą dėl jo padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Seimas yra patvirtinęs tyrimą dėl M.Basčio ryšių su Rusijos valstybinių kompanijų ir nusikalstamo pasaulio atstovais atlikusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadas, kad parlamentaras veikė prieš Lietuvos interesus, o jo ryšiai su Rusijai dirbančiais asmenimis kelia grėsmę šalies saugumui.

„Seimo išvada yra labai panaši į Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą“, – sakė parlamentaras.

Už padėjimą kitai valstybei ar jos organizacijai veikti prieš Lietuvą Baudžiamajame kodekse numatytas laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Parlamentarui Seime yra inicijuota apkalta dėl žvalgybos pareigūnų medžiagoje aprašomų M.Basčio ryšių su Rusijos atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Parlamentaras teigia pats atsisakysiantis mandato tuo atveju, jei apkaltos proceso metu Konstitucinis Teismas jį pripažintų sulaužius priesaiką ir pažeidus Konstituciją.

M.Bastys sakė, kad po prokuratūros sprendimo jis įgavo dar vieną teisinį argumentą, jog įstatymų pažeidimo nepadarė.

„Aš tikiuosi, kad Konstitucinis Teismas ne tik vadovausis politiniais sprendimais, bet ir teisiniais sprendimais, įskaitant prokuratūros sprendimą“, – teigė Seimo narys.

Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė BNS sakė, kad teisėsauga ikiteisminį tyrimą atsisakė pradėti antradienį.

Pasak prokurorų, Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiagoje apie M.Basčio ryšius „nėra informacijos, kuri patvirtintų, kad Seimo nario M.Basčio veiksmuose galėjo būti nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso 118 straipsnyje, ar kitų nusikalstamų veikų požymių“.

Ponas Bastys puikiai supranta, kad jo veikla, jo ryšiai ir jų pobūdis buvo apibūdinti pakankamai tiksliai – jie yra priešingi Lietuvos interesams.

„M.Bastys prašyme prieš jį pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 118 straipsnį nenurodė jokių duomenų, patvirtinančių jo veiksmus kaip turinčius nurodyto nusikaltimo požymių. Todėl M.Basčio (...) prašymą vertinti kaip pagrindą pradėti ikiteisminį tyrimą taip pat nėra pagrindo“, – sakė R.Stundienė.

Jos teigimu, Valstybės saugumo departamentas prokurorams nurodė neturintis papildomos informacijos dėl M.Basčio galbūt padarytų nusikaltimų.

Žvalgybos vertinimu, M.Basčio ryšiai daro jį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui.

„Tai M. Basčio nereabilituoja“

Seimo narys M. Bastys bando suplakti teisinius ir politinius procesus, tačiau tai yra neteisinga, sako parlamentinį tyrimą jo atžvilgiu atlikusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas.

Taip jis kalbėjo kalbėjo prokurorams atsisakius pradėti ikiteisminį tyrimą dėl M.Basčio padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Pasak V.Bako, toks teisėsaugos sprendimas nepanaikina M.Basčio politinės atsakomybės.

„Mūsų atveju tai nieko nereiškia. Tai buvo politinis procesas, kuris vadinamas parlamentiniu tyrimu, taip pat vyksta apkaltos procesas. Dar yra teisinis, baudžiamasis procesas, kurį vykdo prokuratūra. Aišku, ponas Bastys ir jo gynyba nori suplakti šiuos procesus ir pasakyti, kad politinis ir teisinis procesas yra tas pats. Iš tikrųjų taip nėra“, - BNS trečiadienį sakė NSGK vadovas.

„Politinio proceso metu buvo nustatyti pono Basčio kaip politiko veiklos aspektai, kurie buvo priešingi valstybės interesams, kurie buvo priešingi prioritetams, įtvirtintiems aukščiausiuose politiniuose dokumentuose“, - pridūrė jis.

„Šis (prokuratūros) sprendimas visiškai nieko nekeičia ir pono Basčio nereabilituoja. Kas yra svarbiausia, jis nepaneigia jo veiksmų“, - teigė V.Bakas.

„Baudžiamajame kodekse nėra nei vieno žodžio, kurio nėra lietuvių kalbos žodyne. Ponas Bastys puikiai supranta, kad jo veikla, jo ryšiai ir jų pobūdis buvo apibūdinti pakankamai tiksliai - jie yra priešingi Lietuvos interesams, jie kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“, - sakė parlamentaras.


Šiame straipsnyje: Mindaugas Bastys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gil Chomsky

Gil Chomsky portretas
Gryno vandens politinis susidorojimas. Lietuvoj tam puikiai galima pasinaudoti Rusija: pvz. biznio reikalais su Rusijos firma, apsilankymu Rusijoje, išsakytomis nuomonėmis apie Rusiją arba jos kultūrą, arba bet kokį Rusijoje gyvenantį asmenį... Kadangi mūsų valdžia jau kelinti metai veda vienapusišką žodinę ataką vardu "rusai puola!" prieš savo piliečius, lengvai galima sukurti bet kokį nuskandinimo scenarijų politikui ir daugelis piliečių paklusniai tokią piliulę praris... Vis mažiau ir mažiau skiriamės nuo tos Rusijos, kurią vis bandome labiau ir labiau juodinti...

koks

koks portretas
dar susidoroimas p. socdemone?su kolega pukeliu irgi panasiai vyksta ir ten tas pats tai 1 kita ir gelbejat ar ne taip buve komunistiniu kolukiu pirmininku palikuonys ir sergate nostalgija o vaidinate /superpatriotus...

NA VA , KAIP GERAI ...... BRUDUKAS JAU KELIA GALVYTE !.....

NA VA , KAIP GERAI ......  BRUDUKAS JAU KELIA GALVYTE !..... portretas
........
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių