M. Bastys jau persigalvojo: su „valstiečiais“ bendradarbiauti nebenori

Socialdemokratų frakcijos narys Mindaugas Bastys paskelbė atšaukiantis savo parašą dėl bendradarbiavimo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Atvirai išsakau savo apsisprendimą. LSDP gretose nesant vieningos pozicijos dėl bendradarbiavimo su valdančiąja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, priėmiau galutinį sprendimą – nepritariu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei socialdemokratų partijos frakcijų koaliciniam susitarimui Seime ir prašau mano parašą po šiuo dokumentu laikyti negaliojančiu“, – socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė M. Bastys.

Su pačiu M. Basčiu BNS susisiekti nepavyko, kaip ir su Socialdemokratų frakcijos seniūnu Andriumi Palioniu. Socialdemokratai iš skirtingų stovyklų, susitarimą su „valstiečiais“ pasirašęs Gediminas Kirkilas bei partijos pozicijos laikytis pasirinkęs Algirdas Sysas apie tokį kolegos sprendimą sakė nesantys informuoti.

Kaip partijos pirmininkas aš vertinu teigiamai, toks įpareigojimas buvo visiems frakcijos nariams, ir jis įgyvendino partijos tarybos sprendimą.

Partijos pirmininkas Gintautas Paluckas BNS sako teigiamai vertinantis M. Basčio sprendimą.

„M. Bastys labai aiškiai pareiškė savo nuomonę, ar tai jis darytų raštu, ar tai darydamas viešai „Facebook“, skirtumo nėra, esmė, kad jis pasakė, kad įgyvendina partijos tarybos sprendimą ir traukiasi iš to keisto frakcijų koalicijų darinio. Kaip partijos pirmininkas aš vertinu teigiamai, toks įpareigojimas buvo visiems frakcijos nariams, ir jis įgyvendino partijos tarybos sprendimą“, – M. Basčio sprendimą komentavo G. Paluckas.

Klausiamas, ar persigalvojęs parlamentaras planuoja jungtis prie partijos pozicijos besilaikančių socialdemokratų – su M. Basčiu jiems pakaktų narių sudaryti frakciją, – G.Paluckas ragino neskubinti įvykių.

„Nėra jokių kitų frakcijų, yra viena frakcija Seime ir ten dirba visi socialdemokratai, ir kol nepriimti kitokie sprendimai, kurie galbūt galimi šeštadienį, viskas taip ir yra“, – sakė partijos pirmininkas.

M. Basčiui atšaukus savo parašą, mažėja valdančiųjų gretos. Po frakcijų susitarimo dėl bendradarbiavimo pasirašymo „valstiečiai“ formaliai skaičiuoja, kad daugumai priklauso visa 19 narių Socialdemokratų frakcija, nors po sutartimi yra vienuolikos socialdemokratų frakcijos narių parašai, o savąjį atšaukus M.Basčiui – dešimt.

„Valstiečiai“ Seime turi 56 narių frakciją, taip pat partijai priklauso pagal Seimo statutą jokiai frakcijai nepriklausantis Viktoras Pranckietis. Dar koalicijai paramą deklaruoja du „darbiečiai“, ir su koaliciją prieš partijos valią remiančiais socialdemokratais bendras skaičius yra 69. Valdančiajai daugumai užsitikrinti būtinas 71 atstovas Seime.

Rugsėjo pabaigoje LSDP taryba priėmė sprendimą pasitraukti iš koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, bet devyni Seimo socialdemokratai prieš partijos tarybos valią balsavo už tai, kad būtų tęsiamas bendradarbiavimas su „valstiečiais“. Už tai buvo Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, A. Palionis, G. Kirkilas. Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, A. Sysas ir Juozas Olekas buvo prieš. Julius Sabatauskas susilaikė, dar trys Seimo socialdemokratai posėdyje nedalyvavo. Iš partijos pasiūlyta šalinti ir M. Bastį, nes jis pasirašė susitarimą dėl frakcijų koalicijos.

Praėjusį šeštadienį LSDP Etikos ir procedūrų komisija už partijos statuto pažeidimus rekomendavo tarybai šalinti koaliciją su „valstiečiais“ sudariusios Seimo socialdemokratus iš partijos. Sprendimą dėl to priimti šį šeštadienį turėtų Socialdemokratų partijos taryba.

M.Basčiui dėl ryšių su Kremliaus interesams dirbantiems asmenims Seimas yra pradėjęs apkaltos procesą. Seimas yra patvirtintęs, kad M. Bastys sulaužė duotą priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, tarpininkavo organizuojant neskelbiamus „Rosatom“ atstovų susitikimus su Lietuvos valdžios institucijų vadovais. M. Bastys tokius kaltinimus sako esant nepagrįstais. Apkaltos procesą Seimas tęs, kai bus gauta Konstitucinio Teismo išvada.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių