Lytiškumo ugdymo programą rengiančios grupės veikla pratęsta mėnesiui

  • Teksto dydis:

Sveikatos ir lytiškumo ugdymo programos projektą rengianti darbo grupė paprašė švietimo ir mokslo ministrę Audronę Pitrėnienę pratęsti projekto pateikimo terminą iki birželio 30 d. Ministrė pratęsė darbo grupės veiklą.

Parengtas projektas bus teikiamas viešiems svarstymams, jiems bus skirta pakankamai laiko.

„Norime, kad programos projektas būtų parengtas kuo greičiau, tačiau dėl aštrių diskusijų ir radikaliai skirtingų nuomonių pačioje darbo grupėje judame lėčiau nei norėtųsi. Didžioji darbo dalis jau padaryta. Projektą teiksime svarstyti visoms suinteresuotoms grupėms. Svarstymams bus skirta pakankamai laiko, kad konsultacijų kokybė nenukentėtų dėl vasaros atostogų ir visi turėtų galimybę pateikti siūlymus", - sako darbo grupei vadovaujanti švietimo ir mokslo viceministrė Natalja Istomina.

Nuo šiol darbo grupė rinksis ne vieną, o du kartus per savaitę. Darbo grupę sudaro 25 nariai iš skirtingų organizacijų. Dirba mokslininkai, edukologai, psichologai, medikai, jaunimo, tėvų ir kitų suinteresuotų organizacijų atstovai.

Grupės nariai yra sutarę, kad ugdymo programa turi būti grįsta mokslo žiniomis ir turi užtikrinti pagrindiniuose tarptautiniuose ir nacionaliniuose  teisės aktuose įtvirtintas žmogaus teises.

„Programa rengiama įsigilinus tiek į mokslinius tyrimus, tiek į jaunimo, visuomenės, tėvų lūkesčius. Ji apims ir vertybinių nuostatų ugdymą, ir žinias apie lytiškumą, įskaitant kontracepciją“, - sako N. Istomina.

Naujos programos paskirtis yra išugdyti įgūdžius, kurie formuotų vertybines nuostatas apie pagarbius tarpusavio santykius, meilę, šeimą, pagarbą žmogaus gyvybei, toleranciją kitoniškumui, ir  tinkamu metu, pagal mokinių amžių, suteikti žinių apie lytiškumo aspektus,  kontraceptikus, požiūrį į save, į savo kūną.

Programos projektas rengiamas jungiant Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo ir Sveikatos ugdymo programas, pagal kurias dabar dirbama mokyklose. Joje pristatomos tiek lytinės sveikatos temos - tokios kaip šeimos planavimo metodai,  kontraceptinės priemonės, abortas  ir jų poveikis sveikatai, tiek vertybinės nuostatos: sveikatai palankios lytinės elgsenos formavimas, taip pat ankstyvų lytinių santykių ir su jais susijusių problemų, lytinio išnaudojimo ir priekabiavimo, diskriminacijos dėl lyties prevencija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PALIKITE

PALIKITE portretas
TAI TĖVAMS SPRĘSTI!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių