A. Lukašenkos režimo fantazija beribė: esą Lietuvoje vargšai pabėgėliai kankinami ir vejami atgal

  • Teksto dydis:

Kankina, šaiposi ir vargšus pabėgėlius veja atgal į Baltarusiją – tokius Lietuvos pasieniečius vaizduoja Baltarusijos televizija, informuoja LNK.

Propagandiniame reportaže pakalbintas ir neva Lietuvos pasieniečių smurtą patyręs irakietis. „Privažiavo kelios lietuvių mašinos. Jie grasino pistoletais, galvojome, kad nušaus brolio žmoną. Ji pasakė, kad nėščia, bet jai vis tiek užlaužė rankas. Mes prašėme pagalbos, o jie atėmė mūsų telefonus“, – kalbėjo vyras.

Irakiečiai Baltarusijos pareigūnams neva papasakojo ir daugiau. „Sulaikytiems nedavė valgyti, gerti. O apklausiant buvo naudojama jėga. Po apklausos juos nuvežė prie sienos ir grasinant ginklu liepė grįžti į Baltarusijos teritoriją“, – teigė kitas asmuo.

Lietuvos pasieniečiai šią informaciją vadina visiška nesąmone ir plačiau nekomentuoja. „Tokie pranešimai yra absurdas. Šalia jo dar galėtų būti du skaičiai pasakyti – šiemet iš viso iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 2,2 tūkst. neteisėtų migrantų. Ir vien liepos mėnesį iš Baltarusijos į Lietuvą per valstybės sieną pateko ir Lietuvos pasieniečių buvo sulaikyti beveik 1,5 tūkst. neteisėtų migrantų“, – kalbėjo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

Ekspertai pritaria pasieniečių pozicijai nereaguoti į Baltarusijos režimo dezinformaciją. Propaganda – svarbi hibridinio karo dalis. Tad tokių siužetų buvo galima tikėtis, o jų esą bus ir daugiau.

„Šiuo atveju mes esame tokioje pozicijoje, kai reikia reaguoti. O tas, kuris reaguoja informaciniame kare yra silpnesnėje pozicijoje“, – situaciją komentavo Vilniaus universiteto dėstytojas, Informacinio karo ekspertas Viktor Denisenko.

Pirmas tokio reportažo taikinys yra vidinė Baltarusijos auditorija. Aliaksandrui Lukašenkai reikia parodyti savo liaudžiai, kaip Europoje blogai. Tačiau siekiama ir platesnių tikslų. „Yra taikomasi į įvairias žmogaus teisių organizacijas, tarptautines organizacijas Gal jiems kils noras ką nors tirti, aiškintis“, – teigė apžvalgininkas Marius Laurinavičius.

Todėl tokia informacija, patekusi į informacinę erdvę, tikrai gali apjuodinti Lietuvą.

„Kuo toliau nuo mūsų regiono, tuo žmonės mažiau išmano realią situaciją. Galbūt mažiau girdėję apie Baltarusijos režimą, apie tai, kas vyksta. Todėl tokia informacija, patekusi į informacinę erdvę, tikrai gali apjuodinti Lietuvą“, – sakė V. Denisenkas.

Tikėti tokiais reportažais, anot M. Laurinavičiaus, gali tik patys naiviausi. „Visai nebūtinai, kad tas žmogus apskritai yra irakietis (...) Tikėti apskritai bent vienu šitų režimų žodžiu yra visiškas naivumas“, – sakė jis.

Pasak ekspertų į Baltarusijos propagandą reaguoti nereikia, bet būti pasyviems taip pat nevalia. Lietuva turėtų parodyti, kaip su pabėgėliais elgiamasi iš tikrųjų.

„Parodyti, kaip pabėgėliai yra priimami, kaip su jais dirbama. Nes Lietuva šiuo atveju turi ir tokią galbūt vieną stipresnę poziciją – ne tik Lietuvos pareigūnai dabar dirba pasienyje. Yra žinoma, kad atvyksta pareigūnai iš kitų valstybių. Europos Sąjunga teikia paramą. Tai ir užsienio pareigūnai galėtų paliudyti, kaip visas tas darbas vyksta Lietuvos pasienyje“, – žurnalistams sakė V. Denisenko.

Su Lietuvos pasieniečiais šiuo metu patruliuoja 26 „Frontex“ pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas

Tomas  portretas
Pabandykite Baltarusijos siena pereiti ir prieglobsčio paprašyti kam Lietuvoje blogai ir suprasite koks Lukašenka nuostabus :)

jOANA

jOANA  portretas
Kada baigsis lietuvoje dergimas kaimyninės valstybės LUKAŠENKA puikus savo šalies vadovas kaip pagalvoji apie musu vadovus Tai pederastinis šiukšlynas tai vagis 30 metu voges iš lietuvos lansbergys ir soclkp tai liberastai JUMS VAGIU MAFIJOZU ŠAIKA TOLI IKI LUKAŠENKOS IR PUTINO ačiu dievui kad rusija su baltarusija susijungė turesim stiprius turtingus kaimynus bendrausim draugausim plesimes savo verslus i tas plačias tėvynes tikrai ateis tas laikas

kauniete

kauniete portretas
Klausau šendien Janutienės ir Vasiliausko laidos ir pasipiktinau Gerai gabrys pridarė lietuvai ši blogi bet tu Vasiliauskai ko kitoks tiesiai vadini Lukašenka diktatoriumi vos ne teroristu Taip ir norisi paklausti koks tavo sušiktas reikalas kaip ir tas gabrys ir pavilionis dergi ant Lukašenkos Janutienė susirupinusi kad rusu karei bus prie musu sienos tiesiog moteriškei reik kad nato samdyti narkomanai tryptu lietuvos žeme Kalba laidoje abu apsiputoe tiesiog neginčijami teistuolei Bet erzina tokie kaip ir toks Nakas pasikabines grybovnos nuotrauka pasakoja kad jo vaikai ARMONAITES PARTIJOJE ir teisinasi atseit jaunimas Nakai koks auklėjimas toks ir jaunimas kaip auklėjai tokie ir tapo vaikai Todėl geriau neklausyti tu verstaskuriu kurie nori ir tie ir tiem buti geri kaip ir musu prezas
VISI KOMENTARAI 73

Galerijos

Daugiau straipsnių